Ερώτηση σχετικά με την επείγουσα ανάγκη η ενίσχυση με προσωπικό του νοσοκομείου Ρεθύμνου και της μονάδας υγείας του ΠΕΔΥ κατέθεσε προς τον υπουργό υγείας ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός στην οποία αναφέρει:
Η δημόσια περίθαλψη είναι η μόνη περίθαλψη που μπορούν να έχουν αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της φτωχοποίησης της κοινωνίας , οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι και οι οικονομικά αδύναμοι συμπολίτες μας . Η υγειονομική πραγματικότητα της χώρας δεν επιδέχεται ούτε υποτίμηση των προβλημάτων του Συστήματος Υγείας , ούτε πολύ περισσότερο ωραιοποίηση της κατάστασης ή εφησυχασμό . Η λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ και των Μονάδων ΠΦΥ του ΠΕΔΥ είναι εμφανής , η ταλαιπωρία και η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών για να έχουν την αναγκαία φροντίδα υγείας είναι αδιαμφισβήτητη , η «υγειονομική φτώχεια» αυξάνεται και εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποι μας στερούνται ακόμα, παρά τις πρόσφατες ρυθμίσεις για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ, βασικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας , εργαστηριακής παρακολούθησης , νοσηλείας και φαρμακευτικής αγωγής.
Είναι αλήθεια ότι οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας στο Νομό Ρεθύμνου( Νοσοκομείο-Κέντρα Υγείας -Υγειονομική Μονάδα ΕΟΠΥΥ) υστερούσαν προκλητικά σε σύγκριση με την υπόλοιπη Περιφέρεια Κρήτης και εμφάνιζαν συσσωρευμένα προβλήματα υποδομών , εξοπλισμού και στελέχωσης , πολύ πριν την κρίση και τα μνημονιακά μέτρα. Οι οριζόντιες περικοπές πόρων, η μη αντικατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού που αποχωρεί με συνταξιοδότηση , οι τεράστιες ελλείψεις σε κρίσιμα τμήματα και κλινικές, επιδείνωσαν με δραματικό τρόπο την κατάσταση και έχουν οδηγήσει τις δημόσιες δομές υγείας στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης . Σε μια περιοχή με αύξηση 23% των νεόπτωχων συνανθρώπων μας , είναι προφανές ότι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας όλων των δημόσιων δομών υγείας είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή υγειονομική φροντίδα αυτών των πολιτών , αλλά και κάθε κατοίκου ή επισκέπτη του τόπου μας. Ειδικά για τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του Νομού Ρεθύμνου κάθε χρόνο , μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε την τεράστια αναπτυξιακή σημασία της ύπαρξης αξιόπιστων δημόσιων δομών περίθαλψης και την αναβάθμιση του τοπικού «τουριστικού προϊόντος» που συνεπάγεται ένα οργανωμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών στην περιοχή .
Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα ( δημόσιο και ιδιωτικό) του Νομού , εφημερεύει καθημερινά και δυστυχώς βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση χωρίς ορατή προοπτική βελτίωσης . Η Ουρολογική κλινική είναι κλειστή εδώ και 8 μήνες και ο πρόσφατος διορισμός 1 επικουρικού γιατρού δεν διασφαλίζει την αποτελεσματική επαναλειτουργία της αν δεν προσληφθεί τουλάχιστον άλλος ένας και δεν προκηρυχθεί άμεσα μία από τις 3 κενές οργανικές θέσεις. Υπάρχουν αρκετές κλινικές και τμήματα που αδυνατούν , λόγω έλλειψης γιατρών, να εφημερεύουν όλες τις μέρες του μήνα ( Ορθοπεδικό , ΩΡΛ, Οφθαλμολογικό, Ψυχιατρικό , Γαστρεντερολογικό, Νευρολογικό ) με συνέπεια τη διακομιδή των αντίστοιχων περιστατικών σε νοσοκομεία όμορων Νομών , επιβαρύνοντας τη λειτουργία του τοπικού παραρτήματος του ΕΚΑΒ και τη δυνατότητα έγκαιρης ανταπόκρισης του σε επείγουσες περιπτώσεις . Το Μικροβιολογικό Εργαστήριο, ένα τμήμα κρίσιμο για την υποστήριξη του Νοσοκομείου , έχει αποδυναμωθεί σε επικίνδυνο βαθμό , λόγω συνταξιοδότησης των 2 από τους 4 υπηρετούντων γιατρών , αλλά και λόγω ένδειας ειδικευόμενων γιατρών και μεγάλης έλλειψης τεχνολόγων-παρασκευαστών . Σημειωτέον ότι Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου εξυπηρετεί εδώ και πάνω από 3 χρόνια και τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ , αφού το αντίστοιχο εργαστήριο της Μονάδας Υγείας του ΠΕΔΥ Ρεθύμνου δεν λειτουργεί . Το μεγάλο πρόβλημα γενικότερα του Νοσοκομείου είναι η δραματική έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού κάθε κατηγορίας ( γιατροί, νοσηλευτές, τεχνολόγοι Εργαστηρίων , μαίες, παραϊατρικό –διοικητικό προσωπικό κλπ) έτσι ώστε να αναβαθμιστεί πραγματικά η παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Παρά την έγκριση του νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου ( ΦΕΚ 1153-6/5/2014) που προβλέπει μια οριακή ενίσχυση των υπαρχουσών θέσεων προσωπικού , η καθημερινότητα των κλινικών και τμημάτων δεν άλλαξε αλλά αντίθετα επιδεινώθηκε. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα υπάρχουν 20 κενές οργανικές θέσεις γιατρών και 35 νοσηλευτών ΤΕ , με αποτέλεσμα πολλά τμήματα είτε να «παραπαίουν» , είτε να είναι στο όριο της ασφαλούς λειτουργίας και να κινδυνεύει με πλήρη αποδιοργάνωση το νοσοκομείο αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού ( νοσηλευτών, βοηθών ιατρικών εργαστηρίων , τραυματιοφορέων κλπ) που λήγουν τον προσεχή Οκτώβριο και αν δεν αντικατασταθεί το ανθρώπινο δυναμικό που συνταξιοδοτείται εντός του 2014.
Υπάρχουν επίσης προβλήματα στον εξοπλισμό του νοσοκομείου ( παρά την πρόσφατη παραλαβή νέου ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού μέσω ΕΣΠΑ) , όπως για παράδειγμα στα μηχανήματα αιμοκάθαρσης της ΜΤΝ , στο πλυντήριο των εργαλείων χειρουργείου κλπ . Επιπλέον , η απλήρωτη υπερωριακή εργασία που συσσωρεύεται ( εφημερίες γιατρών, υπερωρίες- νυκτερινά- αργίες του προσωπικού) , η εργασιακή «πίεση» που αυξάνεται , τα ρεπό και οι άδειες που δεν μπορούν να δοθούν ( η Νοσηλευτική Υπηρεσία χρωστά ακόμα άδεια του 2013 στο προσωπικό και πάνω από 50 ρεπό/νοσηλευτή ) , είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για το νοσοκομείο , η οποία εξουθενώνει σωματικά και ψυχικά τους εργαζόμενους, προσβάλλει την αξιοπρέπεια τους και υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης .
Τέλος, η μονάδα Υγείας Ρεθύμνου του ΠΕΔΥ , μετά την πλήρη απορρύθμιση που προκάλεσε στην ΠΦΥ ο νόμος 4238/2014, έχει μείνει με 3 γιατρούς και 2 οδοντίατρους , αδυνατώντας να εξυπηρετήσει ακόμα και σε βασικές ειδικότητες ( παιδίατρος, καρδιολόγος, ορθοπεδικός, οφθαλμίατρος κλπ) τους χιλιάδες ασφαλισμένους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Ούτε με τους 9 συμβεβλημένους με το ΠΕΔΥ γιατρούς καλύπτονται στοιχειωδώς οι ανάγκες, αφού λείπουν κρίσιμες ειδικότητες όπως καρδιολόγος και οφθαλμίατρος . Η διαλυτική αυτή κατάσταση σε όλες τις δημόσιες δομές ΠΦΥ έχει οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ , σε ενίσχυση του οργανωμένου επιχειρηματικού τομέα εις βάρος των ελευθεροεπαγγελματιών υγειονομικών και σε εντυπωσιακή άνοδο της αγοράς ιδιωτικών ασφαλιστικών συμβολαίων υγείας .
Ερωτάται λοιπόν ο κ. Υπουργός
1. Σκοπεύει να αντιμετωπίσει άμεσα τις επείγουσες ανάγκες του Νοσοκομείου Ρεθύμνου σε ιατρικό-νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό ; Ειδικότερα προτίθεται να προκηρύξει, πέραν της πρόσληψης επικουρικού προσωπικού , τις αναγκαίες κενές οργανικές θέσεις γιατρών σε τμήματα που εμφανίζουν οξυμμένο πρόβλημα στελέχωσης ( Ουρολογική, Μικροβιολογικό ) αλλά και νοσηλευτών για να ενισχυθούν βασικά τμήματα ( ΤΕΠ, ΜΕΘ, ΜΤΝ , Παθολογική και Χειρουργική Κλινική) ;
2. Θα προκηρύξει άμεσα τις 12 θέσεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των βασικών ειδικοτήτων που έχουν ζητηθεί για τη Μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ ( πρώην ΕΟΠΥΥ) , έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι και οι ανασφάλιστοι πολίτες του Νομού να έχουν ευχερή και δωρεάν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες ΠΦΥ ;
3. Είναι απολύτως διασφαλισμένη η συνέχιση της λειτουργίας όλων των δημόσιων δομών περίθαλψης στο Νομό Ρεθύμνου , εν όψει μάλιστα των επικείμενων συγχωνεύσεων-καταργήσεων νοσοκομείων της επαρχίας και μονάδων ΠΦΥ ( Αστικού και Αγροτικού Τύπου) ;
4. Υπάρχει σχέδιο έγκαιρης κάλυψης των τεράστιων κενών σε ανθρώπινο δυναμικό στο ΕΣΥ , που θα επιδεινωθούν δραματικά λόγω της προσεχούς αποχώρησης με συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού έμπειρου και καλά εκπαιδευμένου προσωπικού όλων των κατηγοριών ;