Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι μοιράζεται μια «πολύ στενή» κοσμοθεωρία με τον Ιρανό ομόλογό του, Μασούντ Πεζεσκιάν, καθώς οι υπό κυρώσεις ηγέτες πραγματοποίησαν φιλική συνάντηση την ώρα που η Μέση Ανατολή προετοιμάζεται για την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης της 1ης Οκτωβρίου.
Η συνάντηση Πούτιν – Πεζεσκιάν σε περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Τουρκμενιστάν, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των στενότερων στρατιωτικών δεσμών μεταξύ του Ιράν και του ρωσικού στρατού τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Το Ιράν έχει προμηθεύσει με χιλιάδες επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Shahed» τη Ρωσία και, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ διατηρεί εργοστάσιο κατασκευής drones στη Ρωσία. H Τεχεράνη μετέφερε επίσης πρόσφατα βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ανέφερε το CNN τον Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας μια σημαντική κλιμάκωση στην ιρανική υποστήριξη προς τη Μόσχα.
«Συνεργαζόμαστε ενεργά στη διεθνή σκηνή και οι εκτιμήσεις μας για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο είναι συχνά πολύ κοντά», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησης-ορόσημο, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης TASS.
Ρωσία και Ιράν έχουν μια de facto στρατιωτική συμμαχία στην περιοχή για την υποστήριξη του καθεστώτος του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ. Αναλυτές λένε ότι οι δύο χώρες έχουν βρει περαιτέρω κοινό έδαφος καθώς απομονώνονται όλο και περισσότερο από τις παγκόσμιες κυρώσεις.
Ο Μασούντ Πεζεσκιάν, ένας μεταρρυθμιστής που κέρδισε τις εκλογές στο Ιράν τον Ιούλιο μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραΐσι σε συντριβή ελικοπτέρου, έχει ήδη τονίσει την επιθυμία του να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία με τη Ρωσία για να αντιμετωπίσει τις «σκληρές» κυρώσεις της Δύσης.
Σε συνάντησή του με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν, στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, ο Ιρανός ηγέτης ζήτησε την επιτάχυνση των κοινών έργων. Παράλληλα, η Ρωσία εξέφρασε ενδιαφέρον για την επέκταση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και για τη διαφοροποίηση του διμερούς εμπορίου της με το Ιράν.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός προσκάλεσε επίσης τον Πεζεσκιάν να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS τον Οκτώβριο στη Ρωσία, όπου οι δύο χώρες αναμένεται να υπογράψουν συνολική στρατηγική συμφωνία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προβάλει αυτές τις συναντήσεις ως απόδειξη ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Ιράν βρίσκονται σε «ιστορικό υψηλό», σύμφωνα με το TASS.
Ενόψει της συνάντησης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η ημερήσια διάταξη θα επικεντρωθεί «κυρίως στις διμερείς ρωσο-ιρανικές σχέσεις», σύμφωνα με το TASS. «Αλλά, φυσικά, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν θα αγνοηθεί, θα είναι επίσης στην ατζέντα. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει μια σοβαρή συζήτηση» συμπλήρωσε.
Υπήρξαν επίσης αναφορές για ρωσική εμπλοκή σε μεταφορές όπλων στους υποστηριζόμενους από το Ιράν, Χούτι. Ο Βίκτορ Μπουτ, ο Ρώσος έμπορος όπλων που συμμετείχε στην ανταλλαγή κρατουμένων με την Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ, Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, φέρεται να επανήλθε στο εμπόριο όπλων για να μεσολαβήσει στην πώληση αυτόματων όπλων αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων στους αντάρτες της Υεμένης, ανέφεραν αυτή την εβδομάδα η Wall Street Journal και άλλα δυτικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμους δυτικούς αξιωματούχους. Ο Βίκτορ Μπουτ διέψευσε τα δημοσιεύματα.