Θα υπερψηφίσουν οι δύο βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, με νομοτεχνική βελτίωση σχετικά με την προστασία του δημόσιου αγαθού του νερού – Προηγήθηκε συνάντησή τους στο Μαξίμου με τον Α. Τσίπρα, τον Αλ. Φλαμπουράρη και τον Ευ. Τσακαλώτο – Σήμερα η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής – Ζωντανά η συζήτηση
«Σε κάθε περίπτωση, όπως ρητά αναφέρεται και στον ν. 4389/2016 (Α’ 94) με τον οποίο συστήθηκε η εταιρεία με την επωνυμία ’’Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε’’, σκοπός της εταιρείας είναι η συλλογική αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και η αποδοτικότερη διαχείρισή τους για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Διευκρινίζεται ότι η αξιοποίηση των επιχειρήσεων του Παραρτήματος Ε΄ σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει την αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου, ως μοναδικού μετόχου της Εταιρείας, από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και, για την ταυτότητα του νομικού λόγου, την ΕΥΑΘ Α.Ε., σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 1906/2014 Ολομ.)».
ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ
«Με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και της υποχρέωσης συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις, προστίθεται, μετά το Παράρτημα Δ του Ν.4389/2016 (Α΄94), Παράρτημα Ε ως εξής:
Παράρτημα Ε’ ( Επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στην ΕΔΗΣ- ΟΜΑΔΑ Β’)
1. Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.
2. Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.
3. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. (ΚτΥπ Α.Ε.)
4. ΕΛ.Β.Ο Α.Β.Ε
5. ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.
6. Δ.Ε.Η. Α.Ε.
Νωρίτερα, η απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, σχετικά με τη μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο νέο υπερταμείο, αναφερόταν στις αρχές και τις αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες «το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους».
Οι Οικολόγοι τόνιζαν ότι «η παροχή νερού οφείλει λοιπόν να μείνει εκτός των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, για να διασφαλιστεί για όλους, με μια δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική, επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό».
Στη λίστα με τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται ακόμη:
Εκτός ΑΔΜΗΕ και ΕΑΒ από το δεύτερο πακέτο
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έχει έργο που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια και δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο, ενώ για τον ΑΔΜΗΕ δεν παγώνει η διαδικασία αξιοποίησής του.
Ωστόσο, στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, καθώς συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι για τις συναλλαγές που προβλέπει το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ (σύσταση νέων εταιρειών και μεταφορά σε αυτές μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, μείωση μετοχικού κεφαλαίου κ.λπ.) δεν εφαρμόζεται φορολογική διάταξη προηγούμενου νόμου (4172/2013) που προβλέπει την προκαταβολή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.
Νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό
Νέες ανατροπές στο ύψος των εισφορών, από 1η Ιανουαρίου 2017 σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, ενώ αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού της έκπτωσης για την εξαγορά πλασματικών ετών.
Χρήση των «εκπτώσεων» και της μεταβατικής περιόδου που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου για την αύξηση των εισφορών υγείας, δεν προβλέπεται να μπορούν να κάνουν αγρότες και νέεοι επιστήμονες.
Από την 1η Ιανουαρίου όλοι θα πληρώνουν 6,95% επί του εισοδήματός τους για παροχές υγείας, ενώ καταργείται και η δυνατότητα για υπολογισμό των συγκεκριμένων εισφορών στο κατώτερο δυνατό ασφαλιστέο εισόδημα, ήτοι το 70% του κατώτατου μισθού. Για τους αγρότες που δεν έχουν ακόμη καταβάλει εισφορές για το 2016, οι εισφορές υγείας ορίζονται σε 3,61%.
Επιπλέον, ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές με κάτω από 2.000 κατοίκους θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση και υγεία εισφορές 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους.
Παράλληλα, μειώνεται η έκπτωση 15% που προβλέφθηκε στον πρόσφατο νόμο για όσους εξαγοράζουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης
Πώς θα λειτουργεί η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού
Στο νομοσχέδιο περιγράφεται το μοντέλο που θα λειτουργεί η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού μετά το 2018 και συγκεκριμμένα προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων νέων αγορών:
Επιπλέον, σύμφωνα με την Καθημερινή, ορίζει τους Διαχειριστές για την κάθε αγορά και τη δυνατότητα συνεργασίας της ΡΑΕ με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη διάθεση προθεσμιακών ενεργειακών προϊόντων στο Χρηματιστήριο. Η διάταξη για τον ΑΔΜΗΕ κρίθηκε αναγκαία προς διευκόλυνση του πολύπλοκου σχεδίου ιδιοκτησιακού διαχωρισμού από τη ΔΕΗ.
Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση Εταιρείας Συμμετοχών από τη ΔΕΗ (100% θυγατρική), στην οποία θα μεταβιβαστεί το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Με βάση τη διάταξη του νόμου 4172/2013, ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ θα έπρεπε να καταβάλουν για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας περί τα 50 εκατ. ευρώ φόρο στο Δημόσιο. Με τη νέα ρύθμιση διευκολύνεται η διαδικασία της μεταβίβασης χωρίς την οικονομική επιβάρυνση του ομίλου ΔΕΗ.
Τι γίνεται με το 17% της ΔΕΗ;
Σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση της ΔΕΗ στο νέο υπερταμείο, αυτή θα γίνει με δύο κινήσεις:
Δηλαδή, η πρόβλεψη του νομοσχεδίου αφορά το 34% ενώ το 17% που σήμερα κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει ως έχει και κατά συνέπεια θα πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα πώλησης του μέσω της έναρξης διαδικασιών εξευρέσεις συμβούλου εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης και είναι αμφίβολο για το αν οι δανειστές θα αποδεχτούν μια εναλλακτική έναντι της ιδιωτικοποίησης, την ίδια ώρα που ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης αντιτίθεται στην απευθείας πώληση των μετοχών της ΔΕΗ και των άλλων ενεργειακών εταιρειών που έχει το ΤΑΪΠΕΔ.
Ο Δήμος Χανίων πρωτοπορεί σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών έχει…
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η Ομπρέλα μου» της Κατερίνας Βαγιωνάκη. Σε μια κατάμεστη…
Η θεατρική ομάδα Ανάμεσα στο Φως και τη Σκιά παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Ζαν-Πολ…
Το ένα μετά το άλλο δέχεται τα «πυρά» ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Συρίας, Μπασάρ…
Του Νίκου Αγγελάκη Όλοι στα Χανιά γνωρίζομε τον αγαπητό και εκλεκτό επιστήμονα Ηλία Γ. Γαβριλάκη.…
Στην κορυφή του "βάθρου" σκαρφάλωσε ο Ηρακλειώτης Μάνος Παναγιωτάκης κατακτώντας την πρώτη θέση στον νεοσύστατο διεθνή μουσικό διαγωνισμό N.Scorpion…
This website uses cookies.