Η έξοδος στις αγορές αποτελεί το τελευταίο διάστημα το επικοινωνιακό χαρτί της κυβέρνησης. Αγορές και αναλυτές φέρονται να περιμένουν με «ανοιχτές αγκάλες» την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ενώ από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως η έξοδος θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014. Όμως το προεκλογικό «Success Story» της κυβέρνησης αναμένεται να κοστίσει στους πολίτες κάτι παραπάνω.
Στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, η μεγαλύτερη «παραφωνία» είναι η ίδια η ελληνική πραγματικότητα. Η τελευταία έκθεση της Κομισιόν δείχνει πως περίπου το 25% του πληθυσμού στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπο με την φτώχεια, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη για το 2013. Ελληνική πρωτιά και για τη μείωση των εισοδημάτων, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις και στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, αλλά και στη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Παράλληλα η ανεργία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, βρίσκεται στο 27,5%, ενώ για τους νέους εκτοξεύεται στο 58,3%.
Ωστόσο η κυβέρνηση έχει στηρίξει την προεκλογική της εκστρατεία στις «επιτυχίες» της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής. Και καθώς τα νούμερα της πραγματικής οικονομίας δεν βγαίνουν στο Μαξίμου επικεντρώνονται στα μακροοικονομικά μεγέθη και τη «μεγάλη έξοδο».
Ο λογαριασμός… στους φορολογούμενους
Για την προεκλογική έξοδο στις αγορές, από τις οποίες η κυβέρνηση εκτιμά πως θα αντλήσει περίπου 2 δις ευρώ μέσω ομολόγων, θα πρέπει να καταβάλει τόκο που αντιστοιχεί στα 500 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή και το περίφημο «κοινωνικό μέρισμα».
Το επιτόκιο στην καλύτερη περίπτωση για έκδοση πενταετούς ομολόγου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, αγγίζει το 5%. Υπενθυμίζεται πως το επιτόκιο για τα πενταετή ομόλογα τον Ιανουάριο του 2010, δηλαδή ένα μήνα πριν την τελευταία έξοδο στις αγορές, ήταν 3,5%.
«Οι αρχές πρέπει να αποφασίσουν την τιμή που είναι πρόθυμες να πληρώσουν. Το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων είναι σχεδόν 80% χαμηλότερο απ’ ό,τι πριν από δύο χρόνια. Παραμένει, όμως, ακριβό. Κάθε ομόλογο με τόσο υψηλά επιτόκια προσθέτει στο βάρος του χρέους», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στο «Βήμα της Κυριακής».
Σημειώνεται πως κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει πως δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό για το 2014. «Οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι καλυμμένες για ένα έτος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικοί αξιωματούχοι μετέφεραν σε διεθνή και εγχώρια μέσα πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αναμένεται το επόμενο διάστημα. Μάλιστα τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισαν χρονικά την επιστροφή έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συμβεί ακόμη και μέσα στην εβδομάδα.
«Από πότε πότε είναι λόγος πανηγυρισμού το ότι θα δανειστούμε παραπάνω;», σημειώνει ο οικονομικός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου στο Tvxs.gr, προσθέτοντας πως «αν αρχίσουμε να δανειζόμαστε το χρέος θα γίνει λιγότερο βιώσιμο, αφού από το 171% θα φτάσουμε στο 175%». Κυβέρνηση και δανειστές «εξακολουθούν να λένε πως δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό. Γιατί τώρα ξαφνικά χρειαζόμαστε χρηματοδότηση;», διερωτάται και συνεχίζει:
«Γιατί απέτυχε η πολιτική και πάλι καλύπτουμε τα κενά με δανεικά. Μόνο που τώρα ξέρουμε ότι δεν μπορούμε τα δανεικά να τα πάρουμε από την Ευρώπη και παλεύουμε να τα πάρουμε με χίλια δυο νομικά τερτίπια από τις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι βγήκαμε πάλι για λεφτά».