Μπορεί οι χώρες του νότου να έχουν κτυπηθεί βαριά από την οικονομική κρίση ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας, η χώρα υπήρξε και χώρα εισόδου μεταναστών και προσφύγων, μπορεί οι χώρες του βορρά να κατηγορούν τους λαούς του νότου, όμως οι πολίτες σε αυτές τις χώρες παρά τις σφοδρές επιθέσεις και τις δυσκολίες των τελευταίων ετών δεν υποκύπτουν στην ακροδεξιά – φασιστική ρητορική, δίνοντας τα χαμηλότερα ποσοστά στα κόμματα αυτής της ιδεολογίας σε όλη την Ευρώπη.
Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελεί η χώρα του Βελγίου και η Αγγλία όπου τα ακροδεξιά κόμματα λαμβάνουν μόλις 3,7% και 1,8% αντίστοιχα. Τα ποσοστά στις ισχυρές χώρες του Βορρά προκαλούν τρόμο για το τι μπορεί να προκύψει στην Ευρώπη από αυτή την εξέλιξη. Στη Γαλλία η Λεπέν κατέγραψε 33,9% ενώ στην Αυστρία η ακροδεξιά συγκεντρώνει το 46,2%. Τώρα, και στη Γερμανία, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, η ακροδεξιά ξαναεισέρχεται στο κοινοβούλιο, ως τρίτο μάλιστα κόμμα, με ποσοστό 13,2%.
Στην αντίπερα όχθη, στις χώρες του νότου το υψηλότερο ποσοστό ακροδεξιού κόμματος καταγράφεται στην Ελλάδα με 7% και το χαμηλότερο στην Πορτογαλία με μόλις 0,5%.