Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Tο πρόγραμμα εκδηλώσεων του ιστορικού καφέ “Κήπος”

Εκδήλωση τιμής στον Ειρηναίο Γαλανάκη

Η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας & Αποκορώνου και Το ιστορικό καφέ “Κήπος” αποδίδουν φόρο τιμής στον πολιό γέροντα, πρώην Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου, Ειρηναίο Γαλανάκη, την Τετάρτη 13-08-2014 και ώρα 21:00.
Ο «παππούς της Κρήτης» υπήρξε μια σπάνια και ιερή μορφή ανάμεσα στους ορθόδοξους Μητροπολίτες της Ελλάδας.. Λιτός, απέριττος, ταπεινός και ασκητικός, με πλούσιο συγγραφικό και κοινωνικό έργο, πολύ αγαπητός σε όλους.

Τον τιμούμε Αναπολώντας …. Τα Ποιήματα που έγραψε, τα Τραγούδια και τους Ύμνους που αγάπησε, τους Χορούς που λάτρεψε.

Απαγγελία: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φωτο-αφήγηση: Αιμιλία Κλάδου
Συντονισμός: Δημήτρης Νικολακάκης

Ευχαριστούμε για την συνεργασία τους:
Ιερά Μητρόπολις Κυδωνίας και Αποκορώνου, Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή ενότητα Χανίων, Δήμος Χανίων, Κ.ΕΠ.ΠΕ.ΔΗ.Χ – Κ.Α.Μ., Ίδρυμα Ελ. Βενιζέλος, Χανιώτικα Νέα, ANEK LINES, Οικογένεια Ειρηναίου Γαλανάκη, Εκπρόσωποι Έντυπου & Ηλεκτρονικού Τύπου Ελλάδος, Παραδοσιακοί Σύλλογοι: «Το Μετερίζι» και «Σταυραετοί».

Είσοδος ελεύθερη

Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου Χανίων το 1911. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Βάμου, στο Ιεροδιδασκαλείο Αγίας Τριάδος Κρήτης και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα Θεολογίας και Κοινωνιολογίας σε μεταπτυχιακό επίπεδο στα καθολικά Πανεπιστήμια Λίλλης και Παρισίων, καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.

Εργάστηκε ως καθηγητής σε σχολεία του νομού Χανίων. Το 1940 έλαβε υποτροφία για συνέχιση των σπουδών του στη Γερμανία, την οποία δεν αποδέχθηκε λόγω του ελληνοϊταλικού πολέμου. Το 1943, με αφορμή ένα κήρυγμά του στον μητροπολιτικό ναό των Χανίων, συνελήφθη από τις γερμανικές αρχές κατοχής. Δεν εκτελέστηκε χάρη στην παρέμβαση του τοπικού επισκόπου και την αντίδραση της κοινωνίας των Χανίων.

Το 1946 χειροτονήθηκε Διάκονος–Πρεσβύτερος και στη συνέχεια ονομάστηκε Αρχιμανδρίτης στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Ακρωτηρίου Χανίων και τοποθετήθηκε υποδιευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης.

Τον Δεκέμβριο του 1957 εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου. Με την ανύψωση των Επισκοπών της Εκκλησίας Κρήτης σε Μητροπόλεις το 1962, προήχθη σε Μητροπολίτη. Στη διάρκεια της αρχιερατείας του ιδρύθηκαν και οικοδομήθηκαν μαθητικά οικοτροφεία σε όλες τις κωμοπόλεις της μητρόπολής του όπου υπήρχε γυμνάσιο, τεχνικές σχολές, οικοκυρική σχολή, γηροκομείο-θεραπευτήριο, σχολείο κωφαλάλων, κέντρο αγροτικής ανάπτυξης, τυροκομείο, τυπογραφείο, πνευματικά κέντρα και η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Επίσης, λειτούργησαν σύλλογοι και εργαστήρια χειροτεχνίας γυναικών σε όλα σχεδόν τα χωριά της μητρόπολης, οικοτροφείο φοιτητή στην Αθήνα, φιλαρμονική και ωδείο.

Αντιτάχθηκε στο δικτατορικό καθεστώς. Το 1971 τοποθετήθηκε Μητροπολίτης Γερμανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επί αρχιερατείας του (1972-1980) αναγνωρίστηκε η ελληνορθόδοξη μητρόπολη Γερμανίας ως τρίτη επίσημη Εκκλησία στη χώρα (1974), λειτούργησαν σύλλογοι γυναικών, ταχύρυθμες επαγγελματικές σχολές και ταμείο αρωγής φοιτητών.

Τον Φεβρουάριο του 1981 ο Μητροπολίτης Ειρηναίος επέστρεψε στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, μετά από πολύμηνες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων των δύο επαρχιών. Συνεχίζοντας το κοινωνικό έργο της πρώτης αρχιερατείας του, παράλληλα ανέπτυξε δράσεις για την ειρήνη, τον αφοπλισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τον Αύγουστο του 2005 υπέβαλε την παραίτησή του, λόγω γήρατος, στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία και έγινε αποδεκτή.

Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «οραματιστής και πραγματοποιός», σε όλη τη διάρκεια της αρχιερατείας του ανέπτυξε πλήθος καινοτόμων πρωτοβουλιών για την Εκκλησία και την Κοινωνία. Διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην ίδρυση και οργάνωση της μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης), που υπήρξε η πρώτη εταιρεία λαϊκής βάσης της χώρας. Οραματίστηκε, ίδρυσε και διετέλεσε πρόεδρος σε μια σειρά από αναπτυξιακές εταιρείες και πνευματικά ιδρύματα: Εταιρεία Ανάπτυξης Αποκορώνου, Trans Ευρωκρέτα, Εταιρεία Ανάπτυξης Σελίνου, Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου, Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία» και Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Ανέπτυξε πλούσιο συγγραφικό έργο. Εξέδωσε περισσότερα από τριάντα βιβλία με σκέψεις και προβληματισμούς, θεολογικό και λαογραφικό περιεχόμενο. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων στον Τύπο της Κρήτης και της Αθήνας.

Ήταν ισόβιος πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Προς τιμήν του, σε ειδική τελετή τον Αύγουστο του 2007, το κτίριο επιστημονικών και διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματος ονομάστηκε Μέγαρο «Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης».

Για το πολύπλευρο έργο του τιμήθηκε με το ανώτατο παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (1978) και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2000).
Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος εκοιμήθη σε ηλικία 102 ετών στις 30 Απριλίου 2013.

Χορωδία Μαντολινάτα Χανίων

Την Τρίτη 26-08-2014 και ώρα 21:00, η ΧΟΡΩΔΙΑ – ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ ΧΑΝΙΩΝ θα γιορτάσει τα 40 χρόνια της, στο Ιστορικό καφέ «Κήπος».
Με μαέστρο τον Αντώνη Κωστουράκη η Χορωδία – Μαντολινάτα θα μας χαρίσει μια αξέχαστη βραδιά, ταξιδεύοντάς μας μέσα από γλυκές μελωδίες και αέρινα ακούσματα, όπως μόνο αυτή ξέρει.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία τους:
Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή ενότητα Χανίων, Δήμος Χανίων, Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ – Κ.Α.Μ.

Είσοδος ελεύθερη

Η Χορωδία και Μαντολινάτα Χανίων ιδρύθηκε το 1973. Αρχικά ιδρύθηκε ως Καλλιτεχνικός Σύλλογος Χανίων «Κρητικές Μαδάρες» ο οποίος είχε σκοπό την εν γένει υλικοτεχνική στήριξη του Συγκροτήματος αυτού.
Ιδρυτής και Μαέστρος της Χορωδίας και Μαντολινάτας Χανίων ήταν ο Αντώνης Κωστουράκης, ο οποίος και δίδαξε τόσο τη χορωδία, όσο κυρίως και την μαντολινάτα η οποία και έδωσε την πρώτη της Συναυλία στις 10 Μαρτίου 1974, στην αίθουσα του κινηματογράφου «ΑΠΟΛΛΩΝ» Χανίων.

Η πρώτη χορωδία αποτελούνταν από 22 άτομα και ήταν:
Τενόροι Ι
– Καριοφύλλης Κων/νος
– Μαυροδημητράκης Ιωάννης
– Μπασούκος Φώτιος
– Μπουρμπάκης Νικόλαος
– Σκαλίδης Θεόδωρος
Τενόροι ΙΙ
– Μάντακας Νικόλαος
– Μπλαζάκης Εμμανουήλ
– Ξυπολιτάκης Ηλίας
– Χαβρές Βασίλειος
– Ψαρουδάκης Ανδρέας
Βαρύτονοι
– Βλαζάκης Στυλιανός
– Κουτουλάκης Ιωάννης
– Μπουδάκης Νίκος
– Παρασκευάς Γεώργιος
– Σκούρτης Παναγιώτης
– Σούλιαρης Στυλιανός
– Τζομπανάκης Στυλιανός
– Χαβρές Γεώργιος
Μπάσοι
– Αναστασάκης Παντελής
– Καπετανάκης Δημήτριος
– Ορφανουδάκης Κων/νος
– Ρουχωτάς Γεώργιος

Το πρόγραμμα της πρώτης Συναυλίας αποτελούνταν από Ριζίτικα Τραγούδια με συνοδεία κρητικής λύρας (Ασπασία Παπαδάκη), λαούτου (Παύλος Παπαδάκης) και χορωδίας, και από την Χορωδία-Μαντολινάτα με 4/φωνα τραγούδια του Ροδίου, Beethoven, Mendelssohn, Konnira και Κωστουράκη.
Η δραστηριότητα της Χορωδίας-Μαντολινάτας Χανίων κράτησε περίπου μία 10ετία και μετά αδράνησε, λόγω κυρίως της μη ανανεώσεως των μελών της.

Η Μαντολινάτα αποτελούνταν από 16 άτομα και ήταν:
Μαντολίνο Ι
– Ξηράκη Άννα
– Ξηράκη Βασιλική
– Ξηράκη Γεωργία
– Ξηράκη Μαρία
– Σαλαβαντάκης Αριστείδης
Μαντολίνο ΙΙ
– Βλαχάκης Εμμανουήλ
– Ζαμπετουλάκης Βαγγέλης
– Παπαδάκη Ασπασία
– Παπαδοκωνσταντάκης Παναγιώτης
Κιθάρες
– Γιαννακόπουλος Νίκος
– Νικηφοράκη Ευαγγελία
– Παπαδάκης Ιωάννης
– Χαριτάκης Βασίλειος
– Χελιουδάκης Γεώργιος
Μπάσο Κιθάρα
– Μαυρομμάτης Εμμανουήλ
Φλάουτο
– Πλουμίδης Δημήτριος
Αργότερα, και συγκεκριμένα από το 2000, ο μαέστρος της Χορωδίας και Μαντολινάτας Αντώνης Κωστουράκης, δίδαξε στη Σχολή Μουσικής «Σύγχρονο Μουσικό Εργαστήρι» στο Καστέλι Κισσάμου, όπου και δημιούργησε την Μαντολινάτα Κισσάμου, η οποία είχε πλούσια δραστηριότητα τόσο στην περιοχή της, όσο και έξω απ’ αυτήν.

Τα μέλη της Μαντολινάτας Κισσάμου -με μαέστρο τον Αντώνη Κωστουράκη- ήταν τα εξής:
Μαντολίνο Ι
– Μαραγκουδάκης Ιωάννης
– Παπαδάκης Ιωάννης
– Παπαντωνάκη Αντωνία
– Περδικάκης Ιωάννης
– Πλουμίδης Μανώλης
Μαντολίνο ΙΙ
– Σταματάκη Νίκη
– Χατζογιαννάκης Γεώργιος
Κιθάρες
– Λεφάκης Μανώλης
– Παπαντωνάκη Εμμανουέλα
Μαντόλα
– Ρουμάνης Μανώλης

Το πρόγραμμα της Μαντολινάτας Κισσάμου περιείχε έργα κλασικών συνθετών και συνθέσεις Χατζηδάκη, Θεοδωράκη κ.λπ.

Τον Ιανουάριο του 2007, πέντε (5) μέλη της παλιάς Χορωδίας της δεκαετίας του ’70, αποτέλεσαν τα ιδρυτικά μέλη και τον πυρήνα για να δημιουργηθεί εκ νέου η Χορωδία, την οποία θα συνόδευε εφεξής η Μαντολινάτα.
Ευθύς εξαρχής, ιδρύθηκε ο Σύλλογος «Φίλοι της Μουσικής», ο οποίος θα στήριζε το έργο της Χορωδίας και Μαντολινάτας Χανίων στα επόμενα χρόνια.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «Φίλοι της Μουσικής» ήταν:
– Πρόεδρος: Βλαζάκης Νικόλαος
– Αντιπρόεδρος: Κωστουράκης Σπυρίδων
– Γεν. Γραμματέας: Γιαννακουδάκης Χάρης
– Ταμίας: Σειραδάκης Παύλος
– Μέλος: Μαυροδημητράκης Ιωάννης

Τον Ιούλιο του 2013, η Χορωδία & Μαντολινάτα Χανίων, ύστερα από τροποποίηση του καταστατικού της, μετονομάστηκε σε “Χορωδία & Μαντολινάτα Αντωνίου Κωστουράκη”

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η MAGA στροφή του Ζούκερμπεργκ εγκαινιάζει μια “εποχή ψεμάτων” σε Facebook – Instagram

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανακοίνωσε την Τρίτη (07/01) πως προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές,…

1 hour ago

Η Διαμαντοπούλου έπλεξε το εγκώμιο του Άδωνι Γεωργιάδη που προασπίστηκε τον Σημίτη από την Λατινοπούλου

Η επιλογή της Αννας Διαμαντοπούλου να αποδώσει τα εύσημα στον Αδωνι Γεωργιάδη για το γεγονός…

2 hours ago

ΗΑΕ, Ισραήλ και ΗΠΑ διαπραγματεύονται τη συγκυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαπραγματεύονται με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες τη συμμετοχή τους…

2 hours ago

Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου: Ποια είναι η σωστή διαχείριση των δέντρων στις πόλεις με προβλήματα και ζητήματα επικινδυνότητας;

Με αφορμή τα όσα αναφέρονται στη δημόσια συζήτηση για τις κοπές των αστικών δένδρων, καθώς…

2 hours ago

Γηροκομείο Χανίων: «Ήταν δεμένος από τη μέση, είχε σημάδια στους βραχίονες», κατέθεσε κόρη θύματος

«Ήταν δεμένος από την μέση και στους βραχίονες είχε σημάδια περιμετρικά, σαν μελανιές». Με αυτές…

4 hours ago

Η ευτυχία των Ελλήνων, βρίσκεται «εν υπνώσει»!

Του Γιώργου Ουρανού, Ψυχολόγου Βαθιά μας πεποίθηση είναι το ότι, το μέλλον μιας κοινωνίας ή…

4 hours ago

This website uses cookies.