ΤΟΠΙΚΑ

O “Τάλως” του ΙΤΕ Κρήτης θα προστατεύει τα πλοία στο Αιγαίο

Ένας «φύλακας» θα εγκατασταθεί τους επόμενους μήνες στο Αιγαίο, για να προστατεύει τα πλοία από τις …κακές διαθέσεις του καιρού. Το όνομά του είναι «Τάλως» και μέσα από συστήματα που θα τοποθετηθούν σε 3 σημεία στο Αιγαίο θα φροντίζει την παρακολούθηση και πρόγνωση ακραίων καιρικών φαινομένων και του θαλάσσιου κυματισμού, με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα και τη βελτίωση της ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων.

«Θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο συστημάτων, που θα μπορεί να ανιχνεύει τις ατμοσφαιρικές παραμέτρους και τον κυματισμό της θάλασσας έτσι ώστε να έχουμε ακριβέστερη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πρόγνωση ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία πλέον είναι πολύ πιο συχνά λόγω της κλιματικής κρίσης», εξήγησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το έργο «ΤΑΛΩΣ- Παρακολούθηση και Πρόγνωση Ακραίου Καιρού για την Ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας», που θα υλοποιήσει το ΙΤΕ στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης που υπέγραψε στις 5 Σεπτεμβρίου με το Yπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

«Υπογράψαμε με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τη σύμβαση για την εγκατάσταση ενός συστήματος υποδομών για την έγκαιρη πρόγνωση και ανίχνευση πολύ επικίνδυνου καιρού, σε όλο το τόξο του Αιγαίου. Οι υποδομές θα τοποθετηθούν σε σημεία τα οποία θα ικανοποιούν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του έργου», διευκρίνισε ο κ. Ταβερναράκης, για το έργο προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης και έναρξης λειτουργίας της νέας υποδομής γνωστοποίησε ότι «είναι πολύ άμεσο, θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες, καθώς τώρα θα τρέξουν οι διαγωνισμοί, θα γίνει η προμήθεια του σχετικού υλικού, ραντάρ και μηχανημάτων, και θα λειτουργήσουν άμεσα», ώστε να καλυφθεί όλο το Αιγαίο και έτσι να τα πλοία που πλέουν στο Αιγαίο να μπορούν να έχουν άμεση ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα, ώστε να μην έχουμε ατυχήματα».

Το «Τάλως» έρχεται να καλύψει τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή αλλά και η σημαντική αύξηση της διέλευσης τάνκερ από τον Κόλπο, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Το σύστημα “Τάλως” είναι πολύ πιο αναβαθμισμένο, σύγχρονο και μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή, γιατί τα συστήματα που λειτουργούν τώρα στην ουσία αποτελούν κατασκευές μιας άλλης εποχής, που τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, είναι μία επένδυση 30 εκατ. ευρώ, την οποία θα υλοποιήσουμε και χαιρόμαστε που μας εμπιστεύτηκε η Πολιτεία να το κάνουμε», επισήμανε ο κ. Ταβερναράκης.

«Εντός του 2023 η λειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Γονιδιωματικής του Ανθρώπου»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ταβερναράκης στο πλαίσιο της παρουσίας του ΙΤΕ στην 86η ΔΕΘ επισήμανε πως το έργο «ΤΑΛΩΣ» δεν αποτελεί τη μοναδική σημαντική εξέλιξη της τελευταίας περιόδου, καθώς πέντε ημέρες νωρίτερα, στις 31 Αυγούστου, έπειτα από ειδική τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ψήφιση σχετικής διάταξης νόμου στη Βουλή, δρομολογήθηκε η ίδρυση ενός νέου ινστιτούτου του ΙΤΕ, του Ελληνικού Ινστιτούτου Γονιδιωματικής του Ανθρώπου (ΕΙΓΑ) με έδρα την Αθήνα. Το Ινστιτούτο θα εξυπηρετήσει την ένταξη της Ελλάδας στο ραγδαία αναπτυσσόμενο αυτό επιστημονικό πεδίο, και θα υποστηρίξει το ελληνικό βιοϊατρικό οικοσύστημα, συνδυάζοντας τη γενετική και γονιδιωματική, με υπολογιστική και κλινική έρευνα.

«Θα είναι το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα, και πιστεύουμε ότι θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και στην εξέλιξη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στην καλύτερη πρόγνωση σοβαρών γενετικών ασθενειών των ανθρώπων. Είναι κάτι επίκαιρο, έλειπε από την Ελλάδα και ήλθε την κατάλληλη στιγμή, οπότε χαιρόμαστε που μας ανέθεσε η Πολιτεία να το υλοποιήσουμε», επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΤΕ.

Σε ό,τι αφορά στα βήματα υλοποίησης πρόσθεσε: «Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε κάποιο κτίριο στην Αθήνα και είμαστε στη διαδικασία αναζήτησης, για να αξιοποιήσουμε κάποιο κτίριο που ήδη υπάρχει. Ελπίζουμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε το κτίριο. Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία στελέχωσης του Ινστιτούτου. Προβλέπουμε ότι εντός του 2023 θα έχουμε έναν ικανό αριθμό ερευνητών. Η αρχική στόχευση είναι δέκα ερευνητικές ομάδες».

Επισήμανε ακόμη πως «υπάρχουν πολλοί Έλληνες της διασποράς που ασχολούνται με αυτό το πεδίο -στο αντίστοιχο ινστιτούτο στη Γερμανία, διευθύντρια είναι μία Ελληνίδα, η Ελευθερία Ζεγγίνη, στο αντίστοιχο στην Ελβετία διευθυντής του είναι ο Στυλιανός Αντωναράκης- και ήδη αυτοί οι άνθρωποι μας έχουν προσεγγίσει, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να βοηθήσουν άνθρωποι να στηθεί το νέο ινστιτούτο […] Μέσα στο 2023 πιστεύω θα λειτουργήσει, ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουμε και τους δέκα ερευνητές».

«Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας»

Το ΙΤΕ προχωρά το επόμενο διάστημα στην αναβάθμιση των κτιριακών του εγκαταστάσεων.

«Έχουμε το μεγάλο έργο των 56 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και την ΕΤΕπ που σχετίζεται με κτιριακές εγκαταστάσεις. Θα δημιουργηθούν νέα κτίρια στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στην Πάτρα, στα Γιάννενα. Έχουμε επίσης ένα πρόγραμμα 2 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε φωτοβολταϊκά πάρκα, έτσι ώστε να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας, δηλαδή να παράγουμε ένα μεγάλο κομμάτι του ρεύματος που καταναλώνει το ΙΤΕ με αυτό το NetMetering».

Για τους στόχους της νέας χρονιάς ο πρόεδρος του ΙΤΕ εξέφρασε την επιθυμία «να κάνουμε διεθνώς ανταγωνιστική επιστήμη, να δημοσιεύουμε στα καλύτερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, να έχουμε ερευνητικά αποτελέσματα που μας κάνουν γνωστούς σε όλο τον κόσμο, να έχουν απήχηση όλα αυτά, να γίνεται διάσημη η Ελλάδα για πρωτοπόρες δουλειές στο εξωτερικό».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Και η Σούδα στους στρατιωτικούς στόχους της Ρωσίας αν γίνει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, σύμφωνα με το Sputnik

Τους στρατιωτικούς στόχους της Ρωσίας σε περίπτωση που ο πόλεμος γενικευθεί δημοσιοποίησε το ρωσικό μέσο…

4 hours ago

Πολάκης: «Η Καλαμάτα Άγονη Α και τα Σφακιά Άγονη Β; Να αλλάξει άμεσα η απόφαση για το Κέντρο Υγείας Σφακίων»

Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, σε ανάρτησή του επέκρινε δριμύτατα την απόφαση του…

6 hours ago

Στο ΣτΕ προσφεύγουν σωματεία και πολίτες για την τιμολόγηση του νερού

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ. (μεταξύ αυτών και εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ…

7 hours ago

Πανελλήνιο ρεκόρ καταγράφηκε στις μεταμοσχεύσεις το 2024 – Πολύ υψηλά το ΠΑΓΝΗ

Πανελλήνιο ρεκόρ στον αριθμό των αποβιωσάντων δοτών οργάνων καταγράφηκε φέτος, σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό…

7 hours ago

G7 για ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: “Θα τηρήσουμε τις αντίστοιχες υποχρεώσεις μας”

Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ζήτησαν σήμερα Τρίτη (26/11) σε δήλωσή…

7 hours ago

Απερίγραπτο μπάχαλο με το Κτηματολόγιο αλλά ο Κυρανάκης απέκλεισε την πιθανότητα παράτασης – Διαβεβαίωσε ότι “δεν κινδυνεύει η περιουσία κανενός”

Άκαμπτη η κυβέρνηση, αδιαφορεί για τις εκκλήσεις όλων των αρμόδιων φορέων που ζητούν επιτακτικά να…

8 hours ago

This website uses cookies.