Νέα, άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ των υπάλληλων της βουλής και της Ζωής Κωνσταντοπούλου με αφορμή τη λύση που έδωσε ο Νίκος Βούτσης, ανανεώνοντας τις 43 από τις 45 συμβάσεις.
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής επιτίθεται στους υπαλλήλους με αναρτήσεις της στο twitter, υποστηρίζοντας ότι θα πληρώνονται «άνθρωποι που δεν εργάσθηκαν στη Βουλή και ηθελημένα υπέσκαψαν τη λειτουργία της». Κατηγορεί τον διάδοχό της Νίκο Βούτση ότι αποζιμίωσε «τη φαυλότητα» και επιμένει: «Χαίρομαι που δεν νομιμοποίησα αυτό το χρόνιο αίσχος εις βάρος του Δημοσίου».
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου προκάλουσαν την οργή του συλλόγου υπαλλήλων της Βουλής ο οποίος την κατηγόρησε ότι άφησε ανασφάλιστους και απλήρωτους περισσότερους από 60 υπαλλήλους ενώ αντίθετα έπλεξαν το εγκώμιο του Νίκου Βούτση υποστηρίζοντας ότι «αντιμετώπισε αποφασιστικά» τα προβλήματά τους.
«Ο όποιος καταγγελτικός λόγος της τέως Προέδρου δεν μπορεί να συγκαλύψει το μεγάλο έλλειμμα διοίκησης που βίωση η Βουλή κατά το διάστημα της θητείας της» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπάλληλοι της Βουλής απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις καταγγελίες της πρώην Προέδρου ότι ο κ. Βούτσης ανανέωσε τις συμβάσεις ακόμη και υπαλλήλων που δεν εργάσθηκαν ποτέ στη Βουλή. Ο σύλλογος υπαλλήλων αντέτεινε όμως ότι όλοι οι συμβασιούχοι εργάζονται κανονικά. Κατηγόρησαν, μάλιστα, την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι επί των ημερών της η Βουλή απασχολούσε επί επτά μήνες τους συμβασιούχους ανασφάλιστους και απλήρωτους δίχως συμβάσεις. Οι υπάλληλοι της Βουλής ισχυρίζονται μάλιστα ότι η πρώην πρόεδρος απασχολούσε τους συμβασιούχους για να εκδίδουν «τα χιλιάδες αντίτυπα» της προκαταρκτικής έκθεσης της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος και για να προετοιμάζουν τις συνεντεύξεις Τύπου και να βγάζουν φωτοτυπίες.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Βουλής πλέκει το εγκώμιο του κ. Βούτση λέγοντας ότι η νέα διοίκηση της Βουλής αντιμετώπισε «αποφασιστικά» το πρόβλημα ανανεώνοντας τις συμβάσεις. Οι υπάλληλοι της Βουλής αναφέρουν μάλιστα ότι η νέα διοίκηση της Βουλής έχει επανειλημμένα εκφράσει τη βούλησή της να κατοχυρώσει τους συμβασιούχους, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι επίκειται μονιμοποίησή τους.
16 περιπτώσεις πλαστών πτυχίων υπαλλήλων της Βουλής
Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για τους υπαλλήλους της Βουλής που προσκόμιζαν πλαστά πτυχία καθώς μετά την απομάκρυνση ενός συμβασιούχου με ψεύτικο πιστοποιητικό σπουδών εντοπίστηκαν και άλλοι 15 μόνιμοι υπάλληλοι με πτυχία-μαϊμού.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό από τη Βουλή ότι απολύθηκε ένας υπάλληλος που είχε προσκομίσει πλαστό πτυχίο και ένας υπάλληλος με σύμβαση εξάμηνης διάρκειας (η σύμβαση ανανεωνόταν επί χρόνια) καθώς διαπιστώθηκε ότι εργαζόταν και σε άλλο δημόσιο φορέα.
Τα πλαστά πιστοποιητικά εντοπίστηκαν ύστερα από πολύχρονη έρευνα που ξεκίνησε επί της προεδρίας του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και ολοκληρώθηκε επί της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Τις διαδικασίες όμως κατά των υπαλλήλων της κίνησε ο νυν Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος έστειλε τους σχετικούς φακέλους στον εισαγγελέα με αποτέλεσμα να απειλούνται πλέον με απόλυση. Σύμφωνα με πληροφορίες τα πλαστά πτυχία αφορούν μάλιστα και τις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Προκλητικά προνόμια
Την ώρα που ο μέσος Έλληνας παλεύει για την επιβίωσή του, κάποιες συντεχνίες συνεχίζουν να απολαμβάνουν των νόμιμων μεν, ανήθικων δε προνομίων που «γέννησε» και εξέθρεψε αποκλειστικά και μόνο το πολιτικό σύστημα.
Από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα της προκλητικής προνομιακής μεταχείρισης είναι φυσικά οι υπάλληλοι της Βουλής, οι οποίοι αν και έχουν υπαχθεί εδώ και ένα χρόνο στο ενιαίο μισθολόγιο, εξακολουθούν να απολαμβάνουν σειρά από οικονομικά «βοηθήματα».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής», υψηλόβαθμο στέλεχος της Βουλής που έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης θα λάβει ως εφάπαξ το αστρονομικό ποσό των 550.000 ευρώ!
Και για να μην πάει ο νους σας στο «κακό», το ποσό αυτό προκύπτει από τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος προβλέπει έξτρα εφάπαξ 75 μισθών για κάθε εργαζόμενο που βγαίνει στη σύνταξη.
Ωστόσο, η αποκάλυψη αυτή αποτελεί μόνο την κορυφή του «παγόβουνου» στο ούτως ή άλλως προνομιακό καθεστώς αμοιβών των συγκεκριμένων υπαλλήλων.
Τρία μόνο από τα ισχυρά ευεργετήματα που ισχύουν για τη συγκεκριμένη ομάδα, αποδεικνύουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, το «χάσμα» που τους χωρίζει από τους υπόλοιπους υπαλλήλους του Δημοσίου.
Καταρχήν, ο βασικός μισθός τους καταβάλλεται προσαυξημένος κατά 25%, ενώ λίγο πριν τη συνταξιοδότησή τους χορηγείται στον ήδη προσαυξημένο μισθό και δεύτερη, επιπλέον, προσαύξηση κατά 15%. Έτσι, ο βασικός μισθός ενός υπαλλήλου της Βουλής φτάνει στα 2908 ευρώ, ενώ του απλού δημοσίου υπαλλήλου παραμένει στα 2.023 ευρώ.
Δεύτερον, εάν ο υπάλληλος της Βουλής αποχωρήσει μετά από 30 έτη υπηρεσίας δικαιούται να λάβει ως κύρια σύνταξη το 100% των συντάξιμων αποδοχών του, την ώρα που ο δημόσιος υπάλληλος θα λάβει το 68,6%. Δηλαδή, ο πρώτος θα πάρει σύνταξη 3.049 ευρώ (2.908+140,8), ενώ ο δεύτερος μόλις 1.480 ευρώ (2.023+140.8)x68,6%.
Τρίτον, ο υπάλληλος της Βουλής δικαιούται και διπλό εφάπαξ: ένα από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και ένα από το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής.
Μία από τις εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης ήταν ότι τα αναγκαία μέτρα λιτότητας θα εφαρμοστούν με τρόπο δίκαιο στην ελληνική κοινωνία. Μάλλον όμως οι υπάλληλοι της Βουλής, όπως άλλωστε και οι ίδιοι οι πολιτικοί, οι οποίοι χρόνια τώρα τους διορίζουν και τους προστατεύουν, εξαιρούνται…
Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση υπαλλήλου της Βουλής ο οποίος λάμβανε μισθό μεγαλύτερο του Α/ΓΕΕΘΑ.