Το φετινό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., που αναδεικνύει την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, τα «Ανοιχτά Πανιά 2022», επιχειρεί να συνεχίσει το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων, που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο, δίνοντας και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα:
“Δεκαπέντε πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου.
Τα Χανιά το διάστημα από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2022 θα κατακλυστούν από χορό, θέατρο, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφο, εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολλά άλλα. Εμβληματικοί χώροι της πόλης, από το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ως τη Συναγωγή Ετζ Χαγίμ, από τον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε μέχρι τον Άγιο Ρόκκο, από τη συνοικία της Νέας Χώρας και των Ταμπακαριών, ως τους Τάφους των Βενιζέλων, τη Λίμνη της Αγιάς, τη γέφυρα του Κλαδισού, κ.ά., θα φιλοξενήσουν ξεχωριστές καλλιτεχνικές δράσεις.
Ένατη δράση – Ανοιχτά Πανιά 2022
Καλλιτεχνική παρέμβαση/ηχητική εγκατάσταση στους Τάφους των Βενιζέλων από τις 22 έως και τις 26 Οκτωβρίου 2022
Sites of repair
Σε επιμέλεια της Κατερίνας Γναφάκη
Με τη συμμετοχή των Αλεξάνδρα Επίθετη, Ευαγγελία Χρηστάκου και Nour Sokhon
Ώρες λειτουργίας της ηχητικής εγκατάστασης:
14:00-20:00
Τοποθεσία: είσοδος του Πάρκου, όπου βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων
(Αγοραστάκη 4, Χανιά 731 33)
Είσοδος ελεύθερη
Εγκαίνια: Σάββατο 22 Οκτωβρίου, 18:00–22:00
Η καλλιτεχνική παρέμβαση Sites of Repair, παίρνει ως αναφορά το άγαλμα της Ελευθερίας – το οποίο αποδόθηκε με τη μορφή της θεάς Αθηνάς και φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη, ποιητή, ζωγράφο και καθηγητή γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα, Θωμά Θωμόπουλο – έπειτα από ιδέα του συγγραφέα και στρατηγού Ιωάννη Ηλιάκη.
Το γλυπτό, ύψους 17 μ. φορούσε αρχαϊκή περικεφαλαία και κρατούσε μία ασπίδα και ένα δόρυ στα χέρια του.
Τοποθετημένη σε κλιμακωτό βάθρο, η φιγούρα της θεάς Αθηνάς ήταν στραμμένη προς τα δυτικά της πόλης των Χανίων.
Για πάνω από τριάντα χρόνια, το άγαλμα της Ελευθερίας δέσποζε στους Τάφους των Βενιζέλων, από το 1937 μέχρι την αδιευκρίνιστη καταστροφή του το 1970 κάτω από ένα κλίμα γενικής σύγχυσης, έντονης δυσαρέσκειας και αποδοκιμασίας.
Αντλώντας έμπνευση από τα θραύσματα του αγάλματος της θεάς Αθηνάς ως σημαινόμενα τόπου μνήμης και λήθης, η εγκατάσταση Sites of Repair αποτελεί μια «ηχητική συμφωνία», στην οποία µαγνητοφωνηµένες ηχογραφήσεις πεδίου, αναμιγνύονται αρμονικά με μουσικές συνθέσεις, παύσεις, αποσπασματικές αφηγήσεις ατομικών και συλλογικών τραυμάτων του τότε και του σήμερα και ηχογραφημένο υλικό, μετατρέποντας το τοπίο γύρω από τα θραύσματα του αγάλματος της Ελευθερίας σε παλίμψηστο συμφωνιών.
Υπό το πρίσμα αυτό, κάθε προσκεκλημένη καλλιτέχνις θα κληθεί να συνθέσει τη δική της site specific ερμηνεία. Για τις ανάγκες παρουσίασης της εγκατάστασης, όλα τα έργα θα συρραφούν σε ένα ενιαίο ηχητικό κολάζ με τη συμβολή των καλλιτέχνιδων. Πανκατευθυντικά (360ᵒ) φορητά, αδιάβροχα ηχεία θα τοποθετηθούν στο πάρκο καλώντας τον επισκέπτη σε ενεργητική ακρόαση και συμβάλλοντας στην έναρξη του δημόσιου διαλόγου γύρω από το τραύμα, την επιδιόρθωση, την αποκατάσταση αλλά και επούλωσή του.
Παράλληλη δράση:
“H μουσικότητα του προφορικού λόγου ως καλλιτεχνική πρακτική”-Εργαστήριο για ενήλικες
Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022, 18:00-20:00
Το εργαστήριο “H μουσικότητα του προφορικού λόγου ως καλλιτεχνική πρακτική”, στοχεύει στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με διαδικασίες, όπως η φωνητική έκφραση και η εξερεύνηση του προφορικού λόγου ως μέσο παραγωγής ηχητικών καταστάσεων. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα εισαχθούν στη διαμόρφωση θορύβων από το στόμα, την αναπνοή, στη χρήση ψιθύρων, αποσπασματικών λέξεων, διαλόγων ή μονολόγων, σε συνδυασμό με την εξερεύνηση και καταγραφή επιτόπιων ηχογραφήσεων πεδίου. Το εργαστήριο απευθύνεται σε κοινό χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Υλικά́ που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, περιλαμβάνουν: α) μολύβι με σημειωματάριο, β) καταγραφικό́ ήχου ή φορητή́ συσκευή́ (Smartphone ή tablet) με μικρόφωνο και κατάλληλο λογισμικό́ ηχογράφησης.
Προτεραιότητα για τη συμμετοχή στο εργαστήριο θα δοθεί σε άτομα από την LGBTQ+ κοινότητα, άτομα με αναπηρία, γυναίκες, τρανς και μη δυαδικά άτομα ή οποιοδήποτε άλλο άτομο αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσβαση στη μουσική σκηνή ή τη μουσική εκπαίδευση.
Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης στο email: anoixtapania2022@gmail.com
Περισσότερες λεπτομέρειες και επιπλέον πληροφορίες για τη δράση μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο: www.chania-culture.gr