Σημαντικές διαστάσεις πήρε η προχθεσινή συνέντευξη του Γ. Παπακωνσταντίνου, στη γαλλική εφημερίδα Liberation, με τον ευρωπαϊκό και διεθνή Τύπο να αναλύει της προεκτάσεις των δηλώσεων του υπουργού, ο οποίος ζήτησε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, και απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.
Μια «ξεχωριστή» πρόταση περιλάμβανε το σχετικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus, με τον οικονομικό συντάκτη Uli Dönch να θεωρεί απολύτως σίγουρη την αποτυχία του πακέτου διάσωσης:
«Πρόκειται για παραλογισμό», γράφει το δημοσίευμα. «Οι Έλληνες δεν πρόκειται να τα καταφέρουν. Όχι επειδή δεν το θέλουν -ο ελληνικός λαός υποφέρει από τα προγράμματα λιτότητας, τα οποία κανένας Γερμανός πολιτικός δεν θα τολμούσε να εφαρμόσει- αλλά επειδή είναι αδύνατο από αριθμητικής άποψης».
Έτσι, ο Uli Dönch βλέπει ως μοναδική λύση την επιβολή ενός «φόρου αλληλεγγύης» στους Ευρωπαίους φορολογούμενους, αντίστοιχο με αυτόν που πλήρωναν οι Γερμανοί για την επανένωση της χώρας.
Η ολλανδική εφημερίδα Financieele Dagblad, φιλοξενεί μεταξύ άλλων τις δηλώσεις του βουλευτή του σοσιαλιστικού κόμματος (SP), Ewout Irrgang, ο οποίος σημείωσε πως «αν η Ελλάδα θέλει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τον ιδιωτικό δανεισμό».
Από την πλευρά της, η κεντρο-αριστερή εφημερίδα της Ολλανδίας, Volkskrant, επισημαίνει πως παρά τις λογικές απαιτήσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, «οι οικονομολόγοι αμφιβάλλουν για το κατά πόσον οι χαλαρότεροι όροι δανεισμού και η αυστηροποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, είναι αρκετοί για να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση».
Στην υπόσχεση του Έλληνα υπουργού για πάταξη της φοροδιαφυγής, επικεντρώνεται το σχετικό δημοσίευμα της International Herald Tribune, αναφέροντας πως η βελτίωση του φορολογικού συστήματος είναι από τις βασικότερες απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ. Παράλληλα, το άρθρο κάνει αναφορά στο διορισμό του πρώην εισαγγελέα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, καθώς και στα επιπλέον έσοδα ύψους 11,8 ευρώ, στα οποία στοχεύουν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις.
Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, υπογραμμίζει τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως προς την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οι οποίες αντιτίθενται πλήρως σε αυτό το ενδεχόμενο. Συγκεκριμένα, ο José Manuel Gonzalez-Paramo, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, χαρακτήρισε αυτό το σενάριο ως «περισσότερο καταστροφικό» και από την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Για το «βουνό χρέους» της Ελλάδας ύψους 340 δις. ευρώ που μεγαλώνει συνεχώς, κάνει λόγο η γερμανική Süddeutsche Zeitung, σημειώνοντας πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, δεν μπορεί παρά να περιμένει ελάχιστα από τα έσοδα. Παράλληλα, αναφέρεται στις έντονες λαϊκές αντιδράσεις με φόντο τις αποκρατικοποιήσεις, και συγκεκριμένα στις διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας, στα πλαίσια της Πρωτομαγιάς την περασμένη Κυριακή.
Τέλος, οι Financial Times της Γερμανίας μιλούν για το σκεπτικισμό αρκετών Ευρωπαίων, αναφορικά με τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου. «Υπάρχουν και όρια», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ ο ευρωβουλευτής του κόμματος CSU, Markus Ferber, επισήμανε πως «η Ελλάδα χρειάζεται αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη όμως δεν μπορεί να τσαλακώνεται σε τέτοιο βαθμό».
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.