Δυσοίωνη είναι η κατάσταση στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων που βρίσκεται στις συμπληγάδες της ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης, με τον πρόεδρο του ΣΕΒΤ (Συνδέσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων) Ιωάννη Γιώτη να μιλά για ελλείψεις σε πρώτες ύλες και αγαθά.
Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου το βράδυ της Τετάρτης (8/6), ο κ. Γιώτης, είπε ότι λόγω της υφιστάμενης κατάστασης, «οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν σχετίζονται πλέον με στόχους και στρατηγικές αλλά με πρωτόγνωρες συνθήκες που δεν έχουν προηγούμενο. Οι επιπτώσεις σε επίπεδο παραγωγής, μεταποίησης, αγοράς, καταναλωτών είναι πολλές με αποτέλεσμα να διακυβεύεται όχι μόνο η ανάπτυξη αλλά η βιωσιμότητα του κλάδου μας».
Ο κ. Γιώτης έκανε λόγο για αυξημένα κόστη, για ελλείψεις σε πρώτες ύλες και αγαθά, για ασταθές περιβάλλον, ισχυρή αβεβαιότητα σε όλα τα επίπεδα και σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. «Απαιτούνται παρεμβάσεις, στήριξη και πρόσβαση στη χρηματοδότηση» είπε ο κ. Γιώτης, απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, που παρίστατο στην ανοικτή εκδήλωση του Συνδέσμου.
«Ο κλάδος χρειάζεται συνέχιση της στήριξης των επιχειρήσεων, ενάντια στο αυξημένο ενεργειακό κόστος. Διευκόλυνση στην εισαγωγή α’ υλών με ταχύτερες διαδικασίες ελέγχου. Απεξάρτηση και εξεύρεση εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού για ενέργεια και α’ ύλες. Μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα διατροφής, προώθηση των εξαγωγών, άμεση ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου για τις επενδύσεις και διευκόλυνση στην απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων», είπε ο επικεφαλής του ΣΕΒΤ. Για να συμπληρώσει, «οι καταναλωτές που αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για τη βιομηχανία μας έχουν υποστεί ουσιαστική μείωση στην αγοραστική τους δύναμη ενώ οι αλλαγές στην καταναλωτική τους συμπεριφορά είναι σημαντικές και αναπόφευκτα επηρεάζουν τον κλάδο μας».
Από την πλευρά του, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ Χρήστος Τσόλκας, απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, σχετικά με την έλλειψη που καταγράφεται στις εισκομίσεις γάλακτος λόγω του αυξημένου κόστους στην κτηνοτροφία, προβλήματα που αντανακλώνται στις γαλακτοβιομηχανίες και στις τυροκομικές επιχειρήσεις. «Υπάρχει μείωση της παραγωγής γάλακτος, καθώς πολλοί κτηνοτρόφοι λόγω αυξημένου κόστους προτιμούν να οδηγούν κάποια ζώα σε σφαγή», είπε ο κ. Τσόλκας απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μάλιστα, ο CEΟ της Vivartia Θανάση Παπανικολάου έκρουσε το «καμπανάκι» αναφέροντας ότι η ΔΕΛΤΑ ξεμένει από γάλα και η Μπάρμπα Στάθης από εργατικά χέρια.
Τι απάντησε για τον ΦΠΑ ο Γεωργαντάς
Κληθείς να απαντήσει στο αίτημα του ΣΕΒΤ για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα στον κλάδο, μόνο που αυτή η στήριξη θα αφορά δράσεις κυρίως για το ενεργειακό κόστος και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Για το θέμα του ΦΠΑ είπε ότι «είναι άμεσο το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται αλλά αυτό αξιολογώντας το μπορούμε να το υποστούμε.
Πρέπει να είναι σίγουρη η αποτελεσματικότητα του μέτρου. Στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα που μειώθηκε ο ΦΠΑ στο 6% από το 13% δεν είδα την αποτελεσματικότητα εκείνη τελικά στην πίεση των τιμών που ήθελα να δω» τόνισε και συμπλήρωσε: «Είμαι ανοικτός και θετικός σε όποιο μέτρο πραγματικά θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις για να μειώσουν το κόστος στον καταναλωτή. Υπάρχει αρμοδιότερο υπουργείο, όπως το Οικονομικών, για να αξιολογήσει την σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου. Εγώ θέλω ένα φθηνό προϊόν να φτάσει στον καταναλωτή. Όσο με αφορά και με βάση τον σχεδιασμό που θα γίνει, θα τον υπηρετήσω».