Την άποψη ότι αφενός δεν πρόκειται να παραχθεί η φοροδιαφυγή με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση και αφετέρου ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα είναι ξανά στο απυρόβλητο, διατυπώνει μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών – επιχειρηματιών σε έρευνα της Opinion Poll, που πραγματοποιήθηκε στο Λεκανοπέδιο Αττικής για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το πρώτο ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες είναι η ακρίβεια, την οποία την αποδίδουν στην πολιτική της κυβέρνησης πρωτίστως και λιγότερο στη διεθνή συγκυρία.
Αναλυτικότερα:
Για τα φορολογικά μέτρα
- Το 70.8% θεωρεί ότι με την Φορολογική Μεταρρύθμιση η Κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να περιορίσει συνολικά την φοροδιαφυγή ενώ το 25.9% έχει αντίθετη άποψη. Στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες τα ποσοστά αυτά γίνονται αντίστοιχα 67% έναντι 30.4%.
- Το 84.1% κρίνει ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα περάσουν σχετικά στο απυρόβλητο, ενώ το 11.8% έχει την άποψη ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα φορολογηθούν δίκαια (83.6% και 12% και αντίστοιχα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες).
- Το 82% απαντά ότι η Πολιτεία πρέπει να εντοπίσει αυτούς που πραγματικά φοροδιαφεύγουν και το 15.5% ότι θα πρέπει να πάρει οριζόντια μέτρα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ( 86% και 9.9% αντίστοιχα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες)
- Συνολικά το 50.2% πιστεύει ότι η φοροδιαφυγή θα παταχθεί αποτελεσματικά με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων και την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για την συλλογή αποδείξεων , με το 47.6% να έχει αντίθετη άποψη( 50.5% και 47% αντίστοιχα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες).
- Το 46.6% να έχει αρνητική άποψη για τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ το 43% έχει συνολικά θετική άποψη. Ανάμεσα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες τα ποσοστά αυτά γίνονται , 66% και 28.9% αντίστοιχα).
H ακρίβεια μακράν πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες
Η ακρίβεια είναι μακράν πρώτο ανάμεσα στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες με 69.2%. Η Οικονομία / Ανάπτυξη με 28.4%, η εγκληματικότητα/ βία με 18% , η κατάσταση στο Ε.Σ.Υ με 14.2% και η ανεργία με 11.1% συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των προβλημάτων. Ακολουθούν τα εθνικά θέματα / ελληνοτουρκικά με 10.1%, το μεταναστευτικό/ προσφυγικό με 9.3% , η κατάσταση στην Παιδεία με 9.3%, η λειτουργία του Πολιτικού Συστήματος με 7.6%, η διαφθορά με 7.2%, οι Φυσικές καταστροφές με 7.2% και οι παθογένειες του Κράτους με 6.2%. Σημειώνεται ότι ο κάθε ερωτώμενος μπορούσε να δώσει μέχρι τρεις απαντήσεις αυθόρμητα.
Για την ακρίβεια
- Το 96.1% απαντά ότι η ακρίβεια τους απασχολεί πολύ και αρκετά ( 86.1% απαντούν οι επαγγελματίες/ επιχειρηματίες).
- Το 60% θεωρεί ότι η βασική αιτία για την ακρίβεια είναι η Πολιτική της Κυβέρνησης και το 28.9% αποδίδει την κατάσταση στην διεθνή συγκυρία ( 53.2% και 31% αντίστοιχα στους επαγγελματίες / επιχειρηματίες).
- Το 48.6% ( 48% στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες) αντιμετωπίζει θετικά τα πρόστιμα σε πολυεθνικές λόγω των τιμών των προϊόντων τους στην Ελλάδα , αλλά σημειώνει ότι πρέπει να γενικευτούν οι έλεγχοι και η επιβολή προστίμων όπου χρειάζεται, ενώ το 33.6% βλέπουν θετικά τα πρόστιμα με την παρατήρηση ότι θα πρέπει να ελέγχεται αν οδήγησε σε μείωση των τιμών ( 36%). Το 10% δεν τα θεωρεί ως κάτι σημαντικό, ενώ το 3.6% τα βλέπει αρνητικά ( 10% και 3.6% αντίστοιχα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες).
- Το 43.8% δηλώνει καθόλου και το 31.8% λίγο ικανοποιημένο από την προσπάθεια της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση συνολικά της ακρίβειας , ενώ το 23.4% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο. Στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται σε 38%, 36% και 24.6% αντίστοιχα.
- Το 47.6% δηλώνει ότι λόγω της ακρίβειας αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες, το 32.6% ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες αλλά ανταπεξέρχεται, το 14.8% ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες το 41% αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες, το 40% αντιμετωπίζει δυσκολίες αλλά ανταπεξέρχεται, το 11% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, ενώ το 8% ότι δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα.
- Λόγω των αυξήσεων οι πολίτες προχωρούν σε μείωση κάποιων αγορών ή επιλογών ή σε κάποια έξοδα. Το 88.4% συνολικά δηλώνει ΝΑΙ και ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ στην μείωση εξόδων στην διασκέδαση, ψυχαγωγία, το 89% στην αγορά ρούχων και υποδημάτων, το 86.3% στην κατανάλωση ενέργειας, το 77.2% στην αγορά τροφίμων, το 65.2% στην μετακίνηση με προσωπικό αυτοκίνητο και το 21.5% για φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών . Στην τελευταία κατηγορία σημειώνεται ότι το 48.2% δεν απαντά γιατί προφανώς δεν έχουν παιδιά. Επ΄αυτών που απαντούν η μείωση για Φροντιστήρια φτάνει το 41.5%.
Για άλλα οικονομικά θέματα
- Το 32.1% έχει λάβει και αποπληρώνει τραπεζικό δάνειο, το 27.8% έχει χρέος σε κάρτα και το 17.3% οφειλές στην εφορία. Το 54.4% απαντά ότι οι αυξήσεις δυσκολεύουν πολύ και αρκετά την ανταπόκρισή τους σ΄αυτού του είδους τις οφειλές, ενώ το 29.6% δηλώνει ότι δυσκολεύεται λίγο και καθόλου. Τα ποσοστά στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες διαμορφώνονται αντίστοιχα 52.1% και 32%.
- Το 64.2% απαντά ότι προσωπικά, η χρονιά που φεύγει ήταν μια άσχημη χρονιά οικονομικά, ενώ για το 27.6% μια καλή οικονομικά χρονιά. Στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες, τα ποσοστά αντίστοιχα είναι 50 % και 46%.
- Το 55% αντιμετωπίζει την προσωπική του οικονομική κατάσταση για τους επόμενους μήνες σίγουρα ή μάλλον απαισιόδοξα , ενώ το 42.2% αισιόδοξα. Στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες το 52.8% βλέπει σίγουρα ή μάλλον αισιόδοξα την προσωπική οικονομική κατάσταση τους επόμενους μήνες και το 44% σίγουρα και μάλλον απαισιόδοξα.
- Συνολικά το 62.4% ανησυχεί ότι η κατάσταση με την ακρίβεια όσον αφορά στην ασφάλεια , ενώ στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες το ποσοστό αυτό φτάνει το 78.5%.
- Το 86.8% πιστεύει ότι χρειάζονται νέα μέτρα , ρυθμίσεις και παρεμβάσεις για την βελτίωση του τρόπου είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών καιτην διευκόλυνση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν συσσωρευμένες οφειλές ( 90.3% στους επαγγελματίες / επιχειρηματίες).
- Το 59.4% βλέπει θετικά την επέκταση εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανικό εμπόριο και την βιομηχανία από τις αρχές του 2024, με το 22.3% να έχει αντίθετη άποψη και το 18.3% να μην γνωρίζει, να μην απαντά. Στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες το 61% βλέπει το μέτρο θετικά , το 23% αρνητικά και το 16% δεν γνωρίζει, δεν απαντά.
topontiki.gr
"google ad"
Αγώνας της Κρήτης Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.