11.8 C
Chania
Thursday, January 9, 2025

Opinion Poll: Στο συν 17 η ΝΔ, όχι στις πρόωρες εκλογές, πλήγμα το προσφυγικό

Ημερομηνία:

Ισχυρός και με μεγάλη δημοφιλία εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνοντας επτά μήνες κυβερνητικής θητείας. Με 46.2% να τον θεωρεί πιο ικανό για Πρωθυπουργό προηγείται 26.2% του Αλέξη Τσίπρα που επιλέγεται από το 20%. Ταυτόχρονα με 62.4% να έχει θετική άποψη για το πρόσωπό του και μόλις 35.4% αρνητικές απόψεις, είναι μακράν πρώτος, αλλά και ο μόνος Πολιτικός Αρχηγός που έχει θετικό ισοζύγιο ανάμεσα στις θετικές και αρνητικές απόψεις ( Α. Τσίπρας 32.8% έναντι 64.9%, Φ. Γεννηματά 26.7% έναντι 64.9%, Δ.Κουτσούμπας 27% έναντι 61.9%, Κ. Βελόπουλος 21.6% έναντι 69.5%, Γ. Βαρουφάκης 15.9% έναντι 77.9%).

Η Κυβέρνηση συγκεντρώνει ικανοποιητικά ποσοστά, επιπέδου 55% για τον τρόπο που χειρίζεται τα προβλήματα και τις υποθέσεις της χώρας. Από την άλλη πλευρά, ικανοποιημένο για τον τρόπο που ασκεί κριτική στην Κυβερνητική Πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει το 24.3%. Η Κυβέρνηση συγκεντρώνει σημαντικές πλειοψηφίες για τους χειρισμούς της και τις επιλογές της σε σειρά θεμάτων. Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού συμφωνεί το 76.1%, για την αντιμετώπιση των καταλήψεων το 74.6% , για την Οικονομική Πολιτική της το 60.5%. Επίσης, το 61.3% δηλώνει ικανοποιημένο για την επιλογή και την ψήφιση της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Το 59.6% δηλώνει ικανοποιημένο από την Πολιτική της Κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, παρά την έντονη κριτική που δέχτηκε για την επιτυχία ή μη του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α και την μη πρόσκληση της χώρας στην πρόσφατη Σύσκεψη στο Βερολίνο. Για την Σύσκεψη στο Βερολίνο το 63.2% θεωρεί ότι τις βασικές ευθύνες για την μη συμμετοχή της χώρας φέρει το Βερολίνο και η Μέρκελ. Σημειώνεται ξεχωριστά, ότι το 54.5% θεωρεί ως πιθανό κάποιο θερμό επεισόδιο στο επόμενο διάστημα.

Το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό ανάγεται στο κεντρικό πρόβλημα που απασχολεί και επιλέγεται από το 61.9% των ερωτώμενων. Ταυτόχρονα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την εικόνα της Κυβέρνησης αφού μόλις το 18.2% δηλώνει ικανοποιημένο από την Πολιτική της Κυβέρνησης, ποσοστό που μειώνεται αφού τον Νοέμβριο ο βαθμός ικανοποίησης ήταν 27.4%! Μάλιστα το 79.3% πιστεύει ότι ήταν λάθος η κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ το 64.9% κρίνει ότι με την επανίδρυση του Υπουργείου θα υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Σημαντικό εύρημα, που έρχεται να απαντήσει για την άποψη της κοινής γνώμης στην συζήτηση για πιθανές πρόωρες εκλογές είναι ότι συντριπτικά το  83% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει η Κυβέρνηση την τετραετία.

Η πρώτη τριάδα των Υπουργών ως προς την θετική άποψη για το έργο και την εικόνα των Υπουργών αποτελείται από τους Ν. Δένδια, Μ. Χρυσοχοίδη και Τάκη Θεοδωρικάκο. Η δεκάδα συμπληρώνεται από τους Χ. Σταικούρα, Κ. Χατζιδάκη, Αδωνι Γεωργιάδη, Β. Κικίλια, Γ.  Βρούτση, Ν. Κεραμέως και Γ. Γεραπετρίτη. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά θετικών απόψεων της πρώτης δεκάδας κυμαίνονται σε υψηλά ποσοστά από 41% έως 56%, ποσοστά που βρίσκονται πάνω από το ποσοστό της Ν.Δ στις Βουλευτικές Εκλογές.

Η Ν.Δ διαθέτει αυτή την στιγμή σημαντικό προβάδισμα 17% μονάδων στην πρόθεση ψήφου με 38.3 % ( 40.5% τον Νοέμβριο) έναντι  21.3% του ΣΥΡΙΖΑ ( 23% τον Νοέμβριο) . Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν: Κίνημα Αλλαγής 5% ( 5.3% ), Κ.Κ.Ε  4.6% ( 5.1% ), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.3% ( 4.5% ) , ΜΕΡΑ 25  2.7% ( 3% ). Η διαφορά ανάμεσα στην Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 17 μονάδες ( 17.5 τον Νοέμβριο).

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ