Από τις πρώτες μόλις ώρες της νέας του θητείας ο Ντόναλντ Τραμπ αποδεικύνει ότι το δόγμα «Νόμος και Τάξη» που ευαγγελιζόταν με ζήλο δεν αφορά τους εγκληματίες με τους οποίους ο επανεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ιδεολογική συγγένεια.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι απένειμε πλήρη άνευ όρων χάρη στον δημιουργό του παράνομου ιστότοπου «Silk Road», πλατφόρμα στο λεγόμενο dark web μέσω της οποίας έγιναν πωλήσεις ναρκωτικών αξίας εκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο.
«Μόλις τηλεφώνησα στη μητέρα του Ρος Γουίλιαμ Ούλμπριχτ για να της πω ότι προς τιμή της και προς τιμή του Ελευθεριακού κινήματος, που με υποστήριξε τόσο σθεναρά, έχω την ευχαρίστηση να ανακοινώσω πως υπέγραψα πλήρη χάρη άνευ όρων στον γιο της», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος μέσω Truth Social.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη υποσχεθεί πως θα φρόντιζε να αφεθεί ελεύθερος ο καταδικασμένος σε δις ισόβια Ross Ulbricht σε ομιλία του τον Μάιο στο συνέδριο του Ελευθεριακού Κόμματος, περιθωριακού κινήματος που επιδιώκει την προστασία των ατομικών ελευθεριών και την ελαχιστοποίηση του ρόλου του κράτους.
Ο Ulbricht, το dark web και το εμπόριο ναρκωτικών
Ο γεννημένος το 1984, Ross Ulbricht σπούδασε φυσική και χημεία στο State University της Πενσιλβάνια και εργάστηκε ως μηχανικός.
Πιστός οπαδός της Αυστριακής Σχολής Οικονομικής σκέψης, η οποία αποθεώνει τον άκρατο οικονομικό φιλελευθερισμό χωρίς κανένα συστημικό περιορισμό δημιούργησε το 2011 τον ιστότοπο «Silk Road» που λειτουργούσε ως «μαύρη αγορά».
Το Silk Road πήρε το όνομα του Δρόμου του Μεταξιού που συνέδεε εμπορικά την Ευρώπη με την Ασία. Λειτουργούσε στον λεγόμενο «Σκοτεινό Ιστό» (Dark Web), καθώς δεν εμφανιζόταν στις μηχανές αναζήτησης και η πρόσβαση ήταν δυνατή μόνο μέσω του Tor, ενός εργαλείου κρυπτογράφησης που αναπτύχθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να αποκρύπτει την ταυτότητα αντιφρονούντων σε χώρες όπου το Διαδίκτυο λογοκρίνεται.
Οι πληρωμές γίνονταν αποκλειστικά με bitcoin, το εικονικό νόμισμα του οποίου οι συναλλαγές δύσκολα «ιχνηλατούνται».
Το Silk Road προσέφερε μια ποικιλία παράνομων προϊόντων και υπηρεσιών, ειδικευόταν όμως στα ναρκωτικά.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στα δύο χρόνια που λειτούργησε, μέχρι να κλείσει μετά τη σύλληψη του Ούλμπριχτ τον Οκτώβριο του 2013, το Silk Road χρησιμοποιήθηκε για παράνομες αγοραπωλησίες ύψους 214 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σχεδόν 4.000 έμποροι ναρκωτικών μπόρεσαν να επεκταθούν σε νέες αγορές σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με έγγραφα του FBI που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, το Silk Road είχε σχεδόν ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένα μέλη.
Το λάθος, τα συμβόλαια θανάτου και η καταδίκη
Ο Ulbricht διηύθυνε τον ιστότοπο με το ψευδώνυμο «Dread Pirate Roberts», σύμφωνα με τον φανταστικό χαρακτήρα από το «The Princess Bride».
Τον Οκτώβριο του 2013, το FBI συνέλαβε τον Ούλμπριχτ και έθεσε το Silk Road εκτός λειτουργίας.
Το 2015, καταδικάστηκε σε δις ισόβια και επιπλέον 40 χρόνια, χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών, διακίνηση ναρκωτικών μέσω του διαδικτύου, συνωμοσία για τη διακίνηση ναρκωτικών, συνωμοσία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και άλλα αδικήματα.
Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς υποστήριξαν ότι Ulbricht είχε πληρώσει $730.000 σε συμβόλαια θάνατου για τουλάχιστον πέντε άτομα, επειδή σύμφωνα με τους ισχυρισμούς απείλησαν να αποκαλύψουν την επιχείρηση του Silk Road.
Η δικαστής Κάθριν Φόρεστ δήλωσε στη δίκη του «βέβαιη» ότι ο Ούλμπριχτ πλήρωσε για τις δολοφονίες ανθρώπων τους οποίους θεωρούσε απειλή για την επιχείρησή του.
Ο Ούλμπριχτ ωστόσο δεν δικάστηκε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης για τα συμβόλαια θανάτου αν και παρουσιάστηκαν στοιχεία που υποστήριζαν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Ο Ulbricht φέρεται να αναγνωρίστηκε από το όνομα χρήστη «Altoid» ενώ έκανε το… παιδαριώδες λάθος να ζητήσει βοήθεια προγραμματισμού καλώντας τους χρήστες να επικοινωνήσουν μαζί του σε διεύθυνση που περιείχε το πλήρες και πραγματικό όνομά του!!!
Η ιστορία του Ulbricht αποτέλεσε «έμπνευση» για δύο ντοκιμαντέρ αλλά και την ταινία Silk Road που κυκλοφόρησε το 2021.