17.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Reuters: »Λαθραία» δάνεια για την οχύρωση ελληνικής τράπεζας

Ημερομηνία:

Νέες αποκαλύψεις του Reuters που αφορούν το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για τις συμφωνίες που κάνουν οι τράπεζες μεταξύ τους, δίνοντας δάνεια η μία στην άλλη, ώστε να ενισχύουν τα κεφάλαιά τους, δίχως να μπαίνει πραγματικό χρήμα.

Χαρακτηριστικά το δημοσίευμα γράφει:
Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται ότι έχει δει το πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος μιας εκ των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, μαζί με την οικογένειά του έχει πάρει δάνεια πάνω από 100 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της δικής του τράπεζας,
Οι οffshore εταιρίες τις οποίες κατέχει ο Μιχάλης Σάλλας και τα δύο παιδιά του έχουν πληρώσει για μετοχές της Πειραιώς, η οποία είναι η 4η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, δανειζόμενοι από αντίπαλη τράπεζα. Συνολικά, τα μερίδια που κατέχει η οικογένεια Σάλλα την καθιστούν το μεγαλύτερο μέτοχο στην Πειραιώς, με συνολικό ποσοστό μετοχών άνω του 6%. Η αγορά των μετοχών δε δηλώθηκε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως λέει το δημοσίευμα.
Τα δάνεια του Σάλλα (που ήταν μέχρι πρότινος εκτελεστικός διευθυντής στην Πειραιώς ενώ τώρα παραμένει μη εκτελεστικός), εγείρει νέα ερωτήματα για τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε μια περίοδο που οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και το ΔΝΤ χρηματοδοτούν τις τράπεζες με πάνω από 30 δις ευρώ. Το ΔΝΤ δεν έχει προχωρήσει σε κάποια δήλωση μέχρι στιγμής ενώ αξιωματούχος από την ΤτΕ αρνήθηκε να σχολιάσει τις μετοχές του Σάλλα στην Πειραιώς. ‘’Το τμήμα εποπτείας δε μπορεί να κάνει σχόλιο για συγκεκριμένη τράπεζα αφού τέτοιου είδους πληροφορίες είναι εμπιστευτικές’’, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πάντως το Reuters, επικαλούμενο ότι έχει δει εκθέσεις που αφορούν το ζήτημα , αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δανείστηκαν εταιρίες που συνδέονται με το Σάλλα, χρησιμοποιήθηκαν για αγορά μετοχών που θα ενίσχυαν τα κεφάλαια της Πειραιώς. Τέτοιου είδους αποκαλύψεις αναδεικνύουν τη δανειδότηση που κάνουν οι ελληνικές τράπεζες μεταξύ τους για ανακεφαλαιοποίηση, γράφει το δημοσίευμα.
Η Λούκα Κατσέλη έκανε λόγο σε δηλώσεις της ανέφερε ότι ‘’το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ένα κλειστό κύκλωμα, λειτουργώντας ως ένα σύστημα εξουσίας δίχως διαφάνεια και αποτελεσματική εποπτεία
Ουσιαστικά, μέσω οικονομικών συμφωνιών μεταξύ των τραπεζών, επιχειρηματίες και άλλες τράπεζες πραγματοποιούσαν κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών χωρίς όμως να μπαίνει νέο χρήμα’’.
Η Τράπεζα Πειραιώς και ο Σάλλας δεν έχουν τοποθετηθεί στο ζήτημα, αλλά την Κυριακή με ανακοίνωσή του ο ίδιος στα ΜΜΕ επιτέθηκε κατά του Reuters, κατηγορώντας το ότι υπονομεύει την εν λόγω τράπεζα. ‘’ Δεν είναι η πρώτη φορά που εγώ και η τράπεζα βρισκόμαστε στο στόχαστρο επιθέσεων’’, αναφέρεται στην ανακοίνωση. »Αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι η ασφάλεια και η περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού μας συστήματος’’.
Από την πλευρά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι η κάλυψη του θέματος είναι ακριβής και δίκαιη για όλους τους εμπλεκόμενους.

Η έρευνα του Reuters από τον Απρίλιο ανέδειξε ότι η Τράπεζα Πειραιώς απέκρυψε να αναφέρει στους μετόχους ότι νοίκιαζε ακίνητα εταιριών που διαχειρίζεται η οικογένεια Σάλλα. Η τράπεζα μήνυσε το πρακτορείο για δυσφήμηση, απαιτώντας αποζημίωση 50 εκ. ευρώ για ζημιές που υπέστη.
Άλλη έρευνα του Reuters ανέδειξε τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση στην Proton Bank και στην Marfin Popular Bank με έδρα την Κύπρο, με τους Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και Ανδρέα Βγενόπουλο να αρνούνται τις κατηγορίες.

Αγορές μετοχών

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Σάλλας πήρε δάνειο αρχικά από τη Marfin-Egnatia Bank το Μάιο του 2009 ύψους 150 εκ. ευρώ, με τους τότε αρμοδίους να αρνούνται να σχολιάσουν επικαλούμενοι το απόρρητο λόγω νομικών δυσκολιών που προέκυπταν από τη σύμβαση του δανείου.
Τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με τις εκθέσεις ελέγχου, τα δάνεια της Marfin-Egnatia Bank σε εταιρίες του Σάλλα ανήλθαν σε 48 εκ. ευρώ. Το ίδιο μήνα όμως, 65 εκ. ευρώ ακόμα χρησιμοποιήθηκαν για αγορές μετοχών της Πειραιώς. Η οικογένεια Σάλλα αγόρασε τα μερίδιά της μέσω τριών διαφορετικών εταιριών που ανήκαν στην ίδια (στο Μιχάλη Σάλλα και τα 2 παιδιά του) και είχαν έδρα την Κύπρο, σύμφωνα με τις εκθέσεις. Οι αγορές αυτές των μετοχών προήλθαν από δάνεια 113 εκ. ευρώ, ενώ οι εγγυήσεις για την εξόφλησή τους δεν ξεπερνούσαν τα 30 εκ. ευρώ. Οι 3 κυπριακές εταιρίες είναι η Shent Enterprises, με ανεξόφλητα δάνεια 45 εκ. Ευρώ στη Marfin-Egnatia Bank, η Benidver Enterprises με 22 εκ. Ευρώ σε δάνεια και η KAEO Enterprises, με 46 εκ. σε δάνεια.

Το HOT DOC έχει αποκαλύψει ότι offshore εταιρίες έχουν πάρει δάνεια από την Proton Bank ύψους 82 εκ. για τη χρηματοδότηση της Πειραιώς, ενώ οι τράπεζες του ομίλου Marfin έδωσαν δάνεια 175 εκ. στη μονή Βατοπεδίου η οποία εμφανίστηκε να συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου MIG.
Ενδιαφέρον είναι ότι για μια ακόμα φορά η έρευνα του Reutres παρόλο που δεν αναμεταδίδεται από τα ελληνικά ΜΜΕ, εμφανίζεται από αυτά, όπως και από blogs (fimotro) ως συκοφαντία και προσπάθεια εκβιασμού της Πειραιώς. Διαψεύδεται δηλαδή μια είδηση που ουδέποτε μεταδόθηκε από τους ίδιους.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ