8.8 C
Chania
Wednesday, December 25, 2024

“Romance Scam”: Προσοχή! Η απάτη του έρωτα μέσω facebook και στα Χανιά

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φτάσει στην εφημερίδα μας και στα Χανιά υπάρχουν γυναίκες οι οποίες συμμετέχουν σε κύκλωμα “απάτης του έρωτα” μέσω facebook.

Το μοτίβο είναι το εξής.

Η απατεώνισσα (συνήθως αποτελούς μέρος ενός εγκληματικού κυκλώματος) δημιουργεί ένα ψεύτικο προφίλ με φωτογραφίες μιας ελκυστικής γυναίκας και σπεύδει να κάνει “φίλους” πολλούς άντρες, άγνωστο με ποιο κριτήριο και πώς επιλέγονται τα συγκεκριμένα προφίλ.

Από εκεί και πέρα, συνομιλεί με όσους παραπάνω μπορεί και αρχίζει να πουλάει ερωτα σε όσους τσιμπάνε τονίζοντας διαρκώς την πόσο κακή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται λόγω της κρίσης της πανδημίας.

Λέει οτι δεν έχει δουλειά και ότι είναι τοσο φτωχή ώστε δεν έχει καν ίντερνετ και οτι χρησιμοποιεί εξειδικευμένο πρόγραμμα για να μπορεί να μιλά μέσω messenger.

Εφόσον τα υποψήφια θύματα τσιμπήσουν το τυράκι, αρχίζει να ζητά χρήματα τα οποία, όπως λέει, τα έχει ανάγκη για να καλύψει βασικές της ανάγκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας πολλοί άνδρες στα Χανιά έχουν συνδεδεθεί με τέτοιας μορφής προφίλ και διατρέχουν τον κίνδυνο της εξαπάτησης.

Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη απάτη είναι ότι πολλοί που πέφτουν θύματα ντρέπονται να προβούν σε καταγγελία φοβούμενοι τον εξευτελισμό τους.

Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη εμφάνιση απατεώνων που πουλούνε έρωτα στην Ελλάδα μέσω facebook.

Έχασε 39.000 ευρώ επειδή πίστεψε ότι τον είχαν ερωτευθεί

Χαρακτηριστική ειναι η περίπτωση μάνας και κόρης από τη Γερμανία που επί δέκα μήνες απομυζούσαν υπάλληλο πάρκινγκ, καθώς του εμφανιζόταν στο facebook σαν νεαρή φοιτήτρια και του πουλούσαν… έρωτα.

Την απάτη αντιλήφθηκαν οι γονείς του 46χρονου θύματος, οι οποίοι έψαξαν την υποψήφια νύφη και βρήκαν τις απατεώνισσες, που είχαν αποσπάσει ήδη το ποσό των 39.000 ευρώ.

Μάνα και κόρη καταδικάστηκαν από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση 4 ετών μετατρέψιμη προς 5 ευρώ η κάθε μία.

Η 65χρονη μητέρα και η 35χρονη κόρη της είχαν φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ στο facebook και παρίσταναν μία φοιτήτρια Ιατρικής. Με προφάσεις ότι χρειαζόταν χρήματα επειδή οι… γονείς της δεν έστελναν, αλλά ταυτόχρονα πείθοντας τον 46χρονο παρκαδόρο πως είναι ο έρωτας της ζωής της, αποσπούσαν σταδιακά χρήματα.

Μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου του 2009 φέρονται ότι απέσπασαν το συγκεκριμένο ποσό. Οι δύο γυναίκες κατάφεραν μάλιστα να μην εμφανίζονται ούτε στις επικοινωνίες μέσω skype, καθώς έλεγαν ότι το internet στο σπίτι της υποτιθέμενης φοιτήτριας στη Γερμανία είναι αδύναμο και δεν γίνεται μετάδοση εικόνας.

Η απάτη συνεχίστηκε και στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκαν με τον 46χρονο δείχνοντας μία φωτογραφία… γυναίκας αστυνομικού και λέγοντας ότι αυτή είναι η ανεψιά της 65χρονης, η φοιτήτρια που θάμπωσε τον 46χρονο. Μάλιστα για τη φωτογραφία ήδη έχουν καταδικαστεί ύστερα από μήνυση της αστυνομικού. Ο 46χρονος έχει ήδη προσφύγει στα αστικά δικαστήρια και κέρδισε αποζημίωση 60.000 ευρώ.

Βεβαίως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που χάθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ενώ αξίζει να τονίσουμε ότι τα κυκλωμάτα στοχεύουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες.

Παρόμοιες υποθέσεις πάντως έχουν συμβεί και στο εξωτερικό.

Μέχρι και στη Μαλαισία:

Τι είναι το Romance ή Dating Scam;

Mε απλά λόγια είναι η δημοφιλέστερη διαδικτυακή απάτη που στόχο έχει να αποσπάσει χρήματα από τα απανταχού θύματα πατώντας πάνω στην ανάγκη του ανθρώπου για συντροφικότητα . Με βάση τα στοιχεία του FBI , αλλά και τις ανακοινώσεις , είναι η πιο προσοδοφόρα διαδικτυακή απάτη από όλες.

Αν και δεν έχουμε διαθέσιμα στοιχεία για την Ελλάδα, τα στοιχεία από το εξωτερικό αρκούν για να μας πείσουν για την σοβαρότητα του προβλήματος:

  • ΗΠΑ – μόνο στο δεύτερο εξάμηνο 2014 καταγγέλθηκαν στις αρχές απώλειες 82 εκατομμυρίων δολαρίων,
    Αυστραλία – 29 εκατομμύρια δολάρια το 2014,
  • Ηνωμένο Βασίλειο- 230.000 θύματα έκαναν καταγγελία στις αρχές.

Αυτοί οι αριθμοί είναι στην πραγματικότητα πολλαπλάσιοι διότι πολλά θύματα δεν καταγγέλλουν καν την απάτη υπό τον φόβο του εξευτελισμού. Και μη βιαστείτε να γελάσετε και να σκεφτείτε: “Α, τους ηλίθιους, πως την πάτησαν έτσι.”. Τα θύματα προέρχονται από όλες τις κοινωνικές, μορφωτικές, οικονομικές και γεωγραφικές κατηγορίες και το μόνο κοινό που έχουν όλοι είναι η ανάγκη τους για συντροφικότητα

Mollie Halpern (FBI): Romance scams, also known as confidence scams, result in the highest amount of financial losses when compared to other Internet-facilitated crimes.

Modus operandi: Πως δρουν

Δημιουργούν προφίλ σε σελίδες/εφαρμογές γνωριμιών ή κοινωνικής δικτύωσης με πλαστά στοιχεία και συνήθως κλεμμένες φωτογραφίες.

scam1Ανδρικά προφίλ 
scam2
Η ύπαρξη παιδιών πάντα ρίχνει τις άμυνες των θυμάτων

scam3

Γυναικεία προφίλ 

Χρησιμοποιούν τη μέθοδο “πολυβόλο”, κοινώς χτυπάνε πολλούς στόχους ταυτόχρονα και όποιος/α τσιμπήσει . Στο Facebook , κινούνται όπως η αράχνη , μόλις τους αποδεχθεί κάποιο προφίλ στέλνουν αιτήματα φιλίας στους φίλους της/του.

Αφ’ότου ξεκινήσει η επικοινωνία , είναι ζήτημα ημερών ή και εβδομάδων μέχρι να έρθει και ο απόλυτος , ασυγκράτητος , μια-φορά-στη-ζωή έρωτας . Κάποιες απάτες κρατάνε μήνες , ακόμα και χρόνια . Μόλις βεβαιωθεί ο απατεώνας ότι το ψάρι έχει πιαστεί για τα καλά αρχίζουν οι προσπάθειες για να αποσπάσει χρήματα.

Συνηθισμένες δικαιολογίες

  • Έκτακτη ασθένεια ή ατύχημα
  • Επιχειρηματικές δυσκολίες
  • Διάφορες απίθανες καταστάσεις
  • Χρήματα για δίδακτρα
  • Μπλεξίματα με το νόμο (δεν φταίει ποτέ αλλά είναι θύμα παρεξήγησης)
  • Χρήματα για βίζα ή εισιτήριο για να έρθουν να σε βρουν
  • Ότι άλλο βάλει ο νους σου. Αν σου ζητήσει χρήματα ήρθε η ώρα να την κάνεις με ελαφρά πηδηματάκια.

Παράδειγμα απο δημόσια ομαδα στο Facebook 

scam4

Το προφίλ των απατεώνων

  • Αδέσμευτος άνδρας ή γυναίκα
  • Οι άνδρες είναι συνήθως υψηλής μορφώσεως και αποκαταστημένοι οικονομικά (αρχικά διότι μετά τους συμβαίνουν όλες οι καταστροφές)
  • Οι γυναίκες είναι όμορφες και ευάλωτες
  • Πολλές φορές έχουν μικρά παιδιά αλλά έχασαν τραγικά τη σύζυγο.
  • Πολλές φορές είναι αξιωματικοί του Αμερικάνικου στρατού ή βετεράνοι
  • Πολλές φορές είναι Αμερικάνοι, Εγγλέζοι, Αυστραλοί κλπ αλλά βρίσκονται στην Ασία, τη Ρωσία ή την Αφρική για δουλειά ή επίσκεψη.
  • Είναι ευαίσθητοι, συναισθηματικοί, θρήσκοι και ψάχνουν για δέσμευση και όχι εφήμερους έρωτες
  • Είναι πρόθυμοι να έρθουν να σε βρουν ή να πας εσύ (όταν οι συνθήκες το ευνοούν, δηλαδή ποτέ)
  • Δεν έχουν διεύθυνση στην πατρίδα τους που να μπορείς να επιβεβαιώσεις
  • Δεν έχουν οικογένεια, φίλους, συναδέλφους για να απευθυνθούν για βοήθεια παρά μόνο εσένα (έναν άγνωστο από το διαδίκτυο)

Προειδοποιητικά σημάδια

  • Τα προφίλ τους είναι καινούρια
  • Οι φίλοι τους είναι πάνω κάτω στο ίδιο target group, το δικό σου ?
  • Το προφίλ δεν έχει τις συνηθισμένες αντιδράσεις πραγματικών φίλων κάτω από τις φωτογραφίες
  • Τα Αγγλικά, Γαλλικά τους είναι άθλια και δεν συνάδουν με το μορφωτικό επίπεδο που δηλώνουν (Αν δεν γνωρίζεις καλά Αγγλικά/Γαλλικά, έλεγξε με κάποιον που γνωρίζει)
  • Χρησιμοποιούν πολύ συναισθηματικές εκφράσεις και πολύ σύντομα από τη γνωριμία
  • Χρησιμοποιούν πολύ το Θεό Έχουν ζήσει φρικτές τραγωδίες στη ζωή τους αλλά με σένα θέλουν να προχωρήσουν παρακάτω (μέσα σε μια βδομάδα γνωριμίας)
  • Ξεχνάει” συχνά τι έχετε πει, μάλλον επειδή σου το είπε άλλο μέλος της συμμορίας.
  • Σε αποκαλεί με άλλο όνομα, μάλλον επειδή μιλάει με πολλούς/λες άλλους/λες ταυτόχρονα
  • Ζητούν να μιλήσετε στην κάμερα αλλά η δική τους δεν δουλεύει ή “το ίντερνετ στο στρατόπεδο είναι άθλιο” ή όποια άλλη μπαρούφα μπορούν να σκεφτούν.
  • Σου στέλνουν λουλούδια, αρκουδάκια και κάρτες από τις πρώτες μέρες της γνωριμίας (έτσι επιβεβαιώνουν και τη διεύθυνση σου)
  • Εμφανίζονται στην κάμερα για λίγα δευτερόλεπτα και μετά “πέφτει” η σύνδεση.
  • Έχεις δει άλλον άνθρωπο σε ποσοστό 99% (Λεπτομέρειες γι’αυτό το προχωρημένο κόλπο σε επόμενο ποστ)
  • Δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους π.χ. ήταν έτοιμος/η να πάρει το αεροπλάνο για να έρθει να σε βρει αλλά χτύπησε, συνελήφθη, έπαθε τροχαίο το παιδί του ή η μάνα του/της κλπ, κλπ.

Σε ποιον μιλάς πραγματικά

Πολύ πιθανόν να μιλάς με ολόκληρη συμμορία και όχι με ένα άτομο. Στατιστικά οι απατεώνες αυτού του είδους προέρχονται κυρίως από Δυτική Αφρική, Ρωσία/Ουκρανία και Φιλιππίνες. Δουλεύουν 24/7 σε ομάδες αλλά και κατά μόνας. Οι Αφρικανοί, κυρίως από Γκάνα ή Νιγηρία, χρησιμοποιούν επί το πλείστον κλεμμένες φωτογραφίες, οι Ρώσοι μίγμα από αληθινές και κλεμένες, οι Φιλιππινέζοι κυρίως τις δικές τους .

Τι να κάνεις

Μάθε να χρησιμοποιείς την αναζήτηση βάσει εικόνας της Google για να βρίσκεις που έχει χρησιμοποιηθεί μια φωτογραφία ξανά. Μπορεί να πιάσεις λαυράκι, αλλά δεν είναι 1000% σίγουρο. Το ότι δεν βρέθηκε αλλού η φωτογραφία που ψάχνεις δεν σημαίνει ότι δεν είναι απατεώνας

scam5

 

Αν σου έρθει ένα αίτημα φιλίας ή μήνυμα από το πουθενά στα social media, ψάξτο. Αν έχεις κοινούς φίλους με τον αποστολέα, ρώτα τους. Όταν κάνεις add αυτούς τους ανθρώπους, θέτεις σε κίνδυνο και τους “φίλους” σου, αφού του δίνεις πρόσβαση στα προφίλ τους. Και είναι πιθανόν, εάν σε εμπιστεύονται, να σκεφτούν “Αφού είναι φίλος της ΧΧΧΧ, είναι ΟΚ!”

Μην αφήνεις τα “θέλω” και τις ανάγκες σου να θολώνουν την κρίση σου. Πολλά από τα θύματα παραδέχτηκαν ότι έβλεπαν τα σημάδια αλλά είχαν τόσο μεγάλη ανάγκη για αγάπη, ήθελαν τόσο πολύ να είναι αληθινό όλο αυτό που τα αγνοούσαν.

Αξίζεις κάποιον που θα σε αγαπάει και θα σου στέλνει αρκουδάκια και που θα θέλει να διασχίσει ωκεανούς για να είναι μαζί σου. Απλώς βεβαιώσου ότι δεν είναι Νιγηριανός scammer.

Οι πληροφορίες σχετικά με romance scam από safer-internet.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς τα social media γέννησαν μια γενιά εφήβων κοριτσιών με κρέμες αντιγύρανσης

Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Sky News δείχνουν ότι μέσα σε...

Εκατό χρόνια φυλακή σε ομόφυλο ζευγάρι από τη Τζόρτζια για τον βιασμό των υιοθετημένων παιδιών του

«Αυτοί οι δύο κατηγορούμενοι δημιούργησαν πραγματικά ένα σπίτι φρίκης...

Η χώρα που σχεδόν μηδένισε τις συναλλαγές με χρήμα

Σε όλο τον κόσμο το πλαστικό χρήμα κερδίζει έδαφος. Οι...

“Θαύμα” στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων: Οι γιατροί έσωσαν νέο άνθρωπο στο “παρά πέντε”

Ελπίδα για το πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να...