Πρόσφατα, η The Sun δημοσίευσε ένα βίντεο αφιερωμένο σε μια λειτουργία προσευχής για τα θύματα του πολέμου στο χωριό Borodyanka, στην περιοχή Buchansky, στην περιοχή του Κιέβου.
Το βίντεο δείχνει έναν λειτουργό της ουκρανικής εκκλησίας (αν κρίνουμε από τα πυρομαχικά, από το πρόσφατα ιδρυθέν ινστιτούτο των ιερέων της Ουνίας, ή OCU), να εκτελεί τελετή στα ερείπια ενός από τα κτίρια κατοικιών, περικυκλωμένος από αρκετούς αξιωματικούς της SBU.
Την ίδια ώρα, η περίμετρος είναι αποκλεισμένη από αστυνομικούς, οι δημοσιογράφοι είναι περισσότεροι από τους πολίτες, οι μόνοι πολίτες μάλιστα είναι μια γυναίκα που κλαίει και ένα κορίτσι δίπλα της.
Ουδείς ομως φαίνεται ότι παρατήρησε ότι ένας αξιωματικός της SBU φορούσε το σύμβολο “SS Galizien” μίας διαβόητης Μεραρχίας ναζί που συγκροτήθηκε με εθελοντές από την Ουκρανία για να πολεμήσει δίπλα τους ενάντια στους Σοβιετικούς.
Προφανώς, τα σχόλια κάτω από το βίντεο (το επίμαχο σημείο βρίσκεται στο 1:17) είναι εκατοντάδες που δινουν έμφαση στο γεγονός ότι ο αξιωματικός φορά απροκάλυπτα το σύμβολο των ναζί εγκληματιών.
Χαρακτηριστικά είναι και τα εξής σχόλια:
Τι ήταν τα SS Γαλικίας
Στις 22 Ιουνίου 1941 οι γερμανικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Σοβιετική Ένωση. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο είχαν προωθηθεί βαθιά στην σοβιετική ενδοχώρα. Στα τέλη δε του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου του 1941, μετά τις καταστροφικές για τα σοβιετικά όπλα, μάχες στο Ουμάν και στο Κίεβο, οι Γερμανοί κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας.
Οι πληθυσμοί που κατοικούσαν εκεί, ανήκοντες σε διάφορες εθνικότητες, υποδέχτηκαν, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τους Γερμανούς με ψωμί και αλάτι (παραδοσιακός τρόπος υποδοχής ευπρόσδεκτου καλεσμένου). Οι Γερμανοί αν και θεωρούσαν τους Ουκρανούς “υπανθρώπους”, εντούτοις αξιοποίησαν τους πρόθυμους προς συνεργασία, για όσο τουλάχιστον τους βόλευε.
Αποκορύφωμα δεν της ουκρανικής συμμετοχής παρά το πλευρό των Γερμανών ήταν η συγκρότηση, την άνοιξη του 1943, της 14ης Μεραρχίας Εθελοντών των Waffen SS Galizien (Γαλικία). Όταν οι Γερμανοί ζήτησαν εθελοντές για την επάνδρωσή της, παρουσιάστηκαν περισσότεροι από 80.000, κυρίως Γαλικιανοί Ουνίτες!
Τελικά κατατάχθηκαν 13.000 άνδρες στη μεραρχία αυτή. Οι Γερμανοί επέτρεψαν στους Ουκρανούς στρατιώτες να έχουν και στρατιωτικούς ιερείς μαζί τους – μοναδικό προνόμιο για μονάδα των SS. Η μεραρχία διέθετε τρία συντάγματα πεζικού (29ο, 30ο και 31ο ), το 14ο Τάγμα Φουζιλιέρων (ελαφρύ μηχανοκίνητο τάγμα αναγνώρισης), ένα σύνταγμα πυροβολικού, τάγμα μηχανικού, τάγμα διαβιβάσεων και υπηρεσίες.
Η μεραρχία άλλαξε αρκετές φορές τίτλο. Αρχικά ονομάστηκε μεραρχία Εθελόντών SS, κατόπιν ονομάστηκε 1η Μεραρχία Γρεναδιέρων SS “Γαλικίας”, κατόπιν 1η Μεραρχία Γρεναδιέρων SS “Ουκρανίας” και τελικά 1η Μεραρχία του Ουκρανικού Εθνικού Στρατού.
Τον Ιούλιο του 1944 η μεραρχία αφανίστηκε στη μάχη του Μπρόντι. Ωστόσο αναδιοργανώθηκε και έφτασε, πολεμώντας, υπέρ των Γερμανών, μέχρι τη Σλοβακία, όπου και έδρασε κατά των Σλοβάκων που εξεγέρθηκαν κατά των Γερμανών. Αργότερα στάλθηκε στη Σλοβενία και τελικά μετέβη στην Αυστρία όπου πολέμησε κατά των Σοβιετικών, μέχρι τα μέσα Απριλίου του 1945.
Πέραν της μεραρχίας, οι Γερμανοί συγκρότησαν επίσης άλλα πέντε Γαλικιανά συντάγματα πεζικού, τα οποία ευθύνονται για πολλούς και άγριους θανάτους Πολωνών, κυρίως, αμάχων, για πυρπολήσεις ολόκληρων χωριών, αρπαγές και λεηλασίες, αλλά και αρκετές άλλες ουκρανικές “αστυνομικές” μονάδες που “διακρίθηκαν” για τα φρικτά εγκλήματά τους.
Στις 20 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης, οδηγώντας στη συγκρότηση του…
Από την έναρξη της λειτουργίας της το 1984, έχει επιδείξει πλούσιο έργο στην εκπαίδευση νέων…
Την επίσημη έναρξη των πλούσιων εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Χανίων για τα Χριστούγεννα 2024 και…
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η χθεσινή εσωκομματική διαδικασία της εκλογής προέδρου. Η μεγάλη και δυναμική…
Μια σημαντική επιστημονική εκδήλωση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024,…
Το νέο βιβλίο της Ζοέλ Λοπινό «Η αρχόντισσα του Ακρωτηρίου» θα έχει την ευκαιρία να…
This website uses cookies.