Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα πως έχει στη διάθεσή της αποδεικτικά στοιχεία ότι ο γερμανικός όμιλος Siemens δωροδόκησε με ποσό ύψους περίπου 20 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ αξιωματούχους της κρατικής εταιρείας Israel Electric Corp (IEC), προκειμένου να εξασφαλίσει συμβάσεις, την περίοδο από το 2000 ως το 2005.
Έπειτα από έξι χρόνια έρευνας, ο ελεγκτικός φορέας διαβίβασε το πόρισμά του στην εισαγγελία του Τελ Αβίβ, η οποία θα αποφασίσει εάν θα ασκήσει δίωξη σε βάρος διαφόρων πρώην στελεχών της Siemens και της IEC.
Οι δωροδοκίες στελεχών της IEC, που είχαν στόχο να εξασφαλίσει η Siemens τη σύμβαση για έναν αεριοστρόβιλο καθώς και άλλες συμβάσεις, εντάσσονται σε μια ευρύτερη υπόθεση, στο πλαίσιο της οποίας ο γερμανικός όμιλος φέρεται ότι έχει καταβάλει 1,4 δισεκ. δολάρια σε επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Ισραήλ.
Η Siemens αξιώνει να της καταβληθούν αποζημιώσεις από 11 πρώην κορυφαία στελέχη της και μέλη του εποπτικού της συμβουλίου που απέτυχαν να εμποδίσουν παράνομες πρακτικές και δωροδοκίες. Οι παρανομίες αυτές την ανάγκασαν το 2008 να καταβάλει 1,3 δισεκ. δολάρια για να κλείσουν διάφορες έρευνες για διαφθορά στις ΗΠΑ και στη Γερμανία.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα χρήματα φέρεται ότι διοχέτευσε ένας πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens στο Ισραήλ και ο γαμπρός του , μέσω τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, σε τουλάχιστον έξι πρώην ανώτερα στελέχη της IEC, διευκρίνισε η επιτροπή.
“Πρόκειται για μια περίπλοκη υπόθεση, στην οποία οι ύποπτοι ενήργησαν πολύ έξυπνα και απέκρυψαν την διαδρομή μεταφοράς των χρημάτων της δωροδοκίας μέσω τραπεζικών λογαριασμών σε διάφορες χώρες σ’ όλο τον κόσμο”, εξήγησε σε ανακοίνωσή της η επιτροπή.
Δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα στελέχη της Siemens για να σχολιάσουν τις εξελίξεις στην υπόθεση.
Η IEC ανακοίνωσε ότι τηρεί πολιτική “μηδενικής ανοχής” όσον αφορά τα κρούσματα διαφθοράς και χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώνεται στην υπόθεση της Siemens. Κάλεσε επίσης τις ισραηλινές διωκτικές αρχές να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες το ταχύτερο δυνατόν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ