Κι ενώ πλησιάζουμε στην επέτειο των 74 χρόνων από την Μάχη της Κρήτης, παραθέτουμε αποσπάσματα από πρόσφατη (24 Μαρτίου 2015) συνέντευξή της Sigrid Skarpelis – Sperk, κεντρικής ομιλήτριας σε εκδήλωση στο Ντόρτμουντ για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Η συνέντευξη δόθηκε στο γερμανικό περιοδικό Cicero και αναλώνεται στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Η κ. Skarpelis-Sperk δηλώνει ότι είναι ενάντια στην καταβολή επανορθώσεων στην Ελλάδα και εξηγεί γιατί οι Έλληνες δεν πρέπει να επιμένουν σε αυτό το ζήτημα.
Σύμφωνα με την κ. Σίγκριντ Σκαρπέλη – Σπερκ αν καταβληθούν αποζημιώσεις, κι αν η Γερμανία αναγκαστεί να πληρώσει για όλους τους νεκρούς που προκάλεσε το φασιστικό καθεστώς, τότε το γερμανικό κράτος θα χρεωκοπήσει. Θα αυξηθεί κατακόρυφα η ανεργία και η φτώχια, και αυτό, μπορεί να οδηγήσει για άλλη μία φορά στην άνοδο του φασισμού στη χώρα! Ως εκ τούτου, ζητά από τους Έλληνες να μην επιμένουν στο ζήτημα και να κοιτάξουν μπροστά, όχι στο παρελθόν.
Ακολουθούν επιλεγμένα αποσπάσματα της συνέντευξης:
ΕΡ: Η κ. Μέρκελ στη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι το θέμα των επανορθώσεων έχει λήξει “πολιτικά και νομικά” για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Συμφωνείτε με αυτή τη δήλωση;
Πολιτικά και νομικά ένα τέτοιο θέμα δε μπορεί να λήξει αν δεν συμφωνήσουν όλες οι πλευρές. Αλλά 70 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ανάγκη η κάθε χώρα να γνωρίζει αν θα πρέπει να επιστρέφουμε διαρκώς στο παρελθόν ή αν θα πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάμε το μέλλον. Δε θα πρέπει να λησμονούμε την ευθύνη για την ιστορία μας και τον τρόμο που προκαλέσαμε. Αλλά, δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι κατά την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, η δημοκρατική Γερμανία προσέφερε καταφύγιο σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.
ΕΡ: Πώς θα μπορέσουμε να επανορθώσουμε για τα εγκλήματα πολέμου της Γερμανίας;
Έχω διαμορφώσει τρεις πυλώνες που θα απαντήσουν στο αίτημα για επανορθώσεις: Σήμερα, και ως πρώτο βήμα, πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους λίγους 80χρονους, που τότε βλάψαμε και αδικήσαμε και που σήμερα ζούνε μέσα στη μιζέρια. Ένα ειδικό ταμείο για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων – ένα μοντέλο όπως αυτό που εφαρμόστηκε στην Τσεχία, αυτό θα ήταν η λύση.
ΕΡ: Και ποιες είναι οι άλλες δύο προτάσεις;
Υπάρχει το θέμα της ανεργίας των νέων. Χρειαζόμαστε περισσότερες υποτροφίες, επιστημονικές ανταλλαγές, ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και ένα πολύ αποτελεσματικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα. Περίπου 50% των νέων δεν έχουν εργασιακές ευκαιρίες. Είναι μία χαμένη γενιά.
Και μετά, υπάρχει το θέμα των προσφύγων: Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, περίπου το 12% του πληθυσμού. Σε αντίστοιχα μεγέθη για τη Γερμανία θα αντιστοιχούσε ένα πληθυσμός περίπου εννιά εκατομμυρίων προσφύγων. Νομίζω ότι αυτό είναι άδικο για την Ελλάδα.
ΕΡ: Οπότε, δε θα πληρώνατε επανορθώσεις;
Όχι. Εάν οι απόγονοι των 50 εκατομμυρίων νεκρών του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου άρχισαν να διεκδικούν σήμερα επανορθώσεις, η Γερμανία δε θα μπορούσε να ανταπεξέλθει. Για εμένα, το θέμα των επανορθώσεις είναι περισσότερο ένα ηθικό θέμα.
Επίσης, προσπαθώ να εξηγήσω τι σήμαινε η καταβολή αποζημιώσεων μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο για τη Γερμανία, την Ευρώπη και τους Έλληνες φίλους μας. Χρεωκοπία, διάλυση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μαζική ανεργία, μαζική φτώχια, εξαθλίωση. Αυτός ήταν και ο λόγος για την άνοδο του φασισμού. Πρέπει να πούμε στους Έλληνες: Θα σας βοηθήσουμε να ξανασταθείτε στα πόδια σας. Εσείς από την πλευρά σας πρέπει να αφοσιωθείτε στην ανάπτυξη, στη μεταρρύθμιση του κράτους και των θεσμών.
Ποια είναι η Σίγκριντ Σκαρπέλη – Σπερκ
Η Σίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ, ήταν από το 1980 ως το 2005 μέλος της Γερμανικής Βουλής, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Ostallgäu (Βαβαρία). Ήταν 25 χρόνια μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και 16 χρόνια της υπο-επιτροπής ERP (European Recovery Program, διαδόχου του Σχεδίου Marshall αλλά με γερμανική χρηματοδότηση), με δυνατότητα δανειοδότησης ύψους 8 εως 9 δις ευρώ για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και την ενίσχυση με ειδικά προγράμματα μικρών επιχειρήσεων. Για περισσότερα από 10 χρόνια ήταν εκπρόσωπος της Σοσιαλδημοκρατικής παράταξης για θέματα παγκοσμιοποίησης και παγκόσμιας οικονομίας και εκπροσωπούσε τη γερμανική Βουλή σε αποστολές σε συνέδρια για θέματα παγκοσμίου εμπορίου.
Ως μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από το 1969 υπηρέτησε σε διάφορους τομείς, τόσο στο επίπεδο της εκλογικής της περιφέρειας, όσο και στο επίπεδο των ηγετικών κλιμακίων του κόμματος. Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η πολύχρονη δραστηριοποίησή της στην Επιτροπή Προγράμματος του SPD, στην οποία, ως το πιο νέο μέλος και μοναδική γυναίκα, είχε την εκτίμηση και την υποστήριξη του Βίλι Μπραντ.
Διετέλεσε βοηθός και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, στο Πανεπιστήμιο του Γερμανικού Στρατού και στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Οικονομικών Επιστημών του Μονάχου. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της και της Διδακτορικής της διατριβής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν (Γερμανίας), εργάστηκε στο Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας.
Στήριξε ενεργά την ελληνική αντίσταση κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας και γνώρισε εκείνη την εποχή μεγάλο αριθμό αγωνιστών, οι οποίοι αργότερα ήταν σημαντικοί πολιτικοί και ακαδημαϊκοί στην Ελλάδα. Από το 1970 ήταν παντρεμένη με τον Κωνσταντίνο Ε. Σκαρπέλη, Γενικό Γραμματέα του Π.Α.Μ. στη Γερμανία.
Η Sigrid Skarpelis – Sperk είναι επικεφαλής της ελληνογερμανικής εταιρίας ενώ θεωρείται ο άνθρωπος που οραματίστηκε την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Φόρουμ για τη Νεολαία.
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα 22/11, στον Περισσό,…
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…
Πέρασαν μόλις δύο χρόνια, από τη μοιραία εκείνη νύχτα όπου ένας ασυνείδητος οδηγός που έτρεχε…
Ο συνδυασμός του Αντώνη Ροκάκη σημείωσε σαρωτική νίκη στις εκλογές του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου…
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα καθημερινά για το σχεδιασμό του Υπουργείου Μετανάστευσης να δημιουργηθούν στην Κρήτη, δομές…
Απαντήσεις για το κύμα γαστρεντερίτιδας στα Χανιά τον περασμένο Οκτώβριο αναζητά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ζητώντας…
This website uses cookies.