14.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

O πόλεμος της μάσκας: Πώς οι ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού προστασίας από τον κορωνοϊό γίνονται όπλο στην μάχη για παγκόσμια κυριαρχία

Ημερομηνία:

Οι χώρες που θα ανταπεξέλθουν καλύτερα στην κρίση του κορωνοϊού θα έχουν προβάδισμα σε σχέση με άλλες στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τα εργαλεία είναι συγκεκριμένα. Είναι αυτά που βοηθούν στην προστασια του ιατρικού προσωπικού, μάσκες, στολές και αυτά που βοηθούν στην καταγραφή και έλεγχο του φαινομένου, δηλαδή τα τεστ. Όλα αυτά τα εργαλεία εξαιτίας της έκρηξης παγκόσμιας ζήτησης λόγω του ξεσπάσματος της επιδημίας ταυτόχρονα σε πολλές γωνιές του πλανήτη είναι πλέον δυσεύρετα.

Οι εκκλήσεις των ελλήνων γιατρών και για μάσκες, γάντια και για προστατευτικό εξοπλισμό δε διαφέρουν πολύ από τις εκκλήσεις που κάνουν οι γιατροί στην Αγγλία, στις ΗΠΑ, στη Σλοβενία, στην Ιταλία.

Υπάρχει έλλειψη. Και δεν είναι τεχνητή.

Σε άρθρο της η New York Times σημειώνει με αρκετή ανησυχία ότι όπως στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ πολλοί εργαζόμενοι σε νοσοκομεία δεν έχουν την κατάλληλη προστασία.

Κάποιοι επαναχρησιμοποιούν μάσκες και γιάντια. Άλλοι σπεύσουν στα social media απευθύνοντας εκκλήσεις στο κοινό για την παροχή των εργαλείων που χρειάζονται για να δώσουν τη μάχη. Ήδη πολλοί έχουν αρρωστήσει ενώ εκατοντάδες έχουν μπει σε καραντίνα.

“Ο ουρανός πέφτει στα κεφάλια μας” είπε ένας γιατρός στους New York Times. “Κατευθυνόμαστε στην άβυσσο”, είπε ένας άλλος.

Το πρόβλημα της έλλειψης διογκώθηκε από μερίδα πανικόβλητων πολιτών που έσπευσαν να αγοράσουν τεράστια αποθέματα μασκών τις οποίες πλέον φυλούν στα σπίτια τους. Όμως, οι μάσκες και οι αναπνευστήρες δεν μπορούν να προστατεύσουν τους απλούς πολίτες αλλά είναι κρίσιμα στη μάχη των εργαζόμενων στα νοσοκομεία. Όσο ασθενούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες η μάχη αυτή να μην προκαλέσει πολλούς νεκρούς.

O πόλεμος για τις μάσκες που βρίσκεται σε εξέλιξη φανερώθηκε και σε μία είδηση που δημοσιεύσαμε πριν λίγες ημέρες.

Με απόφαση των κυβερνήσεών τους οι αρχές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Τσεχίας κατάσχουν ιατρικό υλικό που χρησιμοποιείται στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Κατάσχουν ακόμη και υλικό που κατευθύνεται προς άλλες χώρες. Η Γερμανία κατάσχεσαι υλικό που κατευθυνόταν προς την Ελβετία, η Τσεχία υλικό που κατευθυνόταν προς την Ιταλία, η Γαλλία υλικό που κατευθυνόταν προς την Αγγλία. Υπήρξαν διπλωματικά επεισόδια μεταξύ των χωρών. Βρέθηκε λύση. Για πόσο καιρό όμως ακόμα;

Όσο οι μέρες θα περνούν και η έλλειψη των απαραίτητων εργαλείων για να δοθεί η μάχη ενάντια στον κορωνοϊό θα μεγαλώνει τον αντίκτυπο της επιδημίας, και με την ηγεσία των κυβερνήσεων πολλών χωρών να αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, οι μάσκες μπορούν να γίνουν αιτία για τη ραγδαία χειροτέρευση των σχέσεων μεταξύ χωρών.

Το να μπορεί μία χώρα να έχει τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό προστασίας θα αποδεχτεί καίριο στη δυνατότητά της να αντιμετωπίσει την επιδημία. Δίχως τον ιατρικό εξοπλισμό δε θα μπορεί να προστατεύσει το ιατρικό δυναμικό της και θα κινδυνεύει διαρκώς με κατάρρευση το σύστημα υγείας και με εκατόμβη νεκρών.

Δίχως να μπορεί να αντιμετωπίσει την επιδημία, η οικονομία δε μπορεί να επανεκιννήσει.

Σε ένα τετοιο περιβάλλον διαμορφώνεται το πεδίο για την άσκηση μίας  διπλωματίας μέσω των μασκών και του ιατρικού εξοπλισμού.

Στην έναρξη της επιδημίας η Κίνα, αν και παραγωγός τεράστιων ποσοτήτων μασκών αναγκάστηκε να εισάγει μάσκες από άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ινδία, οι ΗΠΑ και η Τανζανία. Η δωρεά 1.000.000 μασκών από την Ιαπωνία προς την Κίνα μαζί με άλλου είδους εξοπλισμό που δωρήθηκε από Ιαπωνικές εταιρείες βελτίωσε τρομερά τις σχέσεις των δύο χωρών που έβαλαν στην άκρη ανταγωνισμούς που κρατούν πολλές γενιές στην κοινή μάχη ενάντια στην επιδημία. Και ο Πάπας έστειλε 600.000 μάσκες με την Κίνα να εκφράζει θερμές ευχαριστές και ευγνωμοσύνη για την αλληλεγγύη.

Η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που κτυπήθηκε από τον κορωνοϊό και έγινε η πρώτη που κατάφερε να τον θέσει υπό έλεγχο. Τώρα, βρίσκεται σε μία πλεονεκτική θέση.

Κατ’ ένα τρόπο το γεγονός ότι κτυπήθηκε πρώτη αποτέλεσε ένα τεράστιο κέρδος γιατί είχε την ευκαιρία πρώτη να εξέλθει της κρίσης ενώ δεν είχε να ανταγωνιστεί καμία χώρα για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού για την προστασία των πολιτών και του ιατρικού προσωπικού.

Τώρα, ως παραγωγός χώρα περίπου του 50% των μασκών που διακινούνται στον κόσμο, ασκεί διπλωματία μοιράζοντας μάσκες σε συμμαχικές χώρες που ανταγωνίζονται σκληρά μεταξύ τους για τον ιατρικό εξοπλισμό που δεν επαρκεί για όλους, επεκτείνοντας την επιρροή της και αναλαμβανοντας τον ρόλο που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δε μπορούν ή είναι ανίκανοι να παίξουν.

Η Κίνα μοιράζει μάσκες και ιατρικό εξοπλισμό σε πολλές χώρες, από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Νότιο Κορέα έως τη Νότιο Αφρική. Αυτή τη βδομάδα έφτασε άλλο ένα φορτίο με 300.000 μάσκες με προορισμό το Βέλγιο. Το  Κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua δημοσίευσε μία φωτογραφία όπου πάνω στα φορτία υπήρχε το σλόγκαν γραμμένο στα Γαλλικά, στα Φλαμανδικά και στα Κινέζικα:

“Δυνατοί όταν είμαστε ενωμένοι”

Η Ιταλία, η χώρα που έχει κτυπηθεί πιο βαριά από την επιδημία, αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και βοήθεια από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μαουρίτσιο Μασσάρι, πρέσβης της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε τον εκνευρισμό του την προηγούμενο βδομάδα για την αποτυχία των άλλων χωρών της Ευρώπης να στείλουν βοήθεια και εξοπλισμό.

“Δυστυχώς, ούτε μία Ευρωπαϊκή χώρα δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Κομισιόν”, έγραψε σε κείμενό του στο Politico. “Η μόνη χώρα που ανταποκρίθηκε ήταν η Κίνα. Σίγουρα, αυτό δεν είναι ένα καλό σημάδι για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας έκανε ακόμα πιο ξεκάθαρο το μήνυμα προς την Ευρώπη ποστάροντας ένα βίντεο καθώς ένα κινέζικο αεροπλάνο προσγειωνόταν με ιατρικό εξοπλισμό και γιατρούς που ήρθαν για να πολεμήσουν ενάντια στον κορωνοϊό μαζί με τους Ιταλούς συνάδελφούς τους.

Και η Σερβία όμως, που βρίσκεται στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε τη Δευτέρα τον εκνευρισμό της για την απαγόρευση εξαγωγών αναγκαίου εξοπλισμού. Ο Πρόεδρος της χώρας Αλεξάντας Βούιτσιτς, εξαπέλυσε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στις Βρυξέλλες.

“Τώρα καταλάβανε όλοι ότι η σπουδαία διεθνή αλληλεγγύη στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν υπάρχει.

Δεν ήταν παρά ένα παραμύθι

Ο Βούιτσιτς με μελοδραματικούς τόνους εξέφρασε τις βαθιές ευχαριστίες του στον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping, απευθυνόμενος σε αυτόν ως “αδελφό”, επειδή οι Κινέζοι “ήταν οι μόνοι που ήλθαν να μας βοηθήσουν”.

Η θέληση της Κίνας να βοηθήσει έχει οδηγήσει ακόμα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κάνει ξεχωριστή αναφορά στην προσφορά της αποκαλώντας την Ιταλο – Κινέζικη συνεργασία μία “αξιοθαύμαστο παράδειγμα αλληλεγγύης”.

“Ένας φίλος σε ανάγκη, είναι πραγματικά ένας φίλος”, είπε ο πρέσβης της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη προσθέτοντας ότι “θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να βοηθήσουμε άλλες χώρες στη μάχη που δίνουν ενάντια στον κορωνοϊού”.

Σε αντίθεση με τον κύριο αντίπαλο της Κίνας, τις ΗΠΑ που όχι μόνο δεν βοηθούν άλλες χώρες αλλά στην περίπτωση της Ιταλίας, έσπευσαν να αγοράσουν εκατοντάδες χιλιάδες εξαρτήματα για διαγνωστικά τεστ από εταιρεία στη Λομβαρδία, την περιοχή όπου δέχεται τα ισχυρότερα πλήγματα παγκοσμίως από τον κορωνοϊό.

Η Κίνα ασκεί διπλωματία και στην Αφρική μέσω του ιατρικού εξοπλισμού. Ο Οργανισμός Jack Ma ανακοίνωση ότι θα στείλει “20.000 διαγνωστικά τεστ, 100.000 μάσκες και 1.000 προστατευτικές στολές και ασπίδες προσώπου σε κάθε χώρα της Αφρικής”. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός της Αιγιοπίας Αμπίβ Αχμέντ “θα έχει τη διαχείριση και διανομή του υλικού σε όλες τις χώρες της Αφρικής”.

Η Κινέζικη κυβέρνηση έχει κατορθώσει να μετατρέψει την καταστροφή της επιδημίας του κορωνοϊού σε μία ιστορία θριάμβου της Κινέζικης δύναμης και γενναιοδωρίας, ακόμη και της ανωτερότητας του Κινέζικου συστήματος διακυβέρνησης. Η ανοργανωσία και η αναποτελεσματικότητα του Λευκού Οίκου και σε ένα βαθμό και της Αγγλίας έχει συντελέσει σημαντικά στη διαμόρφωση αυτής της ιδέας.

Το βέβαιο είναι ότι μετά την επιδημία τίποτα δε θα είναι ίδιο. Οι χώρες που θα ανταπεξέλθουν πιο γρήγορα και των οποίων οι οικονομίες θα έχουν πληγεί λιγότερο θα έχουν ένα σημαντικό προβάδισμα στη νέα πραγματικότητα που θα έχει διαμορφωθεί. Για την Ελλάδα, με τη βαθιά εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα, οπωσδήποτε η ανησυχία είναι μεγαλύτερη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγία Σκέπη: Τι απαντά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων για την 3μηνη παύση του

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς...

Η Κρήτη μέσα στους πρώτους σε πολλές κατηγορίες στα Travelers’ Choice Awards 2025 της Tripadvisor

Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor,...

Μείωση κατέγραψαν οι κρητικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024

Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα...