Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επισημαίνει στον τίτλο της ανταπόκρισης από την Αθήνα ότι η Άνγκελα Μέρκελ είναι η “νέα, καλύτερη φίλη” του Έλληνα πρωθυπουργού. Δεν παραλείπει να υπενθυμίσει την κριτική προς την καγκελάριο μέχρι το 2015, σημειώνει ωστόσο ότι από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός άλλαξε ριζικά όχι μόνο ο ίδιος, “αλλά και η σχέση ανάμεσα στη Μέρκελ και στον κατά είκοσι χρόνια νεότερό της Έλληνα. Φαντάζει σχεδόν φιλική. Ήδη πριν από την άφιξή της στην Αθήνα την Πέμπτη το βράδυ, ο Τσίπρας διεμήνυσε στην καγκελάριο μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης ότι ‘ποτέ δεν είχαμε σκοπό να κοροϊδέψει o ένας τον άλλον’. Από την πλευρά της η Μέρκελ είχε διαμηνύσει μέσω της εφημερίδας Καθημερινή- επίσης πριν από την άφιξή της- ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην εταιρική σχέση με τη Γερμανία”.
Υπενθυμίζοντας την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας, αλλά και τη μετα-μνημονιακή εποπτεία, η Süddeutsche Zeitung υπενθυμίζει: “Τον Ιανουάριο επρόκειτο να περικοπούν και πάλι οι ελληνικές συντάξεις. Με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Τσίπρας το απέφυγε. Ούτε το Βερολίνο εξέφρασε αντίρρηση- λόγω των καλών δημοσιονομικών μεγεθών, όπως ειπώθηκε. Επ’αυτού το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, ανέπτυξε τη θεωρία πως η επιείκεια αποτελεί αντάλλαγμα για το ότι ο Τσίπρας συμπεριφέρεται σε ενα σημαντικό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής όπως επιθυμεί η Μέρκελ: πρόκειται για την επίλυση της παλαιάς αντιπαράθεσης για το όνομα του βορείου γείτονα της Ελλάδας. Στο μέλλον η χώρα θα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Στην Ελλάδα (το ζήτημα) παραμένει διαμφισβητούμενο λόγω υποτιθέμενων εδαφικών αξιώσεων που προβάλλουν οι γείτονες απέναντι στη βορειοελλαδική Μακεδονία”.
Στην ατζέντα το “ζήτημα της ονομασίας”
“Η Ελλάδα και το ζήτημα της Μακεδονίας” επιγράφεται ανταπόκριση στην εφημερίδα Rheinische Post του Ντίσελντορφ. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι “σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, δύο στους τρεις Έλληνες είναι αντίθετοι με τον συμβιβασμό για το όνομα. Και ο κυβερνητικός εταίρος του Τσίπρα, οι εθνολαϊκιστές “Ανεξάρτητοι Έλληνες” (ΑΝΕΛ), απορρίπτουν τη συμφωνία και απειλούν να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση. Εάν συμβεί αυτό, ο Τσίπρας ίσως αναγκαστεί να προκηρύξει νέες εκλογές την άνοιξη. Από τη Μέρκελ ο Τσίπρας αναμένει υποστήριξη. Εκείνη είχε εγκωμιάσει τη συμφωνία ως ‘ιστορική ευκαιρία’, στην Αθήνα όμως υπογραμμίζει ότι δεν θέλει να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας”.
Στην ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στην καγκελάριο και τον πρωθυπουργό αναφέρεται η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού DER SPIEGEL με τίτλο “Γιατί τώρα η Μέρκελ αρέσει στον Τσίπρα”. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι “ο Αλέξης Τσίπρας ανήλθε στην εξουσία ξιφουλκώντας εναντίον της Μέρκελ. Αυτό έγινε πριν από χρόνια, σε εποχές κρίσης. Τώρα όμως ο κλονισμένος πρωθυπουργός εναποθέτει μεγάλες ελπίδες στην επίσκεψη της καγκελαρίου”. Μάλιστα το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι, “για να μην επιδεινώσει το κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και στο Βερολίνο, ο Τσίπρας ανέβαλε την επικείμενη ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο σχετικά με αξιώσεις που αφορούν την καταβολή γερμανικών αποζημιώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου. Όλα αυτά δείχνουν την εκπληκτική αλλαγή που έχει επέλθει στη σχέση ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Τσίπρα από την τελευταία επίσκεψη της καγκελαρίου στην Ελλάδα το 2014”.
Το παρελθόν δεν έχει ξεχαστεί
H Leipziger Zeitung της Λειψίας κάνει τη δική της σύγκριση με το παρελθόν: “Δεν ήταν πολύ εύκολο. Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός έπρεπε να υπερβούν ιδεολογικές αγκυλώσεις. Και οι δύο τα κατάφεραν, ευτυχώς. Αλλά τόσο η Γερμανίδα, όσο και ο Έλληνας, προκάλεσαν κάποια σύγχυση στο κομματικό τους ακροατήριο. Η Άνγκελα Μέρκελ επέδειξε μεγαλύτερη αλληλεγγύη, ο Αλέξης Τσίπρας περισσότερη σοβαρότητα”. Τέλος, τις πιο οδυνηρές στιγμές του παρελθόντος υπενθυμίζει η εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung: “Αξέχαστα είναι τα κακόγουστα φωτομοντάζ ελληνικών εφημερίδων στο απόγειο της κίσης, που έδειχναν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να φορά περιβραχιόνιο με σβάστικα. Το ότι η καγκελάριος επισκέπτεται την Αθήνα, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένδειξη ομαλοποίησης. Αλλά πρόκειται για επιφανειακή ανάγνωση. Το πρόβλημα της υπερχρέωσης έχει αναβληθεί, αλλά δεν έχει επιλυθεί. Η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη, η πολιτική των περικοπών θα μπορούσε να αμφισβητηθεί με τις εκλογές το φθινόπωρο”.
Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…
Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…
Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με…
Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά.…
Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο «Σπίτι…
Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…
This website uses cookies.