Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Tι είναι αυτή η γενιά; Μερικά ερωτήματα για τους νέους 18-35 ετών σήμερα

Ποιοί είναι οι σημερινοί νέοι 18-35 ετών; Ούτε Γενιά Χ, ούτε Γενιά cocoon, τι είναι τέλος πάντων; Μια έρευνα της σκηνοθέτιδας Laetitia Moreau που έστησε τις κάμερες και παρακολούθησε 40 νέους ανθρώπους, δίνει κάποιες απαντήσεις.

Η σκηνοθέτης έκανε το ντοκιμαντέρ της στο προάστιο Σερζί Ποντουάζ του Παρισιού και από τους 40 νέους που παρακολούθησε έμειναν στο φιλμ μόνο 20. Η έρευνά της κράτησε 2,5 χρόνια και το γύρισμα διήρκησε 1 χρόνια πριν προκύψει αυτό το ενδιαφέρον μωσαϊκό των 18-30 ετών.

Θυσιασμένη γενιά
Οι νέοι της ταινίας μιλούν ή σιωπούν, τα βλέμματα είναι κλεφτά, οι βεβαιότητες λίγες. Μιλούν περισσότερο στον εαυτό τους παρά στους θεατές. Μοιάζουν με τον κόσμο απ’όπου προέρχονται: ατομιστές, πεπεισμένοι για τα λάθη των ανθρώπων και για το γεγονός ότι τίποτα δεν πρόκειται να καλιτερέψει. Εϊναι βέβαιο ότι δεν έχουν αυταπάτες και όταν τους ρωτάς τι είναι η γενιά τους απαντούν «θυσιασμένη» ή «χαμένη..

Είναι μια γενιά που δεν τη θέλει κανείς
«Είναι μια γενιά που δεν τη θέλει κανείς» συμπληρώνει η Ζουλί, 23 ετών. Παρότι διαθέτει απολυτήριο σύν 5 χρόνια σπουδών δεν βρίσκει δουλειά και περιορίζεται σε μικροδουλίτσες δεξιά αριστερά. Τίποτα από αυτά δεν της επιτρέπει πραγματικά να κερδίσει τη ζωή της. Ηταν μαθήτρια και φοιτήτρια υπόδειγμα, δεν πιστεύει ότι στο μέλλον θα βρει μια κοινωνική θέση όπως είχαν βρει οι γονείς της.
Διερωτάται πότε θα ξεκινήσει η δική της ζωή. Και οι άλλοι νέοι που μιλούν στο ντοκιμαντέρ δυσκολεύονται να φανταστούν τη ζωή τους στο μέλλον.

Πολλά πτυχία, κανέναν μέλλον

Είναι μεταξύ 18 και 30 ετών και είναι η γενιά με τα περισσότερα πτυχία από κάθε προηγούμενη. Φαινομενικά είναι περισσότερο οπλισμένη να αντιμετωπίσει τη ζωή αλλά στην πραγματικότητα προσκρούει σε τρομερές δυσκολίες να ανοίξει έναν δρόμο προς την ενηλικίωση ή να βρεί μια θέση στην κοινωνία. Παρακολουθεί αδύναμη την κατάρρευση των αξιών και το τέλος της ουτοπίας. Θα επιθυμούσε όσο τίποτα να κατακτήσει την κοινωνική αναγνώριση και μοιάζει έτοιμη για όλες τις θυσίες. Ομως δεν βρίσκεται ούτε μια σταθερή δουλειά, ούτε ένας μισθός αξιοπρεπής. Οι νέοι αυτής της γενιάς μένουν αναπόφευκτα πολύ περισσότερο καιρό στο σπίτι των γονιών και τρέφουν ενοχές.
Η Ζουλί βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση γιατί είδε τους γονείς της να υποφέρουν οι ίδιοι από την ανεργία και την αστάθεια. «Φέρει η ίδια το βάρος αυτής της κληρονομιάς» καταλήγει το ντοκιμαντέρ.
«Για να βρεις μια δουλειά πρέπει να είσαι σε αρμονία με τον εαυτό σου» αναλύει η Μαρί Λορ, 19 ετών, έχοντας συνείδηση ότι η ίδια δεν διαθέτει κάτι τέτοιο. Πηγαίνει σε κάποια τοπική οργάνωση που βοηθάει νέους άνεργους και εκεί τους μαθαίνουν κυρίως να συμφιλιωθούν πρώτα με τον εαυτό τους. Οσοι δεν έχουν απολυτήριο Λυκείου, όπως η Μαρί Λορ, είναι τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης.

Πτυχίο ή ψόφα
Στο δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε την αναζήτηση της ταυτότητας. «Απολυτήριο ή ψόφα» είναι το σύνθημα, σώματα γεμάτα τατουάζ και πίρσινγ, τα οποία δεν υπάρχουν στους άλλους νέους. Η Ορελί, 20 ετών, εξηγεί ότι προσπαθεί πάντα να φτάσει στο top αλλά παραδέχεται ότι άλλο να το λες και άλλο να προσπαθείς να είσαι ο εαυτό σου. Μήπως είναι η Γενιά της αμφιβολίας; Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε με την χορηγεία της εφημερίδας le Monde και παρουσιάστηκε σε άρθρο.

iefimerida.gr

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χανιά: Αγανακτισμένοι για ασυνείδητους μετά τον τραυματισμό του συναδέλφου τους από καυστικό υγρό

Την αγανάκτησή τους εκφράζουν με ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στα Χανιά, μετά το…

12 seconds ago

Πώς έσπασε η σιωπή 60 χρόνων!

Του Γιώργου Ουρανού Η χαμένη διαχρονικότητα στη δράση των Αμερικάνων φοιτητών Πραγματικά χρειάστηκαν 60 χρόνια,…

4 mins ago

ΕΣΥ: «Δύο παράλληλα συστήματα» οδηγούν στην «απόλυτη ιδιωτικοποίηση» της Υγείας

Διάπλατα την πόρτα του ΕΣΥ σε ιδιώτες γιατρούς άνοιξε η νυχτερινή τροπολογία που επανακατέθεσε το υπουργείο Υγείας, σε…

8 mins ago

Νέα σχολική χρονιά με «μαθητικό point system» και ο λογαριασμός… στους γονείς

Με ένα διευρυμένο πλαίσιο αλλαγών στο νέο ποινολόγιο των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου που περιλαμβάνει οκτώ κατηγορίες ποινών θα…

9 mins ago

Ντόναλντ Τραμπ: Επαινεί την επιδρομή της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια – «Ήταν ωραίο να το βλέπεις»

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι «ήταν ωραίο πράγμα να…

13 mins ago

Γιατί οι επενδυτές έριξαν $2,5 δισ. στις start-ups κρυπτονομισμάτων το τελευταίο τρίμηνο

Της Victoria Chynoweth "Μέρες αφθονίας" για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων και blockchain, ο οποίος είδε να σηκώνει…

15 mins ago

This website uses cookies.