Νέα εταιρία Τεχνοβλαστός (Spin off) η οποία αξιοποιεί κατοχυρωμένη πρωτοποριακή τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τους Ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ), Καθ. Γιώργο Κυριακίδη και Δρ. Βασίλη Μπίνα, ιδρύθηκε πρόσφατα από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Η νεοσύστατη αυτή spin off με την επωνυμία «PCN Materials ΙΚΕ», είναι η πρώτη στο ΙΤΕ που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund, EIF), μέσω της εταιρίας διαχείρισης κεφαλαίων Υψηλού Επιχειρηματικού Κινδύνου (Venture Capital), Big Pi.
Αντικείμενο της εταιρίας είναι η παραγωγή καινοτόμων φωτοκαταλυτικών υλικών που έχουν την ιδιότητα, με την βοήθεια ορατού φωτός, να αποδομούν αέριους ρύπους, να καταπολεμούν βακτήρια και να καταστρέφουν ιούς, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό σημαντικά την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα. Παράγονται υπό μορφή σκόνης, και χρησιμοποιούνται αναμειγνυόμενα με διάφορα είδη ανόργανων και οργανικών υλικών (χρώματα, επιχρίσματα) για να καλύψουν επιφάνειες από γυαλί, σοβά, τσιμέντο, γυψοσανίδα, ξύλο ή μέταλλο, συμβάλλοντας στον καθαρισμό και απολύμανση κυρίως κλειστών χώρων όπως νοσοκομεία, σχολεία, ξενοδοχεία, βιολογικοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας, κ.ά.
Η δράση τους είναι μακροχρόνια και αποτελεσματική στην καταπολέμηση ασθενειών που σχετίζονται με το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως το άσθμα και η βρογχίτιδα. Εξαιρετικά αποτελεσματική έχει αποδειχθεί η δράση τους στην αποδόμηση παθογόνων μικροοργανισμών όπως Σταφυλόκοκκος (Staphylococcus Aureus), Κλεμπσιέλλα της Πνευμονίας (Klebsiella Pneumonia), Escherichia Coli (E-Coli) και MS2 Bacteriophage σε υγρά απόβλητα, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση ενδο-νοσοκομειακών λοιμώξεων και τον καθαρισμό υγρών αποβλήτων.
Τα πρωτοποριακά αυτά υλικά είναι απολύτως ασφαλή για τον άνθρωπο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εσωτερικούς χώρους, σε αντίθεση με τις ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες, οι οποίες βασίζονται σε υλικά που ενεργοποιούνται με την υπεριώδη ακτινοβολία, και επομένως είναι κατάλληλα μόνο για εξωτερικούς χώρους.
Ο επικεφαλής της έρευνας και Διευθυντής της εταιρίας Καθ. Γιώργος Κυριακίδης, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που μετά από μακροχρόνιες ερευνητικές προσπάθειες και δύο επιτυχημένες εφαρμογές τόσο στο τούνελ των Μαλίων (σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης) για την αποδόμηση των καυσαερίων πριν από 4 χρόνια, όσο και στα ιατρεία της ΣΕΑΠ (σε συνεργασία με το ΓΕΣ) πριν από 2 χρόνια, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την ίδρυση στην Κρήτη μιας αμιγώς καινοτόμου Ελληνικής εταιρίας, με έντονο προσανατολισμό στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την καταπολέμηση λοιμώξεων, σε περίοδο μάλιστα που τα θέματα αυτά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».
Ο Καθ. Σπύρος Αναστασιάδης, Διευθυντής του ΙΗΔΛ, ανέφερε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που μία πρωτοποριακή τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο ΙΗΔΛ βρίσκει πλέον τον δρόμο της προς την Κοινωνία. Η συγκεκριμένη καινοτόμος εφαρμογή βασίστηκε σε μακροχρόνια βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, πάντα υψηλής ποιότητας, που πραγματοποιήθηκε στα Εργαστήρια του Τομέα Υλικών και Διατάξεων του ΙΗΔΛ στο πλαίσιο κυρίως ανταγωνιστικά χρηματοδοτούμενων ερευνητικών έργων. Οι Ερευνητές που ενεπλάκησαν στην Έρευνα όπως και μεταπτυχιακοί φοιτητές και μεταδιδάκτορες είχαν ως οδηγό τους την αριστεία σε όλα τα βήματα, η οποία κατευθύνει πάντα την πορεία μας στο ΙΗΔΛ και στο ΙΤΕ. Αναμένουμε πως η υψηλής ποιότητας έρευνα του ΙΗΔΛ θα οδηγήσει και σε άλλες καινοτομίες που θα ανταποκρίνονται στις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Κοινωνία».
Η έδρα της εταιρίας βρίσκεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ανώπολης (ΒΙΟΠΑΝ) του Δήμου Χερσονήσου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία πιλοτικής παραγωγής των φωτοκαταλυτικών αυτών υλικών.