Την επέκταση των POS σε 35 ΚΑΔ [κωδικός αριθμός δραστηριότητας που πρέπει να έχει δηλώσει ο κάθε επαγγελματίας ή εταιρεία] της οικονομίας προβλέπει κοινή απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα.
Η απόφαση θα προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα πρέπει να διαθέτουν POS και να δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές με κάρτα μια σειρά επαγγελματίες που σήμερα δεν ειχαν τη σχετική υποχρέωση, μεταξύ των οποίων:
- οι οδηγοί ταξί,
- οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι,
- οι χρηματιστηριακοί σύμβουλοι,
- οι κτηματομεσίτες αλλά και επιχειρήσεις όπως
- οι λαϊκές αγορές,
- τα περίπτερα,
- θέατρα, κινηματογράφοι,
- γραφεία ευρέσεως εργασίας,
- η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σε όσους δεν συμμορφώνονται θα επιβάλλονται πρόστιμα έως 1.500 ευρώ κατά περίπτωση.
Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς στη σχετική λίστα με τους υπόχρεους περιλαμβάνονται περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες ενώ πλέον θα καλύπτεται το 100% της οικονομικής δραστηριότητας. Oι ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως δείχνουν τα στοιχεία, έχουν οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και στον περιορισμό της διακίνησης «μαύρου» χρήματος ενώ η επέκτασή τους εκτιμάται ότι θα διευρύνει τη φορολογική βάση, θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών και θα περιορίσει τα περιθώρια φοροδιαφυγής.
Κατά συνέπεια, με την επέκταση των POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ανήλθαν σε 49 δις. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, δεκάδες κλάδοι που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών και οι οποίοι διαχρονικά βρίσκονται ψηλά στις λίστες της φοροδιαφυγής αποφεύγουν τις συναλλαγές με κάρτες.
Παράλληλα οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, να αναβαθμίσουν την ταμειακή μηχανή τους, εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS τους.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από την συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά στις πληρωμές με κάρτες θα εκδίδεται αυτόματα και η απόδειξη λιανικής πώλησης.
Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ο έλεγχος θα είναι ακόμη πιο εύκολος και ουσιαστικός, καθώς σε πραγματικό χρόνο οι ελεγκτές θα μπορούν να βλέπουν χρεώσεις στα POS, εισπράξεις στην ταμειακή και εισροές στον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένα τα POS.
Κλείνουν παράθυρα φοροδιαφυγής
Η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS θα κλείσει παράθυρα φοροδιαφυγής καθώς τα POS, δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Από τη φορολογική διοίκηση εχουν επισημάνει ότι με τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή σε οποιαδήποτε συναλλαγή με πιστωτική κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.Κατά συνέπεια θα είναι σχεδόν αδύνατη η παραποίηση στοιχείων, η απόκρυψη εισοδημάτων και η μη καταβολή ΦΠΑ.
Από αυτή την κίνηση εκτιμάται ότι θα μειωθεί σημαντικά το κενό ΦΠΑ και θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα για την επίτευξη του στόχου, που είναι το 2026 να μειωθεί στο 9% από 15% περίπου είναι σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει επιπλέον έσοδα για τον κρατικό κορβανά της τάξεως των 2,5 δις ευρώ, από ανείσπρακτο ΦΠΑ και από φόρο εισοδήματος.