Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να θεώρησε ότι το καλό των πολιτών επιβάλλει τον εγκλεισμό τους μέσα στα σπίτια τους και τον ακραίο περιορισμό της όποιας κίνησής τους στο όριο των 2 χιλιομέτρων όμως πλέον η πλειοψηφία των επιστημόνων συνηγορει στην αντίθετη άποψη. Η ζημιά στον ψυχισμό που προκαλεί ο κορωνοϊός έχει οδηγήσει, γιατρούς, ερευνητές και επιστήμονες να αναζητούν λύσεις στις θεραπευτικές ιδιότητες της φύσης.
Μία διέξοδο που είχαν οι πολίτες μέχρι την τελευταία αυστηροποίηση των μέτρων ήταν να επισκέπτονται για περίπατο και γυμναστική φαράγγια και βουνά της όμορφης χώρας μας. Όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεώρησε ότι το να περπατάς στο βουνό ειναι περισσότερο επικίνδυνο από το να μπαίνεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της Wall Street Journal, καθώς οι άνθρωποι εξωθούνται να περνάνε όλο και παραπάνω χρόνο μεσα στα σπίτια τους, όλο και παραπάνω επιστήμονες συναινούν ότι η επαφή των ανθρώπων με τη φύση, ειδικά την εποχή της πανδημίας, είναι κρίσιμη τοσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική τους υγεία. Επαφή με τη φύση σημαίνει, μακριά από την πόλη, με καθαρό αέρα, κάτω απο δέντρα, μακριά από αμάξια και τσιμέντο, σχεδόν σε καθημερινή βάση.
“Υπάρχει μια κρίσιμη ανάγκη για αύξηση του χρονου μέσα στη φύση”, λέει ο Δρ. Gretchen Daily, καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Τα πλεονεκτήματα είναι ξεκάθαρα στους επιστήμονες εδώ και καιρό αλλά η πανδημία κάνει το ζήτημα ακόμα πιο κρίσιμο. Η ζημιά, σωματικη και ψυχική που έχει προκαλέσει ο ιός, κυρίως στα αστικά τοπία που έχουν λίγο πράσινο, έχει οδηγήσει τους περισσότερους επιστήμονες να πιστεύουν ότι τη λύση μπορεί να δώσει μονο η επαφή με τη φύση και τις θεραπευτικές της ιδιότητες.
Το να ξοδεύεις χρόνο μέσα σε ένα δάσος συνδέεται με χαμηλότερη πίεση, βελτίωση των καρδιακών ρυθμών, μείωση των ορμονών του στρες και μείωση του άγχους, της κατάθλιψης και της κούρασης.
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει επίσης ότι αντικαρκινικά κύτταρα που έχουν οι άνθρωποι αυξάνονται σε σημαντικό βαθμό μετά από περίπατους σε δάση. Σε μία πρόσφατα μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010 τα συγκεκριμένα κύτταρα αυξήθηκαν μετά από μόλις δύο περίπατους δύο ωρών ο κάθε ένας. Αυξήθηκαν επίσης οι αντι-καρκινικές πρωτεϊνες ενώ η κορτιζόνη στο αίμα και η αδρεναλίνη στα ούραν μειώθηκε σημαντικά. Τα αποτελέσματα κράτησαν τουλάχιστον επτά ημέρες, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Το να ξοδεύεις χρόνο σε ένα δάσος μειώνει το κίνδυνο λοιμώξεων, που συνδέονται με χρόνιες αρρώστιες.
Μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019 βρήκε οτι 20.000 συμμετέχοντες ανέφεραν καλύτερη υγεία και ευεξία όταν ξόδευαν 2 ώρες κάθε βδομάδα μέσα στη φύση. Η βελτίωση της ευεξίας έφτανε στο απόγειο όταν ο χρόνος στη φύση έφτανε από 200 έως 300 λεπτά τη βδομάδα. Οτιδήποτε λιγότερο από 2 ώρες δεν έκανε καμία διαφορά.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι διπλασίασε μέσα σε τρεις ημέρες σε σχεδόν 15.000…
Το Δουβλίνο ενέκρινε σήμερα για πρώτη φορά τον διορισμό μιας Παλαιστίνιας πρεσβευτή στην Ιρλανδία, μετά την…
Δόθηκε πριν από λίγο σε διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών το φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ των…
Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προσλήφθηκαν την 31-10-2024…
Με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Νεοελληνικού Θεάτρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του…
Μόνο ελάχιστες σταγόνες νερού έχουμε δει να πέφτουν στην Κρήτη, σε σχέση με τις αναμενόμενες βροχές παρότι διανύουμε…
This website uses cookies.