Η λέξη ταρίφα προέρχεται από την ιταλική tariffa. Σημαίνει “καθορισμένη τιμή” και εμφανίστηκε τον 14ο αιώνα.
“Ταρίφας” αποκαλείται υποτιμητικά και ο επαγγελματίας οδηγός ταξί στην Ελλάδα που φέρεται ασεβώς προς τους πελάτες και τους συνοδηγούς και ως όρος φαίνεται να εμφανίστηκε πολύ πιο πρόσφατα, μόλις πριν μερικά χρόνια, τη δεκαετία του ’80.
Ο “ταρίφας” της ιστορίας μας, σύμφωνα με καταγγελία αναγνώστη, εμφανίστηκε στη διασταύρωση του Κλαδισσού, στο φανάρι από την παραλία της Νέας Χώρας με κατεύθυνση Χανιά, Βαμβακόπουλο, Καλαμάκι.
Είναι ένα δύσκολο φανάρι με αρκετή ώρα αναμονής που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη κατά την περίοδο του καλοκαιριού όταν συρρέουν στην πόλη μας και τουρίστες.
Ο βιαστικός “ταρίφας” δεν ήθελε να περιμένει όπως οι άλλοι οδηγοί. Έτσι, αρχικά, προσπάθησε να περάσει από αριστερά την ουρά που είχε δημιουργηθεί για να βγει κοντά στο φανάρι.
Μετά τις διαμαρτυρίες και τα κορναρίσματα που δέχθηκε και αφού πρόλαβε και χαμήλωσε το κεφάλι του, στραβοκοίταξε και έριξε κανά δυο μπινελίκια στους οδηγούς που τόλμησαν να αντιδράσουν, έκανε όπισθεν και αναστροφή και κατευθύνθηκε στην άλλη λωρίδα με κατεύθυνση προς Καλαμάκι, όπου τα αμάξια ήταν εμφανώς λιγότερα.
Η ανεπίτρεπτη ασεβή συμπεριφορά που δημιούργησε κίνδυνο για τροχαίο θα ήταν κατακριτέα οποιοσδήποτε και αν βρισκόταν στη θέση του οδηγού. Όταν όμως επαγγελματίας οδηγός φέρεται με αυτόν τον τρόπο, δε θα έπρεπε η ποινή να είναι πιο βαριά;
Καλό θα είναι οι ενώσεις ταξιτζήδων να στηλιτεύουν αυτές τις συμπεριφορές γιατί πέραν του ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, αποτυπώνουν μία αρνητική εικόνα συνολικά για τον κλάδο, κάτι που βεβαίως είναι άδικο.
Σε άλλες χώρες υπάρχουν υπηρεσίες που παρακάμπτουν την ανάγκη για τα ταξί. Για να μη συμβεί αυτό και στην Ελλάδα βάζοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, τέτοιες συμπεριφορές θα πρέπει να εκλείψουν ή να αντιμετωπίζονται αυστηρά, πρώτα και κυρίως από τους ίδιους τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί.