Σήμερα δημοσιεύονται δύο άρθρα στην εφημερίδα Volkskrant, που εκφράζει τον πολιτικό χώρο των Εργατικών του κόμματος του ΥΠΟΙΚ της Ολλανδίας και προέδρου του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, τα οποία κάνουν λόγο για υποκριτική στάση της Ολλανδίας έναντι της Ελλάδας στο θέμα της φοροαποφυγής.
H εφημερίδα Volkskrant δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Bert Wagendorp με τίτλο «Διδάσκουμε τους Έλληνες να εισπράττουν φόρους, αλλά οι πολυεθνικές εταιρίες φοροδιαφεύγουν εδώ», αναφέροντας ότι το Κέντρο Ερευνών για τις Πολυεθνικές Εταιρείες SoMo παρουσίασε μια έκθεση, στην οποία εξετάζει την φοροδιαφυγή των πολυεθνικών εταιριών στην Ελλάδα.
Ένα παράδειγμα είναι η καναδική εταιρεία Eldorado Gold, που διαθέτει χρυσορυχεία. Η Eldorado αποφεύγει την πληρωμή φόρων μέσω μιας δομής που περνά από τα νησιά Μπαρμπάντος και το Zuidas του Άμστερνταμ. Η εταιρεία αυτή δεν είναι η μόνη που χρησιμοποιεί μια ολλανδική διαδρομή, η οποία ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο ταμείο. Το ίδιο κάνουν και άλλες εταιρείες, όπως η BMW και η Bayer.
Από το 2013, προσθέτει, δεν επιτρέπεται από την κυβέρνηση να χαρακτηρίζουμε την Ολλανδία ως φορολογικό παράδεισο, αλλά φαίνεται πως αυτό δεν ενδιαφέρει τα διοικητικά συμβούλια των διαφόρων πολυεθνικών εταιρειών (όπως η Starbucks).
Είναι εντελώς νόμιμο, σύμφωνα με το Δ.Σ. της Eldorado. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Κατά κάποιο τρόπο, επιτρέπεται σε πολυεθνικές εταιρείες να μας ληστεύουν στο φως της ημέρας. Ετησίως υπάρχει φοροαποφυγή εντός της ΕΕ ύψους 1.000 δισεκατομμυρίων ευρώ – τέσσερις φορές το συνολικό δάνειο των Ελλήνων.
Το 2011, η Ολλανδία έστειλε επιθεωρητές στην Ελλάδα, προκειμένου να διδάξουν τους Έλληνες πως να εισπράττουν φόρους. Η χειρονομία αυτή δίνει την εντύπωση ότι οι Έλληνες είναι ανίκανοι να εισπράττουν φόρους και εμείς είμαστε πολύ καλοί στην είσπραξη φόρων. Αυτό ισχύει, αλλά είναι φυσικά περίεργο ότι συνεχώς αντιμετωπίζουμε τους Έλληνες αυστηρά, και ταυτόχρονα οι πολυεθνικές εταιρείες στην χώρα μας τυγχάνουν κάθε βοήθειας για να διαπράξουν φοροδιαφυγή, προστίθεται στο άρθρο.
Αν ήμουν ο πρωθυπουργός Τσίπρας, θα έγραφα ένα δυνατό τραγούδι, καταλήγει, με τίτλο «Αυτός ο υποκριτικός βάλτος».
«Οι μεγάλες εταιρείες φοροαποφεύγουν μέσω των εταιρειών-γραμματοκιβωτίων στην Ολλανδία»
Σε άλλο δημοσίευμα με τίτλο «Έκθεση Somo: Η Ολλανδία διευκολύνει μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή», σημειώνει ότι η Ολλανδία είναι και πάλι υπό τα πυρά για το ευνοϊκό φορολογικό κλίμα για τις πολυεθνικές εταιρείες, αυτή τη φορά σε σχέση με την Ελλάδα. Η έρευνα του ολλανδικού Κέντρου Ερευνών για τις Πολυεθνικές Εταιρείες (Somo) αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα χάνει εκατομμύρια ευρώ από τον φόρο εισοδήματος, διότι οι μεγάλες εταιρείες προβαίνουν σε φοροαποφυγή μέσω των εταιρειών-γραμματοκιβωτίων στην Ολλανδία.
Η έρευνα δείχνει ότι μόνο πέρυσι, η Ελλάδα έχασε 1,7 εκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά έσοδα από την καναδική μεταλλευτική εταιρεία Eldorado Gold μέσω αυτής της δομής.
Οι Αριστεροί-Πράσινοι (GroenLinks) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) έθεσαν ερωτήματα στον Υφυπουργό Οικονομικών Eric Wiebes, κατά την «Ώρα των Ερωτήσεων στη Βουλή», για το διπλό ρόλο της Ολλανδίας.
«Η στάση της Ολλανδίας είναι υποκριτική», είπε η Eva Joly, ευρωβουλευτής των Πρασίνων και αναπληρωτής πρόεδρος της ειδικής φορολογικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Ως πρόεδρος του Eurogroup, ο Ντάισελμπολουμ αναγκάζει την Ελλάδα να εφαρμόζει περικοπές σε ζωτικούς τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, ενώ στο πλαίσιο του ρόλου του ως ολλανδός υπουργό Οικονομικών, υπερασπίζεται το ολλανδικό μοντέλο της λεηλασίας του φόρου εισοδήματος των άλλων χωρών», σύμφωνα με την Joly.
Σύμφωνα με το Somo, περίπου το 80% των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα δρομολογείται μέσω Ολλανδίας και Λουξεμβούργου. Το Somo ισχυρίζεται ότι στην Ολλανδία περίπου 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση, από την οποία οι Έλληνες (σε μια υποτιθέμενη μείωση 5% του φόρου επί των κερδών) έχουν χάσει 200 εκατομμύρια ευρώ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ολλανδία έχουν διπλά πρότυπα», λέει η ερευνήτρια του SoMo Katrin McGauran. «Από τη μία πλευρά, επιβάλλουν σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, ενώ από την άλλη πλευρά, διευκολύνουν ενεργά τη φοροδιαφυγή που κοστίζει στο Ελληνικό Δημόσιο εκατομμύρια ευρώ».
Ο υφυπουργός Wiebes αναφέρει ότι η ίδια η Ελλάδα θα πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αν έχει υποψίες για καταχρήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ. «Η Αθήνα μπορεί να ζητήσει πληροφορίες από την Ολλανδία αν έχει την υποψία ότι έχει συμβεί ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, και στη συνέχεια να εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτούνται για την είσπραξη των φόρων», είπε ο εκπρόσωπος του Υφυπουργού. Το υπουργείο δεν θέλει να σχολιάσει το παράδειγμα του SoMo επικαλούμενο θεμάτα «προστασίας της ιδιωτικής ζωής».