Του Γιώργου Αλεξάκη
Κίνηση που ενισχύει την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Χανίων χαρακτηρίζει ο πρόεδρός της, Μιχάλης Μαρακάκης, την πώληση, στην Impala Invest BV, μεριδίου, που κατείχε στην εταιρία σφολιάτας και τοπικών Κρητικών προϊόντων ΑΦΟΙ Χιωτάκη ΑΒΕΕ.
Παράλληλα, όπως αναφέρει, μιλώντας στο Reporter.gr, η πώληση του μεριδίου που πριν τρία χρόνια είχε αποκτήσει στην Χιωτάκης ΑΒΕΕ εντάσσεται σε μια συνολική πολιτική της Τράπεζας Χανίων, να υποστηρίζει ενεργά, σε πρώτη φάση, εταιρίες που αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες, αλλά έχοντας αναφορά στην τοπική οικονομία και προοπτικές ανάπτυξης, μπορούν με σωστές κινήσεις να καταστούν ανταγωνιστικές. «Στα δύσκολα βάλαμε πλάτη, κρατήσαμε τις 138 θέσεις εργασίας, προχωρήσαμε το επενδυτικό σχέδιο ΕΣΠΑ που έτρεχε και συνεχίσαμε την νέα επένδυση σε εγκαταστάσεις σε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Χανίων»αναφέρει σχετικά με τη Χιωτάκης ΑΒΕΕ και συμπληρώνει: «Πολιτική της Τράπεζας Χανίων είναι να σώζουμε επιχειρήσεις και στη συνέχεια να τις δίνουμε στην αγορά. Έτσι όταν εμφανίστηκε ένας σοβαρός επενδυτής, όπως η Impala, παραχωρήσαμε το μερίδιό μας».
Η αξία της εξαγοράς φτάνει τα 1,65 εκατομμύρια ευρώ, όσο το τίμημα που είχε καταβάλλει πριν τρία χρόνια η τράπεζα όταν μπήκε στην Χιωτάκης ΑΒΕΕ, μεταξύ άλλων κεφαλαιοποιώντας δάνεια. Ωστόσο σε συμφωνία με την Impala κράτησε κι ένα 6% στο νέο σχήμα.
Επίσης συμφωνήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατα 500 χιλιάδες ευρώ.
Απαντώντας σε ερώτηση του Reporter.gr εάν υπάρχει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω της συμμετοχής της Τράπεζας Χανίων σε μεταποιητικές επιχειρήσεις την ώρα που η ίδια δανειοδοτεί άλλες του ίδιου κλάδου στην Κρήτη ή κι αλλού, σημειώνει ότι στόχος της Τράπεζας Χανίων δεν είναι να ανταγωνίζεται, αλλά να ενισχύει εταιρίες που φέρνουν πλούτο στον τόπο.
Υπογραμμίζει μάλιστα τη σημασία που έχει, σοβαροί επενδυτές, όπως η Impala Invest, που δραστηριοποιείται σε ηγετική θέση στον χώρο παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας τροφίμων, πρωτίστως στην νοτιοανατολική Ευρώπη, να ενσκήψουν σε εταιρίες του αγροδιατροφικού κλάδου και της μεταποίησης.
Όπως τονίζει, η Τράπεζα Χανίων πέρα από τη Χιωτάκης ΑΒΕΕ, διαθέτει συμμετοχές σε εταιρίες μεταποίησης τοπικών προϊόντων (λάδι, χυμοί, γαλακτοκομικά), δηλαδή στην ΑΒΕΑ, τη ΒΙΟΧΥΜ και την Κριαράς (μαζί με τα super market ΙΝΚΑ και Χαλκιαδάκης και του Μύλους Κρήτης). Στόχος λόγω και των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και των Συνεταιριστικών Τραπεζών είναι η αποεπένδυση από συμμετοχές και η κεφαλαιακή στήριξη της τράπεζας.
Μιλώντας στο Reporter.gr, ο κ. Μαρακάκης υπογραμμίζει ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Χανίων είναι στο 11% την ώρα που το όριο που τίθεται από τις εποπτικές αρχές είναι το 8%. Τα NPLs ανέρχονται στο 31% του χαρτοφυλακίου, στα 120 εκατομμύρια ευρώ περίπου και τα καθυστερούμενα δάνεια στο 48% συνολικά. Όπως αναφέρει, ενδιαφέρον από επενδυτικά σχήματα τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού υπάρχει για αγορά πακέτων καθυστερούμενων δανείων, χωρίς ωστόσο να έχει τελεσφορήσει κάτι.
Άλλωστε, η Τράπεζα Χανίων έχοντας άδεια πιστωτικού ιδρύματος και ένα δίκτυο περίπου 24 καταστημάτων σε Κρήτη και Αττική και με αναφορά σε μια περιοχή με σφύζουσα τουριστική και αγροτική οικονομία παρουσιάζει ευκαιρίες επένδυσης. Ο κ. Μαρακάκης πάντως δεν αρνείται ότι συζητήσεις γίνονται με επενδυτές, ενώ διαψεύδει σενάρια συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα.