19.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

To «μπαλάκι» στην αντιπεριφέρεια Χανίων πετάει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τους Σύριους πρόσφυγες

Ημερομηνία:

Μετά από περίπου δύο μήνες καθυστέρηση απάντηση έδωσαν το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα των Σύριων προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα Χανιά.
Κι αν το υπουργείο Εξωτερικών στην απάντησή απέφυγε να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις για το πού πάνε τα πολύ σημαντικά ποσά που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργεί η έλευση χιλιάδων Σύριων προσφύγων λόγω του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ήταν πιο σαφές: εμείς λειτουργούμε άψογα, όλη η ευθύνη ανήκει στους πρόσφυγες και στην αντιπεριφέρεια Χανίων!

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση 5 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αυτών και του Γιώργου Σταθάκη από 18 Ιουλίου με θέμα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους Σύριους πρόσφυγες στα Χανιά το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αφού αρχικά αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης ουσιαστικά έριξε το μπαλάκι της ευθύνης για την φιλοξενίας τους στον περιφερειακή ενότητα Χανίων, αφού όπως σημειώνει στην απάντησή του «οι υπήκοοι Συρίας, µετά την απελευθέρωσή τους, φιλοξενούνται, µε πρωτοβουλία της περιφερειακής ενότητας Χανίων, σε ξενοδοχείο στην περιοχή Νέα Χώρα Χανίων».

Όπως αναφέρεται στο επεξηγηματικό κείμενο:

«οι εν λόγω αλλοδαποί δεν έχουν εκδηλώσει, µέχρι σήµερα, αίτηµα/επιθυµία για την υπαγωγή τους σε καθεστώς διεθνούς προστασίας, προκειµένου να µεταφερθούν σε κατάλληλες δοµές φιλοξενίας που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Τµήµατος Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».

Με άλλα λόγια, το υπουργείο θεωρεί υπεύθυνους για την κατάσταση από τη μία την αντιπεριφέρεια Χανίων για την φιλοξενία τους και τους Σύριους πρόσφυγες, αφού δεν έχουν αιτηθεί για υπαγωγή «σε καθεστώς διεθνούς προστασίας».

«Δεν υπάρχει καθυστέρηση στην παροχή ασύλου»!

Το Υπουργείο επίσης αναφέρεται στη διαδικασία παροχής ασύλου σε πρόσφυγες ο οποίος, σύμφωνα με το Υπουργείο δεν ξεπερνά τις 79 ημέρες!

«… σας πληροφορούµε ότι ο µέσος χρόνος διεκπεραίωσης των αιτήσεων διεθνούς προστασίας
που υποβάλλονται στην Υπηρεσία Ασύλου, από την ηµέρα καταγραφής του αιτήµατος µέχρι και την ηµέρα έκδοσης της απόφασης Α’ βαθµού, ανέρχεται σε 79 ηµέρες, ενώ για την έκδοση απόφασης επί των ενδικοφανών προσφυγών που υποβάλλονται και εξετάζονται από τις Επιτροπές Προσφυγών (Β’ βαθµός), ανέρχεται σε 45 ηµέρες. Ενταύθα, επισηµαίνεται ότι οι εκκρεµείς υποθέσεις στον Α’ βαθµό (την 30-06-2014) ανέρχονται σε 3.156».

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Υπουργείου τα ποσοστά χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα κινούνται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο:

«Από τα τηρούµενα σε αυτές στατιστικά στοιχεία, για το χρονικό διάστηµα από  07-06-2013 (έναρξη λειτουργίας τους) µέχρι και 30-06-2014, η Υπηρεσία Ασύλου (Α’ βαθµός)  έχει χορηγήσει καθεστώς διεθνούς προστασίας σε ποσοστό 21,1 (προσφυγικό καθεστώς 14,8  και καθεστώς επικουρικής προστασίας 6,3) -ποσοστό που προσεγγίζει τον ευρωπαϊκό µέσο όρο-  ενώ έχει εκδώσει απορριπτικές αποφάσεις σε ποσοστό 78,9 επί των υποβληθέντων αιτήσεων  διεθνούς προστασίας. Επίσης, η Αρχή Προσφυγών (Β’ βαθµός) έχει χορηγήσει καθεστώς διεθνούς προστασίας σε ποσοστό 15,1 (προσφυγικό καθεστώς 10,5 και καθεστώς επικουρικής  προστασίας 4,6) και έχει εκδώσει απορριπτικές αποφάσεις σε ποσοστό 84,9 επί των  υποβληθέντων αιτήσεων διεθνούς προστασίας».

Πάντως, εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι τα στοιχεία του υπουργείου έρχονται σε πλήρη αντίθεση σε πλήθος αναφορών για μεγάλες καθυστερήσεις στην παροχή ασύλου.

Σύμφωνα με πολλές διαφορετικές πηγές από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, από ΜΚΟ, και το Στέητ Ντιπάρτμεντ για την παροχη ασύλου στην Ελλάδα χρειάζονται όχι 79 ημέρες αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που παίρνει χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία!

Με άλλα λόγια το Υπουργείο δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για το κόστος σίτισής και παραμονής τους στο ξενοδοχείο όλο αυτό το διάστημα ενώ θεωρεί υπεύθυνους τους ίδιους τους πρόσφυγες για τον εγκλωβισμό τους επειδή δεν προέβησαν στις κατάλληλες ενέργειες για να αιτηθούν ασύλου, αφού η κρατική μηχανή λειτουργεί σε ευρωπαϊκά πρότυπα…

Την ίδια στιγμή, προ μόλις ολίγων ημερών καταγγέλθηκε η πρωτοφανής παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης με αδιαφανείς όρους στη λειτουργία των επιτροπών χορήγησης ασύλου.

Τι ανέφερε η ερώτηση των 5 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Να υπενθυμίσουμε ότι στην ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ γινόταν αναφορά στο αίτημα των προσφύγων να τους επιτραπεί να μετακινηθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, είτε επειδή έχουν συγγενείς εκεί είτε επειδή σε αυτές υπάρχει οργανωμένη κρατική υποδοχή προσφύγων και πολιτική κοινωνικής ενσωμάτωσής τους.

«Αντί για αυτό, αποφασίστηκε να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο των Χανίων για μερικούς μήνες και στη συνέχεια να επαναπατριστούν στη Συρία, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Σήμερα, όμως, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου στο οποίο διαμένουν παραμένει απλήρωτος και πιέζει για την αποχώρηση τους.Το αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος, στον οποίο οι Σύριοι πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι, ουσιαστικά χωρίς δικαιώματα και χωρίς οποιαδήποτε υποστήριξη από την Πολιτεία, με τα προβλήματά τους να μεγαλώνουν».

Τι απαντήσεις ζητούσαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για τους Σύριους

1. Υπάρχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την υποστήριξη προσφύγων – θυμάτων πολέμου; Σε ποιες δράσεις κατευθύνονται οι πόροι αυτοί και με ποια κριτήρια; Μπορεί η χώρα μας να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε τέτοιες κατηγορίες συνανθρώπων μας και σε ποιο βαθμό το πετυχαίνει; Υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές και, αν ναι, λειτουργούν ικανοποιητικά; Για ποιους λόγους δεν διατίθενται ευρωπαϊκοί πόροι για την ικανοποίηση των αναγκών των Σύριων προσφύγων που φιλοξενούνται στα Χανιά από τον Απρίλη;

2. Η συστηματική καθυστέρηση έκδοσης απόφασης για τους αιτούντες πολιτικού ασύλου καθιστά όσους δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση, όπως του πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία, επιφυλακτικούς, αν όχι αρνητικούς, απέναντι σε αυτή την προοπτική. Που οφείλεται αυτή η καθυστέρηση κατά την εξέταση των σχετικών αιτημάτων; Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό; Με ποιο τρόπο υποστηρίζονται όσοι έχουν κάνει αίτηση και δεν έχουν λάβει ακόμα απάντηση; Πόσες αιτήσεις για άσυλο εκκρεμούν σήμερα; Τι ποσοστό επί του συνόλου των αιτημάτων χορήγησης πολιτικού ασύλου αποτελούν οι αρνητικές απαντήσεις;

3. Έχουν γίνει οι αναγκαίες, και για ανθρωπιστικούς λόγους αυτονόητες, ενέργειες για τη φιλοξενία, σίτιση, ιατροφαρμακευτική κάλυψη και γενικά, υποστήριξη των 140 προσφύγων που βρίσκονται εδώ και περίπου 3,5 μήνες στα Χανιά; Πώς δείχνει έμπρακτα η ελληνική Πολιτεία το ανθρωπιστικό της πρόσωπο σε αυτούς τους διωγμένους από τον τόπο τους συνανθρώπους μας; Προτίθεται η ελληνική πολιτεία να προβεί στη δημιουργία μιας μόνιμης δομής φιλοξενίας προσφυγικών πληθυσμών;

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

2 ΣΧΟΛΙΑ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ