Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν κοντά στην Ελλάδα ιρανικό πετρέλαιο που κρατούνταν σε πλοίο που λειτουργεί υπό ρωσική διαχείριση και θα στείλουν το φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες με άλλο πλοίο, ανέφεραν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα μιλώντας στο Reuters.
Δεν ήταν σαφές εάν το φορτίο κατασχέθηκε επειδή αφορούσε ιρανικό πετρέλαιο ή λόγω των κυρώσεων στο δεξαμενόπλοιο για τον ρωσικό του σύνδεσμο. Το Ιράν και η Ρωσία αντιμετωπίζουν ξεχωριστές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Ο Ρώσος ιδιοκτήτης του πλοίου Transmorflot μπήκε στη λίστα των κυρώσεων στις 8 Μαΐου. Το δεξαμενόπλοιο, που μετονομάστηκε σε Lana την 1η Μαρτίου και φέρει ιρανική σημαία από την 1η Μαΐου, παρέμεινε κοντά στα ελληνικά ύδατα από τότε. Προηγουμένως ήταν υπό ρωσική σημαία.
Πηγή στο υπουργείο Ναυτιλίας της Ελλάδας δήλωσε την Πέμπτη ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «ενημέρωσε την Ελλάδα ότι το φορτίο στο πλοίο είναι ιρανικό πετρέλαιο».
«Το φορτίο έχει μεταφερθεί σε άλλο πλοίο που μισθώθηκε από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε η πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Τετάρτη κυρώσεις σε αυτό που περιγράφουν ως δίκτυο λαθρεμπορίου πετρελαίου και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία για τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, τη στιγμή που η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αναβιώσει μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.
Η κατάσχεση επιβεβαιώθηκε από χωριστή δυτική πηγή που γνωρίζει το θέμα, η οποία είπε ότι το φορτίο μεταφέρθηκε στο δεξαμενόπλοιο Ice Energy με σημαία Λιβερίας, το οποίο διαχειρίζεται η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Dynacom.
Πηγή της Dynacom επιβεβαίωσε ότι «μια μεταφορά του πετρελαίου βρισκόταν σε εξέλιξη από το σκάφος στην Ice Energy της Dynacom, η οποία στη συνέχεια θα πλεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Διαμαρτυρία από το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν μετέδωσε την Τετάρτη ότι το Υπουργείο Εξωτερικών του κάλεσε τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Ελλάδας στην Τεχεράνη μετά την κατάσχεση του φορτίου ενός πλοίου που βρισκόταν «υπό τη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στα ελληνικά ύδατα και βρισκόταν ενημερώθηκε για τις έντονες αντιρρήσεις» της κυβέρνησης του Ιράν.
Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες.
Το IRNA επικαλέστηκε τον Οργανισμό Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν αναφέροντας ότι το δεξαμενόπλοιο είχε αναζητήσει καταφύγιο κατά μήκος των ακτών της Ελλάδας αφού αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και κακές καιρικές συνθήκες, προσθέτοντας ότι η κατάσχεση του φορτίου του ήταν «ένα ξεκάθαρο παράδειγμα πειρατείας».
Το Ice Energy ανέφερε την Πέμπτη τη θέση του ως αγκυροβολημένο κοντά στην Εύβοια, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων στο Eikon.
Το 2020, η Ουάσιγκτον κατέσχεσε τέσσερα φορτία ιρανικών καυσίμων σε ξένα πλοία που είχαν προορισμό τη Βενεζουέλα και τα μετέφερε με τη βοήθεια άγνωστων ξένων εταίρων σε δύο άλλα πλοία τα οποία στη συνέχεια απέπλευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτές οι κατασχέσεις έλαβαν χώρα αφού ένα περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ εξέδωσε διάταγμα για τα φορτία των αποστολών σε αστική υπόθεση κατάσχεσης.
Οι ελληνικές αρχές προχώρησαν σε κατάσχεση τον περασμένο μήνα του Pegas, με 19 Ρώσους μέλη πληρώματος, κοντά στις ακτές της Εύβοιας.
Είπαν ότι το πλοίο κατασχέθηκε ως μέρος των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, το πλοίο αφέθηκε αργότερα ελεύθερο λόγω σύγχυσης σχετικά με τις κυρώσεις στους ιδιοκτήτες του.
Η United Against Nuclear Iran (UANI), η οποία παρακολουθεί την κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων που σχετίζονται με το Ιράν, δήλωσε ότι το Pegas είχε φορτώσει περίπου 700.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από το νησί Sirri του Ιράν στις 19 Αυγούστου 2021.
Πριν από αυτό το φορτίο, το Pegas μετέφερε πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου το 2021, με περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια από αυτά να καταλήγουν στην Κίνα, σύμφωνα με την ανάλυση της UANI.
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει συμμετάσχει σε έμμεσες συνομιλίες για την επανέναρξη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, που εγκατέλειψε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, βάσει της οποίας οι παγκόσμιες δυνάμεις πρόκειται να άρουν τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.
Ενώ οι συνομιλίες βρίσκονταν κοντά στην αναβίωση της συμφωνίας τον Μάρτιο, σταμάτησαν λόγω των ρωσικών απαιτήσεων της τελευταίας στιγμής και του κατά πόσον η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αφαιρέσει τους Φρουρούς της Επανάστασης από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.