11.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

O Άδωνις Γεωργιάδης διέδιδε βίντεο που ΔΕΝ δείχνει τον συλληφθέντα να έχει αρπάξει το όπλο αστυνομικού

Ημερομηνία:

Ισχυρισμός:

Ο συλλαμβανόμενος από την ΕΛΑΣ άνδρας στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης την 7η Μαρτίου 2021 είχε αρπάξει το υπηρεσιακό όπλο του αστυνομικού.

Συμπέρασμα:

Το θολό στιγμιότυπο σε ένα βίντεο, απουσία άλλων λογικών ενδείξεων, δεν αποτελεί απόδειξη. Σε κανένα σημείο του βίντεο δεν προκύπτει ο συλλαμβανόμενος να αρπάζει το, ασφαλισμένο στον μηρό τού αστυνομικού, όπλο.

Μετά τα περιστατικά της Κυριακής 7 Μαρτίου 2021 στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, κυκλοφόρησε ένα βίντεο με την υποσημείωση ότι παρουσιάζει την «άλλη όψη» και την πραγματική «αλήθεια» πίσω από τη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό νεαρού άνδρα από αστυνομικούς. Ωστόσο, ο ισχυρισμός ότι ο συλλαμβανόμενος είχε αρπάξει το υπηρεσιακό όπλο του αστυνομικού δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το βίντεο κοινοποιήθηκε στο Facebook, αλλά στο Twitter, μεταξύ άλλων και από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος στη συνέχεια το διέγραψε.

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 11/3/2021 από το Facebook
Στιγμιότυπο που εντοπίστηκε στο Twitter.

Το βίντεο εντοπίστηκε στην πλατφόρμα του YouTube και είναι το εξής:

Το υπό εξέταση σημείο του βίντεο είναι αυτό στο οποίο διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι “ο ύποπτος έχει αρπάξει το όπλο του αστυνομικού”.

Στιγμιότυπο από το βίντεο όπως είχε αναρτηθεί στο YouTube.

Τι ισχύει;

Το πλήρες βίντεο διάρκειας 1 λεπτού και 12 δευτερολέπτων, χωρίς την ψηφιακή επεξεργασία του υπό εξέταση αποσπάσματος, κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως εξής:


Όπως γίνεται αντιληπτό από τη συνολική επισκόπηση και αναπαραγωγή του αρχικού βίντεο σε χαμηλή ταχύτητα, σε κανένα σημείο του βίντεο δεν φαίνεται ο συλλαμβανόμενος να αρπάζει κάποιο όπλο αστυνομικού.

Η μόνη «απόδειξη» είναι ένα στιγμιότυπο του βίντεο με ιδιαίτερα χαμηλή ανάλυση, στο οποίο βλέπουμε κατ’ ουσίαν μια θολή εικόνα. Με την ίδια ευκολία, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι ο συλλαμβανόμενος με το δεξί του χέρι είχε τραβήξει το μανίκι του αστυνομικού ή κρατούσε κάποιο κινητό τηλέφωνο για να καταγράψει το περιστατικό. Η ασαφής αυτή εικόνα από μόνη της σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει τεκμήριο για αρπαγή υπηρεσιακού όπλου.

Σε κάθε περίπτωση, ο εικονιζόμενος στο βίντεο αστυνομικός (σ.σ. ανθυπαστυνόμος της ομάδας ΔΙΑΣ, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα λόγω του περιστατικού) φέρει πυροβόλο όπλο στο δεξί του πόδι. Ο αστυνομικός είναι δεξιόχειρας, όπως φαίνεται από την πλευρά στην οποία έχει το όπλο του. Η θήκη που φοράει στον μηρό ο δικυκλιστής είναι τύπου «χαμηλής προσαρμογής» (ευχερέστερη για δικυκλιστές σε σχέση με τις συνήθεις απλές θήκες που φέρονται στη μέση – «υψηλής προσαρμογής»).

Είναι σαφές στο βίντεο ότι το υπηρεσιακό όπλο παραμένει στο μηρό του αμέσως πριν και αμέσως μετά το επίμαχο στιγμιότυπο (0:40-0:45 του αυθεντικού βίντεο). Παρακάτω βλέπετε ενδεικτικά στιγμιότυπα πριν (επισήμανση με κόκκινο χρώμα) και μετά (επισήμανση με πράσινο χρώμα) το σημείο του βίντεο όπου σύμφωνα με τους ισχυρισμούς έλαβε χώρα η αφαίρεση του υπηρεσιακού όπλου.

Περαιτέρω, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεν φαίνεται σε κανένα σημείο το χέρι του νεαρού άνδρα να φτάνει μέχρι τον μηρό του αστυνομικού, και ούτε ο αστυνομικός αντιδράει με κάποιον αντανακλαστικό, στιγμιαίο τρόπο, όπως θα ήταν αναμενόμενο αν αντιλαμβανόταν μια τόσο σοβαρή κατάσταση όπως η αρπαγή του όπλου του.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα ο αστυνομικός να φέρει, κατόπιν αδείας, και ιδιωτικό ατομικό οπλισμό. [πηγή– άρθρ. 2, παρ. 6]

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου αναμενόμενο, σε προσπάθεια σύλληψης, να έχει κάποιος αστυνομικός στο αδύναμό του χέρι (το αριστερό στη προκειμένη περίπτωση) ένα πυροβόλο όπλο σε απόσταση αρπαγής.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο συλλαμβανόμενος από την ΕΛΑΣ στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης την 7η Μαρτίου 2021 είχε «αρπάξει» το υπηρεσιακό όπλο του αστυνομικού, και το θολό στιγμιότυπο σε ένα βίντεο, απουσία άλλων ενδείξεων, δεν συνιστά αξιόπιστο τεκμήριο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτή είναι η νέα λίστα με τα 704 προϊόντα μειωμένης τιμής στα σούπερ μάρκετ

Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε νέα λίστα προϊόντων με μειωμένες τιμές από...

Περιφέρεια Κρήτης: Ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων

Η Περιφέρεια Κρήτης, Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας και Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας...

Ηράκλειο: Πέθανε μόνος, λίγες ώρες πριν τα Χριστούγεννα…

Θλίψη προκαλεί η είδηση θανάτου ενός ανθρώπου στα χαλάσματα...

Κρήτη: Καρέ – καρέ η διάσωση της 33χρονης που δίνει μάχη για τη ζωή της

Τιτάνια μάχη για να ανασύρουν την 33χρονη Αμερικανίδα από το...