“Οι δυνάμεις μας στον κόλπο της Σούδας είναι πιο κρίσιμες από ποτέ”, διεμήνυσε από το βήμα του Economist ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, τονίζοντας ότι τέσσερα πλοία φιλοξενήθηκαν σε τέσσερα διαφορετικά λιμάνια της Ελλάδας, στη Ρόδο, στη Σούδα, στον Πειραιά και πρόσφατα στην Κέρκυρα.
“Στόχος μας είναι να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τη σχέση μας σε αυτό το επίπεδο, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να εγγυόμαστε την ασφάλεια στην περιοχή”, συμπλήρωσε ο Αμερικανός Πρέσβης, ο οποίος μετέφερε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν την προσπάθεια της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλους σημαντικούς παίκτες στην περιοχή, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ, που είναι “οι μεγαλύτεροι επενδυτές και σύμμαχοι στην παγκόσμια αγορά”, αντιπροσωπεύοντας το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ και παράγοντας 1 τρις δολάρια στις διμερείς τους συναλλαγές – 5 τρις δολάρια, ευρύτερα. Όπως είπε, το 54% των ξένων άμεσων επενδύσεων στις ΗΠΑ προέρχεται από την Ευρώπη και το 64% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ευρώπη προέρχεται από τις ΗΠΑ.
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσε ότι κεντρικό και πρακτικό στοιχείο της είναι ο διαμοιρασμός του βάρους, φέρνοντας ως παράδειγμα προς μίμηση το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της για την αμυντική πολιτική της.
Οι ΗΠΑ τάσσονται αναμφισβήτητα υπέρ της ενεργειακής ανεξαρτησίας της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Pyatt σε άλλη αποστροφή του λόγου του, συμπληρώνοντας ότι το ερώτημα είναι με ποιους τρόπους και προς ποια κατεύθυνση πετυχαίνεις την ενεργειακή διαφοροποίηση.