Πηγή: wsws.org
Μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι εκστρατείες της γαλλικής κυβέρνησης κατά του αντισημιτισμού είναι μόνο μια βιτρίνα μιας κατά τα άλλα ακραία συντηρητικής ατζέντας, σε συνεργασία με ακροδεξιές δυνάμεις, που θα αναπτύξει την ισχύ της αστυνομίας και θα καταστείλει την αριστερή αντιπολίτευση στο εσωτερικό της εργατικής τάξης.
Το βράδυ της Τετάρτης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε στο 34ο ετήσιο δείπνο Συμβουλίου των εβραϊκών οργανώσεων στο Παρίσι.
Αντανακλώντας απόψεις της άκρας δεξιάς, ο λόγος του Μακρόν συνέδεσε τον αντισημιτισμό κατά κύριο λόγο με τους μουσουλμάνους, καθώς και με τα αριστερά και αντικαπιταλιστικά τμήματα της εργατικής τάξης.
Ο Μακρόν ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση του θα αλλάξει τον ορισμό του αντισημιτισμού –που αφορά το ρατσιστικό μίσος προς τους Εβραίους– συμπεριλαμβάνοντας σε αυτόν και την αντίθεση στον Σιωνισμό, δηλαδή την ακροδεξιά εθνικιστική πολιτική άποψη που οδήγησε στη δημιουργία ενός ξεχωριστού Ισραηλινού κράτους.
Η αντισημιτική ρητορική μίσους αποτελεί έγκλημα στη Γαλλία και ο επαναπροσδιορισμός του όρου «αντισημιτισμός» από τον Μακρόν απειλεί να ποινικοποιήσει κάθε κριτική στην πολιτική του κράτους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονικών επιθέσεων εναντίον άοπλων Παλαιστίνιων πολιτών, αλλά και των απειλών για πόλεμο με το Ιράν. Παρά το γεγονός ότι ο Μακρόν δήλωσε πως δεν θα επέλθει κάποια αλλαγή στον ποινικό κώδικα, ανέφερε πως η αλλαγή στον ορισμό «θα επιβεβαιώσει εκ νέου κάποιες πρακτικές των οργάνων επιβολής του Νόμου, των δικαστών και των δασκάλων».
Επιπρόσθετα, υπό το πρόταγμα της καταπολέμησης της «ρητορικής τους μίσους», ο Μακρόν δήλωσε ότι από το Μάιο θα φέρει έναν νέο νομοσχέδιο σε σχέση με την ελευθερία στο ίντερνετ. Αυτό θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να λογοκρίνει περισσότερο ιστοσελίδες που έχουν έδρα εκτός Γαλλίας, οι οποίες, όπως είπε, «αλλάζοντας συχνά την έδρα των servers τους, είναι σήμερα πολύ δύσκολο να αποκλειστούν».
Ο Μακρόν καταδίκασε έντονα την διαδικτυακή ανωνυμία (τη δυνατότητα χρήσης του διαδικτύου χωρίς την καταγραφή των σκέψεων και των δηλώσεων των χρηστών από την κυβέρνηση). «Το ζήτημα της ανωνυμίας φυσικά και θα μας απασχολήσει», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. «Πολύ συχνά αποτελεί μία μάσκα για τους δειλούς. Και πίσω από κάθε ψευδώνυμο υπάρχει ένα όνομα, ένα πρόσωπο και μία ταυτότητα».
Τα μέτρα αυτά δεν σχετίζονται με την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Η κυβέρνηση ενισχύει τις δυνάμεις της για παρακολούθηση και λογοκρισία των πολιτών, ως απάντηση στις αυξανόμενες αντιδράσεις της εργατικής τάξης στην κοινωνική ανισότητα και στη λιτότητα, αντιδράσεις που βρήκαν τρόπο έκφρασης μέσα από το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», που οργανώθηκε κυρίως μέσω διαδικτύου.
Ο Μακρόν έδωσε έμφαση στην σημασία της πρόσφατα ανακοινωθείσας συνεργασίας της κυβέρνησης του με το Facebook για θέματα λογοκρισίας. Από την αρχή του έτους, αξιωματούχοι της κυβέρνησης τοποθετούνται στα κεντρικά γραφεία λογοκρισίας περιεχομένου του Facebook, χωρίς δημόσια επίβλεψη για το ποιες δηλώσεις απομακρύνονται από τα social media.
Το να προσπαθεί ο Μακρόν να καλύψει το πολιτικό του πρόγραμμα προτάσσοντας την καταπολέμηση του «αντισημιτισμού» είναι τουλάχιστον παράλογο και πολιτικά χυδαίο. Αυτό διότι ο Γάλλος πρόεδρος με το έργο του έχει δείξει την τάση να αποκαταστήσει το φασισμό στη Γαλλία, έχοντας ανακηρύξει ως «σπουδαίο στρατιώτη» τον Φιλίπ Πετέν, δηλαδή τον επικεφαλής της δωσίλογης κυβέρνησης του Βισύ, που οργάνωσε την μαζική δολοφονία των Εβραίων της Γαλλίας.