Μπορεί η εταιρεία Skyway Transport να προτείνει την κατασκευή τρένου από τα Χανιά έως το Ηράκλειο, όμως η τεχνολογία που χρησιμοποιεί δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ παρά μόνο σε ένα μήκος μόλις 150 μέτρων το 2001. Δε φαίνεται να έχει δικά της κεφάλαια, έχει κατηγορηθεί για απάτη ενώ κάποιοι επιμένουν να αναφέρουν για απάτη με σχήμα Πόντσι.
Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά στο wikipedia σχετικά με την τεχνολογία “string transport” που χρησιμοποιεί η SkyWay.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια πρόκειται για μία ιδέα ενός υπερυψωμένου συστήματος μεταφοράς που χρησιμοποιεί προεντεταμένα καλώδια (χορδές) που έχουν σκυρόδεμα εντός τους. Έχει σχεδιασεί τόσο για τη μεταφορά εμπορευμάτων όσο και για τη μεταφορά επιβατών και έχει δύο κύριους τύπους σιδηροτροχιών.
Η ιδέα ήταν του μηχανικού και εφευρέτη Anatoly Yunitskiy από τη Λευκορωσία από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Tα πρώτο μοντέλα σε κλίμακα 1/10 κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 90′. Το 2016 το Συμβούλιο Ειδικών του Ρωσικού Υπουργείου Μεταφορών αξιολόγησε τη τεχνολογία και την περιέγραψε ως “καινοτόμα αλλά μόνο στη θεωρία”.
Η πρώτη παρουσίαση κάποιου λειτουργικού μοντέλου έγινε στη διεθνή έκθεση “Innotrans 2016” τον Σεπτέμβρη του 2016. Υπάρχουν κάποια σχέδια για εφαρμογή της τεχνολογίας στην Ινδονησία τα οποία ανακοινώθηκαν στην έκθεση Railway Tech 2017.
Το πρώτο λειτουργικό μοντέλο σε κανονική κλίμακα κατασκευάστηκε στη Ρωσική πόλη Ozyory το 2001. Το μήκος του ήταν μόλις 150 μέτρα.
Ένα πρωτότυπο με τρεις γραμμές κατασκευάζεται στην πόλη Maryina Horka στη Λευκορωσία από το 2015 και σύμφωνα με το σχεδιασμό αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018. Οι δοκιμές στις γραμμές ξεκίνησαν στα τέλη του 2016 με χαμηλές πάντως ταχύτητες.
Το 2007 και το 2008 υπήρχαν σχέδια για κατασκευή πιλοτικών γραμμών σε κάποιες ρώσικες πόλεις όμως ειδικοί του Πανεπιστήμιου της Μόσχας αξιολόγησαν αρνητικά το πρόγραμμα και τελικώς δεν προχώρησε.
Το 2014 η εταιρεία σχεδίαζε να κατασκευάζει γραμμή στη Λιθουανία όμως το πρόγραμμα ακυρώθηκε στα τέλη του 2014 λόγω υποψιών για οικονομική απάτη από την Τράπεζα της Λιθουανίας.
Μάλιστα, η Τράπεζα προειδοποίησε τους επενδυτές ότι άγνωστοι καλούσαν κατοίκους της Λιθουανίας να επενδύσουν στο “επόμενης γενιάς μεταφορικό μέσο” αγοράζοντας μέσω διαδικτύου μετοχές της εταιρείας δίχως κάποια έγκριση από επίσημη αρχή. Στη Λιθουανία το ζήτημα πήρε τεράστιες διαστάσεις.
Το 2017 η SkyWay σχεδιάζει να κατασκευάσει γραμμές στο κρατίδιο Jharkhand της Ινδίας. Σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας, θα κατασκευαζόταν μία γραμμή 125 χιλιομέτρων που θα συνδέει την πρωτεύουσα του κρατιδίου Dharamshala με την πιο μεγάλη πόλη Jamsedpur.
Το 2017 υπογράφηκε μνημόνιο με την κυβέρνηση του κρατιδίου ενώ ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Η εγκατάσταση θα αναπτυσσόταν σε δύο φάσεις σε μία ακτίνα 15 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα ενώ σε μια πρώτη φάση θα κατασκευαζόταν μία γραμμή 8 χιλιομέτρων.
Τον Ιούλιο του 2017 η εφημερίδα Economic Times ανέφερε ότι το πρόγραμμα αντιμετώπισε ισχυρή αμφισβήτηση.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Kishan Kapoor κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέγραψε μνημόνιο με την εταιρεία δίχως να ακολουθήσει τις διαδικασίες ή να ελέγξει τα διαπιστευτήριά της.
Όπως ανέφερε, η εταιρεία από τη Λευκορωσία δεν έχει δημιουργήσει κανένα τέτοιο πρόγραμμα σε όλο τον κόσμο ενώ ανέφερε επίσης μελέτη ρώσικου πανεπιστημίου σύμφωνα με την οποία δεν είναι ασφαλές και η τεχνολογία δεν είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμη. Επίσης, σύμφωνα με τις μελέτες, θα μπορεί να γίνει μεταφορά μόλις 300 ατόμων ανά ώρα οπότε δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο μαζικής μεταφοράς.
Από όλα αυτά προκύπτει ότι πρόκειται για μία πειραματική τεχνολογία με αμφίβολες προοπτικές ενώ πολλά ερωτηματικά προκύπτουν για την εταιρεία και τις πρακτικές της.
Διαβάστε σχετικά:
– String transport, en.wikipedia.org
– BJP leader raises questions over D’sala skyway project, tribuneindia.com
– Skyway Capital warning issued Estonian financial regulator, behindmlm.com
– A genuine investment project? A boondoggle? A scheme? Lithuania: a national security threat first, bnn-news.com
– OneCoin’s Chris Principe also promoting Skyway Capital Ponzi scheme, behindmlm.com
– Chris Principe sues over lost Skyway Capital PR deal ($75,000+), behindmlm.com
– Απάτη πίσω από την εταιρεία που θέλει να αναλάβει να φτιάξει τρένο που θα ενώνει όλη την Κρήτη;, agonaskritis.gr
Δείτε και ένα από τα πολλά βίντεο που έχει δημιουργήσει η εταιρεία Skyway που προσπαθεί να απαντήσει αν είναι νόμιμη ή απάτη:
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=NaHlRYPMkaQ”]