29 Αυγούστου – 4 Σεπτεμβρίου
Χανιά, Κρήτη, Ελλάδα
Εξερευνώντας τα Χανιά ως ένα αστικό εργαστήριο στην άκρη της θάλασσας, το workshop φέρνει στο προσκήνιο μία σειρά από θέματα κοινά σε μεσαίας κλίμακας παράκτιες πόλεις στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο και αλλού: εγκαταλελειμμένοι τόποι και αστικά κενά, αμφισβητούμενα όρια εκεί που η στεριά βυθίζεται στην θάλασσα, χώροι της μνήμης και της λήθης, διαδραστικά σύνορα όπου το δημόσιο συναντά το ιδιωτικό, υβριδικοί χώροι όπου το φυσικό συγχωνεύεται με το ψηφιακό, αστικές διαταραχές που καταστέλονται μέσα σε πολεοδομικά σχέδια και ζώνες, τοπικές κοινότητες που μετασχηματίζονται μέσα σε μία διεθνή τουριστική αγορά.
Κάποιες φορές σαφώς σκιαγραφημένη, κάποιες άλλες θολή και πάντα σε ροή, η άκρη ως αιχμή και ως σύνορο είναι το πρωταρχικό ζήτημα αυτού του εργαστηρίου: μεταξύ εγκατάλειψης και κατάληψης, μνήμης και λήθης, δημόσιου και ιδιωτικού, φυσικού και ψηφιακού, γης και θάλασσας, αυθορμητισμού και κανόνων, κοινότητας και αγοράς. Κάνοντας χρήση σχεδιαστικών και προγραμματικών εργαλείων για τη διαμόρφωση και τη διαχείριση του χώρου, το εργαστήριο στοχεύει σε μία σειρά από αστικές σχεδιαστικές προτάσεις για συγκεκριμένες τοποθεσίες μέσα στην πόλη, όπου τα φαινόμενα αυτά εκδηλώνονται πιο έντονα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι επιλεγμένες περιοχές σε κάθε μία από τις 7 ομάδες του εργαστηρίου λειτουργούν ως ένας φακός μέσω του οποίου ευρύτερα ζητήματα μπορούν να διερευνηθούν, καταλήγοντας σε ένα παραγωγικό, προσανατολισμένο πάντα στο σχεδιασμό, συμπέρασμα.
Το εργαστήριο εμβυθίζει τους συμμετέχοντες σε ένα εντατικό πρόγραμμα 7 ημερών που αποτελείται από ομαδική σχεδιαστική εργασία σε studio, έρευνα πεδίου και διαλέξεις, που συμπληρώνονται με παράλληλες δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις. Κάθε ομάδα του εργαστηρίου καλωσορίζει 7-9 συμμετέχοντες και καθοδηγείται από έναν διδάσκοντα «επισκέπτη» (guest tutor) και έναν διδάσκοντα «οικοδεσπότη» (host tutor), αντιστοιχίζοντας τη διεθνή εμπειρία και τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις με την τοπική γνώση και την βιωματική εμπειρία της πόλης. Οι τελικές προτάσεις θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν δημόσια, παρουσία μίας κριτικής επιτροπής που θα αποτελείται από βασικούς εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των τοπικών αρχών.
Προϋποθέσεις συμμετοχής
Το workshop είναι ανοιχτό σε προπτυχιακούς φοιτητές που βρίσκονται στο τέλος των σπουδών τους, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, και νέους επαγγελματίες στα πεδία της αρχιτεκτονικής, του αστικού σχεδιασμού καθώς και σε πεδία που σχετίζονται με την δημιουργία τόπου και αστικής ανάπτυξης.
Διαπίστευση
Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα λάβουν το πιστοποιητικό για το Διεθνές Εργαστήριο Αστικού Σχεδιασμού του Urban Transcripts, διαπιστεύοντας 10 ώρες διαλέξεων, 12 ώρες επιτόπιας έρευνας πεδίου και 36 ώρες εργασίας σε studio.
Κόστος συμμετοχής
220€ για εγγραφές μέχρι 15 Ιουλίου 2016
300€ για εγγραφές μετά την 15 Ιουλίου 2016
Προθεσμίες για εγγραφή:
12 August 2016
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα:
http://ontheseaedge.urbantranscripts.org
Email επικοινωνίας:
ontheseaedge@urbantranscripts.org
#UTChania
—
Το On the Sea Edge είνα ένα project του Urban Transcripts σε συνεργασία με το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου και με την στήριξη του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ – Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων, τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Κρήτης.