Υπό τον τίτλο «το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα επεκτείνεται περαιτέρω» η ιστοσελίδα Politico.com φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ από την Αθήνα, το οποίο υπογράφει η Νεκταρία Σταμούλη, και καταγράφει τις εξελίξεις στην υπόθεση.
Στα κινητά τηλέφωνα 33 ατόμων διαπιστώθηκαν ίχνη του λογισμικού Predator, μεταξύ αυτών αρκετά μέλη της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Τύπου, γράφει το Politico, επισημαίνοντας ότι το σκάνδαλο διευρύνεται συνεχώς με τη δημοσιοποίηση καταλόγου με ονόματα κρατικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών που ήταν στόχοι.
Αναφερόμενο στο δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, το Politico καταγράφει τις ιδιότητες των θυμάτων του κακόβουλου λογισμικού, που είναι μέλη της συντηρητικής κυβέρνησης και συγγενικά τους πρόσωπα, πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες.
Η Νεκταρία Σταμούλη σημειώνει ότι δεν είναι σαφές εάν όλα τα άτομα που φέρονται ως στόχοι είχαν όντως επιτρέψει την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού στα κινητά τους και ότι οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Documento απάντησαν πως δεν γνώριζαν ότι ήταν στόχοι ή απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο. Επισημαίνεται στην ανταπόκριση του Politico από την Αθήνα ότι μεταξύ αυτών των ατόμων είναι οι υπουργοί Οικονομίας, Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Τουρισμού και δύο πρώην υπουργοί, όπως και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και δημοσιογράφοι.
Το Politico αναφέρει επίσης την ανακοίνωση που έβγαλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κάνοντας λόγο για «αφηγήματα χωρίς αποδείξεις» και για την ανάγκη «διερεύνησης (του περιεχομένου του δημοσιεύματος) από τις αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική δικαιοσύνη, παρόλο που δεν υπάρχει τεκμηρίωση» του ρεπορτάζ.
Το Politico αναπαράγει επίσης το σχόλιο που έγινε από κύκλους του υπουργείου εξωτερικών ότι «είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός παγίδευσε τον υπουργό Εξωτερικών».
Το σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ελλάδα άρχισε να ξετυλίγεται το καλοκαίρι, όταν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, διαπίστωσε απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παραδέχτηκε ότι ο Ανδρουλάκης τελούσε υπό κρατική παρακολούθηση, αλλά όχι με το λογισμικό Predator, ενέργεια την οποία χαρακτήρισε νόμιμη αλλά εσφαλμένη. Έκτοτε το θέμα εξελίσσεται σαν κατασκοπευτικό θρίλερ, γράφει το Politico, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αρνείται ότι έχει χρησιμοποιήσει ή αγόρασε παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων.
«Το Documento θα δημοσιεύσει μία μακρά λίστα ατόμων που έγιναν στόχοι του Predator», έγραψε στο Twitter η Σόφι Βελντ, που συμμετέχει στην επιτροπή PEGA, που διερευνά τη χρήση λογισμικού για παγίδευση τηλεφώνων στην ΕΕ. «Κυβερνητικοί υπουργοί. Γεια σου Επιτροπή της ΕΕ, δίνουμε καμία προσοχή; Άλλη μία υπόθεση ευρωπαϊκών θεσμών που επηρεάζονται ευθέως από παρακολουθήσεις», πρόσθεσε.
Η επιτροπή PEGA ολοκλήρωσε την αποστολή της στην Αθήνα την Παρασκευή, αλλά όπως είπε η Βελντ, η ομάδα έφυγε «ίσως με περισσότερες ερωτήσεις απ΄ ό, τι είχαμε όταν φτάναμε στην Αθήνα».
Σε συνέντευξη Τύπου της αντιπροσωπείας αυτής αναφέρθηκε ότι όλα δείχνουν πως κύκλοι εντός της ελληνικής κυβέρνησης χρησιμοποιούσαν λογισμικό για παρακολουθήσεις.
«Έχουμε ακράδαντες αποδείξεις; Όχι, δεν έχουμε γιατί δεν έχουμε την απαραίτητη πληροφορία. Αν οι αρχές αποφασίσουν να αποχαρακτηρίσουν την πληροφορία, τότε θα τις έχουμε. Πρέπει να δουλέψουμε με βάση τα όσα έχουμε», είπε η Βελντ, προσθέτοντας ότι παρά το τεκμήριο της αθωότητας «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε κουφοί και τυφλοί».
Το ρεπορτάζ του Politico από την Αθήνα αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα του ερευνητικού ιστότοπου «Inside Story», ότι πριν από την άφιξη της επιτροπής PEGA στην Αθήνα, μία ομάδα του FBI από τις ΗΠΑ βρισκόταν στην ελληνική πρωτεύουσα για να διερευνήσει πόσο είχε διευρυνθεί η χρήση του λογισμικού παράνομων παρακολουθήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε γνώση της επίσκεψης αυτής, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει με την καθολική απαγόρευση της αγοράς (λογισμικού παρακολουθήσεων), μία ενέργεια που θα κάνει την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει την κυκλοφορία κακόβουλου λογισμικού στο έδαφός της», διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Όμως όπως τόνισε η Βελντ, η χρήση λογισμικού παρακολουθήσεων είναι ήδη παράνομη στην Ελλάδα, άρα θα ήταν πιο σημαντικό να εστιάσει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του νομικού πλαισίου.
Τα τροχαία ατυχήματα, ειδικά τα θανατηφόρα, είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Ας πούμε, η Κρήτη είναι…
Ένα νέο τεστ αίματος που ανέπτυξαν νευροεπιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ενδέχεται να αποτελέσει το…
Το Παράρτημα Χανίων του Σωματείου Εργαζομένων Teleperformance (ΣΕΤΕΠ) εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας πρακτικές της εταιρείας, οι…
Την ώρα που αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχουν "ντυθεί" ξανά στα λευκά ενόψει και…
Του Θοδωρή Παναγιωτίδη Εξαιτίας του πλήρως ξεχαρβαλωμένου τρόπου λειτουργίας της Δικαιοσύνης στα Χανιά ένας 22χρονος άνθρωπος έχασε την…
Λίγο πριν το τελευταίο αντίο στον 22χρονο Παναγιώτη, ο πατέρας του προκάλεσε συγκίνηση με τις…
This website uses cookies.