12.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Wall Street Journal: Το ΔΝΤ ομολόγησε κυνικά πως έκανε λάθος στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Για σοβαρά λάθη που έγιναν στην αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας ήδη από το 2010 κάνει λόγο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, έγγραφο του ΔΝΤ. Παράλληλα στο ίδιο έγγραφο το Ταμείο παραδέχεται κάποια από τα λάθη του, για τις εκτιμήσεις εξέλιξης του ελληνικού χρέους αλλά και για τη συνταγή λιτότητας που εφαρμόστηκε, ενώ πετά και τα βέλη του προς την Κομισιόν.Στο έγγραφο  με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» του ΔΝΤ που επικαλείται η Wall Street Journal, σύμφωνα με το Capital,  o διεθνής Οργανισμός παραδέχεται ότι υποτίμησε σημαντικά τη ζημιά που προκάλεσε η συνταγή λιτότητας στην ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η αντίδραση στην κρίση έδωσε χρόνο στην Ευρωζώνη να περιορίσει τις επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Συγκεκριμένα στο έγγραφο του ΔΝΤ αφήνεται να εννοηθεί πως το μεγαλύτερο όφελος από το «πακέτο» του 2010 δεν το καρπώθηκε τόσο η Ελλάδα όσο ευρύτερα η Ευρωζώνη, καθώς όπως σημειώνεται η διάσωση ήταν μία κίνηση, η οποία «έδωσε στην Ευρωζώνη χρόνο να χτίσει ένα τείχος προστασίας που θα προστάτευε τα υπόλοιπα ευάλωτα κράτη-μέλη και απέτρεψε πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία».

Το ΔΝΤ παραδέχεται τα λάθη του

Παράλληλα, το ΔΝΤ παραδέχεται ότι για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα παρέβη τους ίδιους του τους κανόνες για να κάνει το διογκούμενο χρέος της Ελλάδας να φαίνεται βιώσιμο, καθώς η χώρα δεν ικανοποιούσε τρία από τα τέσσερα κριτήρια που θέτει το Ταμείο. Ακόμη, παραδέχεται ότι ήταν περισσότερο αισιόδοξο από ό,τι θα έπρεπε τόσο για τις προοπτικές επιστροφής στις αγορές όσο και στην ικανότητα των κυβερνήσεών της να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

Σημειώνει μάλιστα ότι στη διάρκεια των τριών προηγούμενων ετών, ένας αριθμός αξιωματούχων του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριζαν πως το χρέος της Ελλάδας είναι «βιώσιμο».

Τέλος, το Ταμείο παραδέχεται  πως η δική του ανάλυση για τη μελλοντική εξέλιξη του χρέους ήταν λανθασμένη «κατά ένα μεγάλο βαθμό», γιατί στην ανάλυσή του έλαβε υπόψη εκτιμήσεις για τα stress tests, οι οποίες στη συνέχεια αποδείχτηκαν επιεικείς σε σχέση με τα πραγματικά τεστ.

Καθυστέρησε το «κούρεμα» του χρέους – Ηταν «πολιτικά δύσκολη» απόφαση

Παράλληλα, το ΔΝΤ ασκεί δριμεία κριτική για την καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το οποίο κατέληξε τελικά να γίνει το Μάιο του 2012 αν και είχε συμφωνηθεί από το 2010.

Η καθυστέρηση αυτή, όπως σημειώνει στο έγγραφό του το ΔΝΤ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οφείλεται στο ότι το «κούρεμα» ήταν «πολιτικά δύσκολο» λόγω της αντίστασης που προέβαλλαν ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, οι τράπεζες των οποίων διακρατούσαν σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, σημειώνει ότι οι χώρες αυτές ανησυχούσαν πως το «κούρεμα» του χρέους θα έκανε την Ελλάδα να χαλαρώσει ως προς την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και πίστευαν πως το υψηλό χρέος ήταν ο μοχλός που θα πίεζε την κυβέρνηση να δράσει.

Το έγγραφο είναι πιθανό να αναρτηθεί στο διαδίκτυο την Πέμπτη, σημειώνει το Dow Jones Newswires. Πρόκειται για την πιο σημαντική από μια σειρά αναλύσεων που έχει δημοσιεύσει το ΔΝΤ τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει την εμπλοκή του στην κρίση της Ευρωζώνης.

Βέλη κατά της Κομισιόν

Στο απόρρητο αυτό έγγραφο το ΔΝΤ ασκεί, επίσης, κριτική στην Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι «έτεινε να χαράζει πολιτική βάσει των συγκλινουσών εκτιμήσεων, δεν είχε σημειώσει σημαντική επιτυχία στην εφαρμογή όρων δανείου και δεν είχε εμπειρία στη διαχείριση κρίσης», εστίαζε περισσότερο στη «συμμόρφωση με τις νόρμες της Ε.Ε. παρά στην επίδραση στην ανάπτυξη» και «δεν ήταν σε θέση να συνεισφέρει σημαντικά στον καθορισμό των μεταρρυθμίσεων εκείνων που θα προωθούσαν την ανάπτυξη».

Διάσταση απόψεων στους κόλπους της Τρόικα

Παράλληλα σημειώνει ότι εντός των κόλπων της Τρόικα υπήρχε διαφορά απόψεων, ειδικά ως προς τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι κανένα από τα μέλη της δεν θεωρούσε τη συμφωνία ιδανική.

Το ΔΝΤ σημειώνει, ακόμη, ότι αν και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη εκτροχιάστηκαν, η Ελλάδα καλούνταν να πετύχει τους ίδιους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος. Στόχοι και μακροοικονομικές προβλέψεις δεν αναθεωρήθηκαν για να αντικατοπτρίζουν αυτό που πραγματικά συνέβαινε στην Ελλάδα για 18 μήνες, έως το Δεκέμβριο του 2011, σημειώνει το Ταμείο.

Επισημαίνει μάλιστα, ότι αν είχε επιβραδυνθεί ο ρυθμός λιτότητας -κάτι το οποίο δεν ήταν πολιτικά δυνατό- θα είχε βοηθηθεί η ελληνική οκονομία. Αυτό, όμως, θα απαιτούσε πρόσθετη χρηματοδότηση κάτι το οποίο ούτε το ΔΝΤ ούτε οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ήταν έτοιμοι να κάνουν εκείνη τη στιγμή.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις καθυστέρησαν στην εφαρμογή του προγράμματος

Τέλος, το ΔΝΤ ασκεί δριμεία κριτική στις ελληνικές κυβερνήσεις για την αποτυχία εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες αν είχαν γίνει θα είχε δοθεί ώθηση στον ιδιωτικό τομέα.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι το κόστος της προσαρμογής μοιράστηκε με άνισο τρόπο στην κοινωνία.

Οπως σημειώνει η Wall Street Journal το έγγραφο του ΔΝΤ ενδεχομένως να δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Πηγή: iefimerida.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την...