Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) με πολύ χαρά ανακοινώνει τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό στην εικαστική δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με την ονομασία STAVROS BLUE MOON που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 19:30 στο αρχαίο λατομείο στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων. Πρόκειται για μία σημαντική προσπάθεια πολιτών και καλλιτεχνών να αναδείξουν την ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία της περιοχής και να την προστατεύσουν. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και πέρυσι τον Σεπτέμβριο κάτω από το φως της μπλε πανσελήνου.
Η φετινή δράση θα ξεκινήσει με ψηφιακές προβολές στους βράχους του αρχαίου λατομείου από διηγήσεις κατοίκων αναφορικά με την σημασία της περιοχής του Σταυρού. Σε ένα μαγευτικό κινηματογραφικό σκηνικό με φόντο το επιβλητικό βουνό του Σταυρού και με την επιμέλεια του γνωστού Χανιώτη σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη και με τη συνεργασία της σκηνοθέτριας Ευτέρπης Κουτρουμπά και του εικονολήπτη Ανδρέα Κοπασάκη οι αναμνήσεις θα ζωντανέψουν με προβολές πάνω στους βράχους του αρχαίου λατομείου και κάτω από το φως του φεγγαριού. Θα γίνει μία εντυπωσιακή αναδρομή με εικόνες και αφηγήσεις των ανθρώπων που έχουν τις ρίζες τους σε αυτόν τον τόπο.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η παρουσίαση της βραβευμένης θεατρικής παράστασης Lemon σε καλλιτεχνική διεύθυνση και σκηνική προσαρμογή του Μελαχρινού Βελέντζα. Η ιστορία του πιανίστα 1900, που γεννήθηκε πάνω σ’ ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό, ταξιδεύει και παρουσιάζεται με πρωτότυπο τρόπο ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας από το 2018 και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες. Μία παράσταση αλληλεγγύης στο πλαίσιο του οράματος της ομάδας του Lemon για ένα θέατρο ενεργό, με κοινωνικό αποτύπωμα και προσβάσιμο στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Γιατί θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές.
Μετά το τέλος της θεατρικής παράστασης, ο ταλαντούχος Ελληνοβρετανός πιανίστας Μάξιμος-Μιχαήλ Γεωργογιαννάκης-Ogbunigwe ανεβαίνει στο καράβι του Lemon για να παίξει στο πιάνο του 1900 έργα κλασσικών και νεότερων συνθετών. Στη συνέχεια, οι ήχοι των κυμάτων και η αύρα της θάλασσας θα ντύσουν αρμονικά τις τζαζ νότες από το βιολί της διεθνούς φήμης βιολίστριας Μαρίας Μανουσάκη, το λαούτο του Κυριάκου Σταυριανουδάκη και τραγούδι από τον Στρατή Σκαράκη.
Πρόκειται για μία βραδιά για τον άνθρωπο και τη σύνδεση του με την φύση, για την αγωνία να προστατευτεί το περιβάλλον και να διαφυλαχτεί για τις επόμενες γενιές!
Η περιοχή του Σταυρού έχει χαρακτηριστεί το 1973 ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, το οποίο χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας. Αποτελεί μοναδικό ιστορικό και περιβαλλοντικό αξιοθέατο λόγω της σπάνιας μορφολογίας του, αλλά και γεωγραφικής θέσης και κλιματικής ιδιαιτερότητας του. Ο ορεινός όγκος της περιοχής του Σταυρού συμπεριλαμβάνεται στο καταφύγιο άγριας ζωής του Ακρωτηρίου. Η βόρεια και ανατολική περιοχή του Ακρωτηρίου, περιλαμβανομένου του βουνού είχαν προταθεί για ένταξη στο δίκτυο Natura 2000 τη δεκαετία του ’90. Η αίτηση απορρίφθηκε χωρίς αιτιολόγηση. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει δύο αιτήσεις για να ενταχθεί ο Σταυρός στο δίκτυο Natura, χωρίς να υπάρξει απάντηση από τις αρμόδιες αρχές. Στην περιοχή του Σταυρού υπάρχουν οικότοποι και ενδιαιτήματα ειδών προτεραιότητας και μερικές από τις τελευταίες εναπομείνασες αμμοθίνες στον βόρειο άξονα του Νομού Χανίων. Επίσης είναι περιοχή ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta και εναέριος διάδρομος για αποδημητικά πουλιά. Στο βυθό της θάλασσας υπάρχουν τα πολύτιμα Λιβάδια Ποσειδωνίας. Στην περιοχή του Σταυρού συναντά κανείς σημαντικούς αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, μεταξύ των οποίων το αρχαίο λατομείο και το απολιθωμένο δάσος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.
Τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής δεν έχουν καταγραφεί και προστατευτεί επαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες. Η ανησυχία για το μέλλον του Σταυρού είναι ιδιαίτερη έντονη. Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ισχυρό κίνημα αντίδρασης ενάντια στην κατασκευή αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων στην Παχιά Άμμο, λίγα μέτρα από εκεί που σκάει το κύμα και στην είσοδο του μονοπατιού που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο. Έως σήμερα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 72.000 υπογραφές, ενώ πάνω από 30 περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες έχουν δηλώσει τη στήριξή τους στον αγώνα κατοίκων και επισκεπτών, ανάμεσα τους κάποιες από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα.
Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς στη δράση. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Κατά τη διάρκεια της δράσης θα πραγματοποιηθεί κλήρωση για την ενίσχυση του αγώνα για την προστασία της περιοχής με δώρο ένα ηλεκτρικό ποδήλατο. Θα υπάρχει επίσης κουτί οικονομικής ενίσχυσης για τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023.
Πρόγραμμα
19:30-21:30 Ψηφιακές προβολές στους βράχους του αρχαίου λατομείου από διηγήσεις κατοίκων αναφορικά με την σημασία της περιοχής του Σταυρού και με στιγμιότυπα από τη φύση, τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής.
21:30-22:45 Παρουσίαση της βραβευμένης θεατρικής παράστασης Lemon
22:45 -23:00 Πιάνο Μάξιμος-Μιχαήλ Γεωργογιαννάκης-Ogbunigwe
23:00 Βιολί Μαρία Μανουσάκη, Λαούτο Κυριάκος Σταυριανουδάκης, Τραγούδι Στρατής Σκαράκης
Πληροφορίες για τη θεατρική παράσταση Lemon
2018 – σήμερα
Περισσότερες από 170 παραστάσεις
Πάνω από 20.000 θεατές
Έξι χρόνια ταξιδιών του Lemon ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα για την ιστορία του πιανίστα 1900. Παραστάσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας κυρίως σε αποκεντρωμένες περιοχές, εκεί όπου υπάρχει ανάγκη για μία πολιτιστική δυνατότητα. Θέατρο σε ιδιαίτερες συνθήκες: αγκυροβολημένα καράβια, εν πλω, λιμενοβραχίονες, κτήμα λεμονιών, πλατείες χωριών κ.α. Παραστάσεις που μας επιστρέφουν στην πρωταρχική ανθρώπινη ανάγκη να μοιραστούμε με αμεσότητα μία ιστορία που μας αφορά συλλογικά. Ένα έργο που εδώ και έξι χρόνια εκτυλίσσεται εντός και κυρίως εκτός σκηνής. Παραστάσεις σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και μέσα από συναντήσεις με ντόπιους κατοίκους.
70 καταιγιστικά λεπτά μιας βαθιάς ανθρώπινης ιστορίας με το ντουέτο του Lemon -Μελαχρινό Βελέντζα (πιανίστας 1900) και Γιώργο Δρίβα (τρομπετίστας Τιμ Τούνυ) να φέρνουν στην επιφάνεια το υπαρξιακό ερώτημα:
«Εσύ φοβάσαι να κατέβεις από το καράβι που γεννήθηκες;»
Υπόθεση του θεατρικού έργου LEMON
Το έργο εξελίσσεται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, πάνω στο ατμόπλοιο Βιρτζίνιαν, το οποίο πραγματοποιεί το υπερατλαντικό ταξίδι από την Ευρώπη στην Αμερική. Ένα νεογέννητο μωρό εγκαταλείπεται από τους μετανάστες γονείς του μέσα σε μια κούτα από λεμόνια πάνω στο πιάνο με την ουρά, στην αίθουσα χορού της πρώτης θέσης. Ο ναύτης που το βρίσκει του δίνει το δικό του όνομα: Ντάννυ Μπούντμαν και μαζί το παρατσούκλι Τι Ντι Λέμον (από την κούτα των λεμονιών) προσθέτοντας και το 1900 (από τη χρονιά που το βρήκε). Ο Ντάννυ πεθαίνει και ο 1900 μένει ορφανός για δεύτερη φορά. Πάνω στο πλοίο, ο ενήλικας πια ήρωας της ιστορίας μας γίνεται ο σπουδαιότερος πιανίστας του Ωκεανού και η φήμη του απλώνεται στη στεριά, όμως εκείνος δεν κατεβαίνει ποτέ εκεί. Γνωρίζει πάνω στο πλοίο τον έναν και μοναδικό του φίλο, τον τρομπετίστα Τιμ Τούνυ. Ο τελευταίος τον παροτρύνει διαρκώς να κατέβει στη στεριά, προκειμένου να εξαργυρώσει το ταλέντο του και να ζήσει μία “κανονική” ζωή. Τα χρόνια περνούν και ο Τιμ Τούνυ έχει κατέβει στη στεριά όταν κάποια στιγμή μαθαίνει πως το Βιρτζίνιαν -σαπιοκάραβο πια μετά τον πόλεμο- είναι έτοιμο προς ανατίναξη. Ο τρομπετίστας ανεβαίνει ξανά στο Βιρτζίνιαν και βρίσκει τον 1900 πάνω στο δυναμίτη. Λίγο πριν την έκρηξη, οι δύο φίλοι μας αφηγούνται τη ζωή τους πάνω στο πλοίο. Και κυρίως τη ζωή του σπουδαιότερου πιανίστα του Ωκεανού που δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στη στεριά.
Η ταυτότητα της παράστασης «Lemon»
Είδος: performance
Διάρκεια: 70 λεπτά
Συντελεστές
Ιδέα – Καλλιτεχνική Διεύθυνση – Σκηνική Προσαρμογή: Μελαχρινός Βελέντζας
Συγγραφέας: Alessandro Baricco
Mετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου
Διασκευή – Σκηνοθεσία – Κίνηση: Γεωργία Τσαγκαράκη
Σκηνογραφία: Νατάσα Τσιντικίδη
Κατασκευή πιάνο: Θωμάς Μαριάς
Κοστούμια: Κέλλυ Σταματοπούλου
Ήχος – Φώτα: Λευτέρης Δούρος
Παίζουν: Μελαχρινός Βελέντζας (1900) & Γιώργος Δρίβας (Τιμ Τούνυ)
Παραγωγή: MV Productions
Πληροφορίες για τους καλλιτέχνες Μαρία Μανουσάκη, Κυριάκο Σταυριανουδάκη, Στρατή Σκαράκη
Η Μαρία Μανουσάκη είναι βιολίστρια με διεθνή παρουσία στον χώρο της τζαζ και της world μουσικής. Γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ. Μεγάλωσε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το διεθνές σχολείο Campion International School. Σπούδασε μουσική στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και ολοκλήρωσε τις σπουδές της με υποτροφία στο Μουσικό κολλέγιο Berklee College of Music της Βοστώνης το 2000, από το οποίο αποφοίτησε με διάκριση. Τα τελευταία χρόνια μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Κρήτη και τη Νέα Υόρκη. Έχει εμφανιστεί δίπλα σε μερικούς από τους πιο διάσημους μουσικούς του κόσμου παρουσιάζοντας τα έργα της σε πολλά φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους ως σολίστα αλλά και με το συγκρότημά της Maria Manousaki Quintet. Η μουσική της χαρακτηρίζεται από παραδοσιακές κρητικές μελωδίες, με εξάρσεις Νεοϋορκέζικης τζαζ και μουσικά στοιχεία της Μέσης Ανατολής. Από το 2014 διοργανώνει το Cretan World Μusic Festival στα Χανιά κάθε καλοκαίρι, με καλεσμένους παγκοσμίως φήμης μουσικούς από τον χώρο της τζαζ και της ethnic μουσικής. Συγχρόνως συνδιοργανώνει το το Vlatos Jazz Festival, το οποίο πραγματοποιείται σε μια μικρή εγκαταλελειμμένη πέτρινη εκκλησία χτισμένη το 1855, στο χωριό Βλάτος στα Χανιά.
Ο Κυριάκος Σταυριανουδάκης γεννήθηκε στη Φλώρινα. Το 1976 μετακομίζουν με την οικογένεια του στα Χανιά και τέσσερα χρόνια αργότερα ξεκινάει μαθήματα λύρας με τον αείμνηστο Εμ.Τζινευράκη και λίγο αργότερα με τον Ρός Ντέϊλη, παράλληλα παρακολουθεί και μαθήματα κλασικής κιθάρας.
Αργότερα ξεκινάει να μαθαίνει λαούτο και το 1993 κάνει τη πρώτη του εμφάνιση στο κινηματοθέατρο Παλλάς στο 20ο Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής & Τραγουδιού με δύο τραγούδια τα οποία απέσπασαν έπαινο Σύνθεσης και Ερμηνείας ενώ συμμετείχε και στο τραγούδι που απέσπασε το πρώτο βραβείο με το Δημ.Βακάκη. Το 1995 ξεκινάει ένα κύκλο συνεντεύξεων και εγγραφών από παλιούς παραδοσιακούς μουσικούς της Κρήτης. Αν και αυτοδίδακτος στο λαγούτο ο ίδιος θεωρεί ότι όλες αυτές οι επαφές με τους παραδοσιακούς μουσικούς λειτούργησε σαν σχολείο γι’ αυτόν. Λίγο αργότερα παρακολουθεί μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής στο Λαϊκό Μουσικό Σχολείο του Αριστείδη Μόσχου και παράλληλα παίζει λαγούτο στην ορχήστρα του Αριστείδη. Άλλες συνεργασίες του εκτός Κρήτης ήταν με το Γ.Χατζηνάσιο στη μουσική της τηλεοπτικής σειράς “Σύνορα Αγάπης” με τον Πέτρο Γαϊτάνο και το Μ. Πυροβολάκη. Οι συνεργασίες του με τους παραδοσιακούς μουσικούς της Κρήτης είναι αρκετές όπως και οι συμμετοχές του στη δισκογραφία.
Ο Στρατής Σκαράκης είναι καλλιτέχνης της Κρήτης. Γεννήθηκε και µεγάλωσε στη Γραµβούσα Κισσάµου της Κρήτης (Χανιά). Στα εννέα του ξεκίνησε µαθήµατα µε τον ξακουστό βιολάτορα της Κισσάµου Μιχάλη Κουνέλη, στην συνέχεια µε τον Θοδωρή Πολυχρονάκη (βιολί), και Χαραλάµπη Ανουσάκη, (Λαγούτο). Σαν έφηβος μαθαίνει και τραγουδάει Ριζίτικα τραγούδια από γνήσιους παραδοσιακούς τραγουδιστές της τάβλας και παράλληλα βρίσκεται για 4 χρόνια σαν έφηβος στην οµάδα. Ερµηνεύει τραγούδια και εκτελεί σκοπούς µε το βιολί του της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης και άλλων περιοχών της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει την πόρτα της σύνθεσης και της στιχουργίας βασισμένος στις ρίζες της παραδοσιακής κρητικής μουσικής και εμπνεόμενος σταθερά από τους ανθρώπους και την φύση γύρω του δημιουργεί νέες µελωδίες και λόγια. Απο το 2016 εως και σήµερα, παραδίδει σεµινάρια παραδοσιακού κρητικού βιολιού, στο «Μουσικό διδασκαλείο Μέρωνα» στο Μέρωνα Αµαρίου Ρεθύµνο. Συμμετέχει σε φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Πληροφορίες για τον πιανίστα Μάξιμο-Μιχαήλ Γεωργογιαννάκη-Ogbunigwe
Ο Ελληνοβρετανός Μάξιμος-Μιχαήλ Γεωργογιαννάκης-Ogbunigwe είναι 16 ετών και ένας από τους ανερχόμενους πιανίστες στην Ελλάδα. Είναι μαθητής του μουσικού σχολείου Χανίων και έχει συμμετάσχει σε ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει λάβει ενθουσιώδεις κριτικές από Έλληνες και ξένους σολίστες και σαν εκπρόσωπος της νέας γενιάς και κάτοικος του Σταυρού στηρίζει από νεαρή ηλικία εθελοντικά τον αγώνα για την προστασία της φύσης και της πολιτισμικής κληρονομιάς του Σταυρού.
Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…
Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…
Χειροπέδες σε 19 άτομα, μεταξύ των οποίων και σε τέσσερις αστυνομικούς, πέρασαν οι «Αδιάφθοροι» της Ελληνικής…
Ανακοινώθηκαν τα τραγούδια για τον εθνικό τελικό της Eurovision 2025 και ανάμεσά τους είναι και της Evangelia.…
Συνολικά έξι εταιρείες κατέθεσαν προσφορές για την κατασκευή του νέου επιβατικού λιμανιού στη Σούδα Χανίων.…
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Βαμβακόπουλο Χανίων ο «Δρόμος…
This website uses cookies.