ΕΛΛΑΔΑ

Washington Post: Ελληνικό διυλιστήριο «σπάει» τις κυρώσεις και προμηθεύει με ρωσικό πετρέλαιο το αμερικανικό Πεντάγωνο

Aπό τη στιγμή που τα δυτικά κράτη ανακοίνωσαν κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, ένα ελληνικό διυλιστήριο που εξυπηρετεί τον αμερικανικό στρατό έσπευσε να προσαρμοστεί. Μέσα σε μερικούς μήνες ενημέρωσε τους επενδυτές ότι έχει σταματήσει να δέχεται το απαγορευμένο πετρέλαιο και πως έχει βρει άλλες πηγές.

Έτσι ξεκινά το εκτενές ρεπορτάζ της Washington Post, το οποίο είναι αποτέλεσμα έρευνας των δημοσιογράφων Evan Halper, Dalton Bennett και Jonathan O’Connell.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπήρχε λόγος που το ρωσικό πετρέλαιο, τουλάχιστον στα χαρτιά, μπορούσε τόσο εύκολα να αφαιρεθεί από την αλυσίδα εφοδιασμού.

Τα προϊόντα πετρελαίου που προέρχονταν από τη Ρωσία συνέχισαν να ρέουν στο διυλιστήριο της Motor Oil Hellas στην Ελλάδα.

Απλώς έκαναν μια νέα διαδρομή, εκατοντάδες μίλια μακριά από την οδό ενέργειας μέσω μιας εγκατάστασης αποθήκευσης πετρελαίου στην Τουρκία, ένα ταξίδι που έκρυψε το αποτύπωμα της Ρωσίας καθώς η ιδιοκτησία των προϊόντων άλλαξε χέρια πολλές φορές πριν φτάσουν στην Ελλάδα.

Επιφανειακά, η προμήθεια μαζούτ του διυλιστηρίου από τον ναυτιλιακό τερματικό σταθμό Dortyol στην Τουρκία φαινόταν να επιβεβαιώνει τις δηλώσεις του Λευκού Οίκου και των Ευρωπαίων ηγετών ότι τα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο λειτουργούσαν όπως είχε προγραμματιστεί, στερώντας στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έσοδα τα οποία χρειάζεται για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το γεγονός ότι αυτές οι αποστολές περιείχαν υλικό που προέρχεται από τη Ρωσία υπογραμμίζει το πορώδες των κυρώσεων και την αποτυχία επιθετικής επιβολής τους.

Οι ποσότητες μαζούτ που αποστέλλονται από το Dortyol στη Motor Oil Hellas και η βιομηχανική πρακτική της ανάμειξης προϊόντων διαφορετικής προέλευσης καθώς αποθηκεύονται, εξασφαλίζουν μεγάλη ποσότητα προϊόντων από τη Ρωσία στο μείγμα, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου με βαθιά γνώση των ροών πετρελαίου και τους κανόνες των κυρώσεων που εξέτασαν τα δεδομένα αποστολής και εμπορίου κατόπιν αιτήματος της Washington Post.

«Δεν βλέπω κανένα άλλο πιθανό συμπέρασμα από το ότι τα ρωσικά καύσιμα πηγαίνουν στην Motor Oil Hellas», δήλωσε ο Robert Auers, σχεδιαστής διυλιστηρίω και αναλυτής της αγοράς διυλισμένων καυσίμων στην ερευνητική εταιρεία RBN Energy, ο οποίος εξέτασε τα ευρήματα της αμερικανικής εφημερίδας.

Η Washington Post χρησιμοποίησε ναυτιλιακά και άλλα αρχεία για να παρακολουθεί τη ροή του μαζούτ, μια κατηγορία υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων που αγοράζει το Πεντάγωνο για πλοία και αεροπλάνα.

Το Project on Government Oversight, ένας μη κερδοσκοπικός όμιλος εποπτείας με έδρα την Ουάσιγκτον, έφερε στην επιφάνεια μερικά από αυτά τα αρχεία ναυτιλίας ενώ ετοίμαζε μια έκθεση με πληροφορίες από την Data Desk, μια εταιρεία συμβούλων που ερευνά εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Dortyol έλαβε 5,4 εκατομμύρια βαρέλια μαζούτ δια θαλάσσης, όλα εκτός -από 1,9 εκατομμύρια- από τη Ρωσία, σύμφωνα με τα ναυτιλιακά αρχεία και τα εμπορικά στοιχεία από τη Refinitiv, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών δεδομένων που ειδικεύεται στις αγορές εμπορευμάτων.

Από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Φεβρουάριο, οι ρωσικές αποστολές στο Dortyol ανήλθαν συνολικά σε 2,7 εκατομμύρια βαρέλια, ή περισσότερο από το 69% του μαζούτ που αποστέλλεται δια θαλάσσης στο Dortyol κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Επίσης, από τον Φεβρουάριο, η εφημερίδα διαπίστωσε ότι η Dortyol έχει αποστείλει συνολικά 7 εκατομμύρια βαρέλια μαζούτ, εκ των οποίων τα 4,2 εκατομμύρια βαρέλια πήγαν στην Motor Oil Hellas. Αυτές οι αποστολές αντιπροσώπευαν τουλάχιστον το 56% του συνόλου του μαζούτ που λάμβανε το ελληνικό διυλιστήριο με πλοίο.

Η ακριβής ποσότητα μαζούτ ρωσικής προέλευσης στα προϊόντα που αγοράζει το Πεντάγωνο δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί. Αυτά τα προϊόντα «εξευγενίζονται» χρησιμοποιώντας πολλαπλά συστατικά που δεν μπορούν όλα να εντοπιστούν μέσω της παραγωγής.

Επίσης, δεν μπόρεσε να προσδιοριστεί εάν, σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, το μαζούτ από τη Ρωσία επισημάνθηκε εκ νέου ως προερχόμενο από άλλη χώρα. Τα έγγραφα που περιγράφουν την προέλευση μιας αποστολής πετρελαίου, γνωστά ως πιστοποιητικά προέλευσης, δεν αποτελούν δημόσια αρχεία.

To συμβόλαιο του Πενταγώνου με την ελληνική εταιρεία

Το Πεντάγωνο έχει υπογράψει νέα συμβόλαια αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με το ελληνικό διυλιστήριο από τότε που τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση των ΗΠΑ τον Μάρτιο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά στοιχεία για τις (κρατικές) συμβάσεις.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, από τον Φεβρουάριο, περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια καυσίμων αεροσκαφών της Motor Oil Hellas έχουν επίσης πάει σε κυβερνητικούς και εταιρικούς αγοραστές στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βρετανία, σύμφωνα με ναυτιλιακά αρχεία.

Ο Joe Yoswa, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Άμυνας Logistics του Πενταγώνου, που διαχειρίζεται τις αγορές καυσίμων για τον αμερικανικό στρατό, αναφέρει σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η υπηρεσία δεν γνωρίζει για καύσιμα από τη Ρωσία που διοχετεύονται στον Έλληνα προμηθευτή της. Ο οργανισμός αναφέρει ότι οι εργολάβοι του, συμπεριλαμβανομένης της Motor Oil Hellas, «είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς σχετικά με τις συναλλαγές με τη Ρωσία και τις ρωσικές εταιρείες» και «πρέπει να πιστοποιήσουν τη συμμόρφωσή τους με αυτούς τους νόμους και κανονισμούς ως μέρος της διαδικασίας εξαγοράς».

«Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί να κάνει το Πεντάγωνο για να ελέγξει προμηθευτές», έγραψε ο Yoswa. Τα προϊόντα που εισέρχονται στα καύσιμα που αγοράζει από τη Motor Oil Hellas «υπόκεινται σε αλλαγές σε συνεχή βάση και μπορεί να διαφέρουν από τη μια παράδοση στην άλλη», έγραψε. Η ανίχνευση της προέλευσής του «για μια συγκεκριμένη παράδοση ραφιναρισμένου προϊόντος θα ήταν δύσκολη ή αδύνατη», έγραψε.

Η Motor Oil Hellas σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η εταιρεία «δεν αγοράζει, επεξεργάζεται ή εμπορεύεται ρωσικό πετρέλαιο ή προϊόντα. «Όλες οι εισαγωγές της είναι πιστοποιημένες μη εγκεκριμένης προέλευσης (non sactioned).» Η εταιρεία δεν απάντησε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τη φύση αυτής της πιστοποίησης ή εάν λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι είναι ακριβής, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Επίσης, Τούρκοι κρατικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου η οποία ανέλαβε την κυριότητα πολλών από τις αποστολές μαζούτ προς την Dortyol, δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την προέλευση του καυσίμου.

Αξιωματούχοι της Global Terminal Services, στην οποία ανήκουν οι εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού Dortyol, δήλωσαν σε ένα email ότι είναι απλώς ένας «μεσάζων» για την αποθήκευση προϊόντων και σε καμία περίπτωση δεν τους ανήκουν τα προϊόντα που αποθηκεύουν. Είπαν ότι δεν δέχονται αποστολές από πλοία υπό ρωσική σημαία και πως «συμμορφώνονται πλήρως με τους ισχύοντες τοπικούς και διεθνείς κανόνες και κανονισμούς», συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης μιας «στιβαρής διαδικασίας συμμόρφωσης» σχετικά με τα καθεστώτα κυρώσεων.

Σύμφωνα με τους κανόνες κυρώσεων, οι τουρκικές εγκαταστάσεις επιτρέπεται να δέχονται ρωσικά καύσιμα, σε αντίθεση με το ελληνικό διυλιστήριο.

Σύμφωνα με τα εμπορικά αρχεία που εξέτασε η Washington Post, σε τουλάχιστον πέντε αποστολές φέτος από τη Ρωσία στο Dortyol, το μαζούτ φαίνεται πως ανήκε αρχικά στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft. Μετά τη φόρτωσή του σε δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα, το φορτίο αγοράστηκε σε κάθε περίπτωση από μια εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η κυριότητα του μαζούτ μεταβιβάστηκε αργότερα σε οντότητες που ελέγχονται από την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου και το προϊόν παραδόθηκε στην Dortyol.

Εκπρόσωπος της Rosneft είπε ότι η εταιρεία δεν παρακολουθεί τον προορισμό των καυσίμων που πουλά, αλλά είναι σε «αυστηρή συμμόρφωση με τα γενικά αποδεκτά διεθνή πρότυπα». Η εταιρεία των ΗΑΕ, Fossil Trading FZC, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Σύμφωνα με τις οδηγίες από την Ε.Ε. για το εμπάργκο, οι αγοραστές «θα πρέπει να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια για την αξιολόγηση της προέλευσης του πετρελαίου και θα πρέπει να βασίζονται στην τεκμηρίωση που έχουν στη διάθεσή τους για να προσδιορίσουν την προέλευση του η οποία μπορεί να περιλαμβάνει πιστοποιητικά προέλευσης».

Οι ρυθμιστικές Αρχές τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ε.Ε. έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τις εταιρείες ότι τα πιστοποιητικά προέλευσης μπορεί να είναι πλαστά. Πολλές αρχές και εταιρείες έχουν τη δικαιοδοσία να τα συντάξουν και δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα που να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητά τους.

Στη βιομηχανία πετρελαίου, η Τουρκία έχει γίνει γνωστή ως ένα μέρος όπου τέτοια πιστοποιητικά είναι απίθανο να αμφισβητηθούν, δήλωσε ο George Voloshin, ειδικός στο οικονομικό έγκλημα της Ένωσης Πιστοποιημένων Ειδικών για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Χρήματος.

«Δεν προσπαθούν ενεργά να το σταματήσουν αυτό», είπε ο Voloshin. «Δεν έχουν κίνητρο. Είναι ένα πολύ επικερδές εμπόριο που φέρνει χρήματα στην Τουρκία, η οποία έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία. (…) Έτσι ακολουθούν μια πολύ ελαφριά ρυθμιστική προσέγγιση, προτιμώντας να εμπιστεύονται τα έγγραφα που τους δίνονται χωρίς αμφισβήτηση».

Ανθεκτική η ρωσική οικονομία

Οι δυτικές κυρώσεις σχεδιάστηκαν για να επιφέρουν ένα σοβαρό οικονομικό πλήγμα κατά της Ρωσίας, όπου τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και βοηθούν στη χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας.

Αλλά η ρωσική οικονομία έχει αποδειχθεί απροσδόκητα ανθεκτική, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής των κυρώσεων. Οι ηγέτες των δυτικών χωρών έχουν υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση για να πατάξουν τους παραβάτες, ακόμη και όταν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο αυξήθηκαν το καλοκαίρι, ανεβαίνοντας σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί πριν από την πλήρη εφαρμογή της απαγόρευσης. Το κόστος του πετρελαίου της έχει ξεπεράσει το ανώτατο όριο τιμών που επιβλήθηκε από τη Δύση, αφήνοντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να κατανοεί στρατηγικές για να σταματήσει την φοροδιαφυγή κυρώσεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο διαχειρίζεται και επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις, αρνήθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με την προέλευση των προϊόντων που αγοράζει η αμερικανική κυβέρνηση από τη Motor Oil Hellas, αλλά εξέδωσε δήλωση μέσω της εκπροσώπου του, Μέγκαν Άπερ. «Είμαστε επικεντρωμένοι στο συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να μειώσουμε τα έσοδα της Ρωσίας από τις πωλήσεις πετρελαίου της και να περιορίσουμε την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει τον βάρβαρο πόλεμο κατά της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω του ανώτατου ορίου τιμών στις θαλάσσιες εξαγωγές ρωσικών εξαγωγών ενέργειας», είπε.

Πέρα από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε δύο αποστολείς νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η επιβολή τους γενικά είναι περιορισμένη.

«Αυτό είναι ξεκάθαρα κάτι που θα νομίζατε ότι η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να συμβεί», δήλωσε ο Brian O’Toole, συνεργάτης του Atlantic Council και πρώην ανώτερος σύμβουλος του Office of Foreign Assets Control (OFAC), το οποίο επιβλέπει τις κυρώσεις των ΗΠΑ. «Θα ήθελα να μπορώ να πω τουλάχιστον το κομμάτι σχετικά με την αγορά αυτού του καυσίμου από το Υπουργείο Άμυνας με εκπλήσσει, αλλά δεν… Το Υπουργείο Οικονομικών μόλις άρχισε να επιβάλλει αυτές τις κυρώσεις».

Ο Brian O’Toole, συνεργάτης του Atlantic Council και πρώην ανώτερος σύμβουλος του Office of Foreign Assets Control (OFAC), το οποίο επιβλέπει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, αλλά και άλλοι ειδικοί σε κυρώσεις, δήλωσαν ότι η αγορά καυσίμων που απλώς είχε αλλάξει το σήμα είναι απαγορευμένη για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια και τους πελάτες τους. Και οι αγοραστές μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνοι ακόμη και αν δεν γνώριζαν την προέλευση ενός δυνητικά επιτρεπόμενου αγαθού, είπαν. «Η OFAC έχει μακρά ιστορία επιβολής κυρώσεων σε ανθρώπους που θα έπρεπε να γνωρίζουν», είπε ο O’Toole.

Η Motor Oil Hellas, μια εισηγμένη εταιρεία, είναι βασικός προμηθευτής του Πενταγώνου εδώ και χρόνια. Από το οικονομικό έτος 2019, η Defense Logistics Agency έχει πληρώσει στην εταιρεία περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την έναν από τους 10 κορυφαίους εργολάβους με την υπηρεσία μεταξύ των παρόχων καυσίμων και προϊόντων πετρελαίου, σύμφωνα με την εταιρεία Deltek, η οποία παρακολουθεί τις προμήθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ. δεδομένα. Μια παραγγελία αγοράς 479 εκατομμυρίων δολαρίων οριστικοποιήθηκε τον Μάιο, γράφει το αμερικανικό δημοσίευμα.

Το Έργο για την Κυβερνητική Επίβλεψη (POGO), το οποίο υποστηρίζει τη διαφάνεια της κυβέρνησης και την προστασία των καταγγέλλων, μοιράστηκε τα αρχικά του πορίσματα με την WP μετά από παρακολούθηση αρκετών μηνών δεδομένων για τα εμπορεύματα. Καθώς δημοσιεύτηκε αυτό το ρεπορτάζ, η ομάδα δημοσίευσε τα δικά της ευρήματα σε μια έκθεση με τίτλο «Το Πεντάγωνο αγοράζει καύσιμο με ρωσικό πετρέλαιο», γραμμένο από τον ερευνητή Jason Paladino.

Τα περισσότερα από τα πρόσθετα αρχεία που χρησιμοποίησε η αμερικανική εφημερίδα για αυτήν την αναφορά προέρχονται από τη Refinitiv και την Kpler, μια πλατφόρμα που παρακολουθεί τα ενεργειακά εμπορεύματα παγκοσμίως. Μαζί, τα αρχεία δείχνουν πότε τα προϊόντα έφευγαν από ένα συγκεκριμένο τερματικό σταθμό, ποιος ήταν ιδιοκτήτης των εμπορευμάτων, σε ποια πλοία στάλθηκαν και πού εκφορτώθηκαν. Η Post εξέτασε επίσης δορυφορικές εικόνες και δεδομένα παρακολούθησης πλοίων από το MarineTraffic για να επιβεβαιώσει τις επισκέψεις πλόιων σε λιμάνια.

Το ταξίδι του πετρελαίου εσωτερικής καύσης

Ένας τύπος μαζούτ που φαίνεται να κάνει αυτό το κυκλικό ταξίδι από τη Ρωσία στην Ελλάδα είναι το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κενού, το οποίο μια ανάλυση του διυλιστηρίου της Motor Oil Hellas από την ερευνητική εταιρεία Wood Mackenzie δείχνει ότι είναι συστατικό στους τύπους καυσίμων αεριωθουμένων που πουλά το διυλιστήριο στον στρατό των ΗΠΑ.

Από τον Φεβρουάριο, όλο το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κενού που έχει φτάσει στην Dortyol – ή τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια βαρέλια – προέρχεται από τη Ρωσία, σύμφωνα με τα ναυτιλιακά στοιχεία, που επικαλείται η εφημερίδα.

Τα αρχεία ναυτιλίας και εμπορίου δείχνουν ότι 198.000 βαρέλια ρωσικού πετρελαίου εσωτερικής καύσης έφτασαν στον σταθμό Dortyol τον Ιούλιο, έχοντας αλλάξει ιδιοκτήτες αρκετές φορές στην πορεία. Μια αποστολή παρόμοιου μεγέθους μεταφέρθηκε από τη Dortyol στη Motor Oil Hellas αρκετές εβδομάδες αργότερα. Το ίδιο μοτίβο αποστολής έχει γίνει πολλές φορές από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. από όταν οι απαγορεύσεις τέθηκαν σε ισχύ, διαπίστωσε η The Post.

«Υπάρχει μια ροή VGO που πηγαίνει στην Τουρκία και ως εκ θαύματος, η ίδια VGO τυχαίνει να καταλήγει στην Ελλάδα», δήλωσε ο Viktor Katona, επικεφαλής της ανάλυσης ακατέργαστων προϊόντων στην Kpler.

Στη Motor Oil Hellas, αυτό το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κενού αναμειγνύεται με πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αργού πετρελαίου από άλλες χώρες σε μια μονάδα ειδικά σχεδιασμένη για την παραγωγή καυσίμων αεριωθουμένων με αυτά τα συστατικά.

Άλλα προϊόντα μαζούτ ρωσικής προέλευσης που έχουν αποσταλεί στη Dortyol σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ναυτικού ντίζελ. Στη συνέχεια, πλοία από τον τουρκικό τερματικό σταθμό παραδίδουν τέτοια προϊόντα στη Motor Oil Hellas, η οποία πουλά ναυτικό ντίζελ στον στρατό των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις κυρώσεις, η Motor Oil Hellas και άλλοι δυτικοί αγοραστές δεν μπορούν να εισάγουν ρωσικά προϊόντα πετρελαίου. Μπορούν να εισάγουν προϊόντα που παρασκευάζονται με ρωσικό πετρέλαιο εάν αυτό το πετρέλαιο διυλίστηκε εκτενώς και μετατράπηκε σε διαφορετικό καύσιμο μετά την αναχώρησή του από τη Ρωσία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το νέο προϊόν μπορεί να χαρακτηριστεί ως προερχόμενο από τη χώρα όπου έγινε η διύλιση, δηλώνουν οι ειδικοί.

Οι αναλυτές είπαν ότι η Dortyol δεν κάνει τέτοια διύλιση και οι ιδιοκτήτες του τερματικού σταθμού ανέφεραν στη δήλωσή τους ότι «δεν έχουν καμία άμεση σχέση ούτε με το διυλιστήριο ούτε με τον παραγωγό». Λόγω έλλειψης της απαιτούμενης υποδομής, τα προϊόντα δεν μπορούσαν να βελτιωθούν εκτενώς κατά τη διέλευση από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Οι κυρώσεις είναι αρκετά σαφείς ως προς αυτό», δήλωσε ο Άλαν Γκέλντερ, αντιπρόεδρος έρευνας αγορών διύλισης, χημικών και πετρελαίου στο Wood Mackenzie. «Πρέπει να το βάλετε σε ένα διυλιστήριο και να γίνει η διαδικασία μετασχηματισμού. Αυτό δεν συμβαίνει εδώ».

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: Ο στρατός των ΗΠΑ παραλαμβάνει προϊόντα της Motor Oil Hellas σε δεξαμενόπλοια με ονόματα όπως Overseas Sun Coast, Stena Polaris και Valtellina. Στη συνέχεια, τα δεξαμενόπλοια αποθέτουν τα καύσιμα σε μέρη όπως η ναυτική βάση Rota στην Ισπανία, όπου βρίσκονται πολλά πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που ονομάζεται Lajes Field που βρίσκεται στις Αζόρες και η βάση του ΝΑΤΟ στη Σούδα στο ελληνικό νησί της Κρήτης.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, καύσιμο αεροσκαφών αξίας 38 εκατομμυρίων δολαρίων που διυλίστηκε στη Motor Oil Hellas με χρήση πετρελαίου εσωτερικής καύσης κενού φορτώθηκε σε δεξαμενόπλοιο υπό σημαία ΗΠΑ και παραδόθηκε εβδομάδες αργότερα στο Navy Support Facility Diego Garcia, μια βάση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον Ινδικό Ωκεανό.

Τα καύσιμα αεροσκαφών και το ναυτικό ντίζελ της Motor Oil Hellas ρέουν στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν τη στιγμή που οι δυτικοί ηγέτες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η χαλαρή προσέγγιση της επιβολής υπονομεύει άμεσα την προσπάθειά της να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα είναι ασφαλής εάν επιβάλουμε κυρώσεις και δεν τις τηρούμε», δήλωσε ο Ολεξάντρ Νόβικοφ, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πρόληψης της Διαφθοράς της Ουκρανίας, σε δήλωση που παρασχέθηκε στην The Post. «Εάν η Ρωσία, παρά τους περιορισμούς, είναι σε θέση να προμηθεύει πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμής και να το πουλήσει στις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις, η απειλή τέτοιων κυρώσεων θα αποτρέψει άλλους επιτιθέμενους από την έναρξη ενός πολέμου; Η απάντηση είναι προφανής: όχι».

Η Τουρκία δεν είναι η μοναδική στο να διευκολύνει τις πωλήσεις ρωσικών προϊόντων καυσίμων. Τα διυλιστήρια στην Ινδία «διψούν» επίσης για ρωσικό πετρέλαιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες με την Ε.Ε. να σπεύσει να επιβάλει το ανώτατο όριο τιμών. Το ανώτατο όριο επέτρεψε στην Ινδία να επιτύχει μια προσοδοφόρα συμφωνία για το ρωσικό αργό, το οποίο τα στοιχεία της βιομηχανίας δείχνουν τώρα ότι αντιπροσωπεύει το 40% του πετρελαίου που ρέει στη χώρα αυτή, όπου διυλίζεται και συχνά μπορεί στη συνέχεια να εξαχθεί αλλού.

Θεωρητικά, οι κυρώσεις σχεδιάστηκαν για να επιτρέπουν τη συνεχή ροή τέτοιου πετρελαίου, εφόσον η Ρωσία αναγκάζεται να το πουλάει με πολύ μεγάλη έκπτωση. Ωστόσο, η χαλαρή επιβολή οδηγεί επίσης σε παραβιάσεις του ανώτατου ορίου τιμών γεγονός που επιτρέπει στη Ρωσία να πουλάει το πετρέλαιο της για σημαντικά περισσότερα χρήματα από όσα επιτρέπουν οι κυρώσεις.

Οι απειλές της κυβέρνησης Μπάιντεν πως όλα αυτά καταστέλλονται, διαψεύδονται από τις συμβάσεις του ίδιου του αμερικανικού στρατού, ο οποίος σύμφωνα με ειδικούς είναι συνένοχος στην αποφυγή κυρώσεων εάν όντως τελικά χρησιμοποιεί προϊόντα πετρελαίου που προέρχονται από τη Ρωσία, αναφέρει η WaPo.

«Ο στρατός των ΗΠΑ δεν είναι δεόντως επιμελής στους ελέγχους για την προέλευση αυτού του πετρελαίου», δήλωσε ο Isaac Levi, αναλυτής στο Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, έναν ευρωπαϊκό μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρακολουθεί τη ροή του ρωσικού πετρελαίου. «Δεν είναι δύσκολο να δεις από πού προέρχεται».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Συνταξιούχος καθηγητής παραδίδει δωρεάν μαθήματα για να μην φύγουν τα παιδιά από το χωριό

Ο Αστέριος Φανίκος, συνταξιούχος καθηγητής, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εκπαίδευση και την προσφορά. Μετά τη…

5 hours ago

Τουρισμός: Στους κορυφαίους προορισμούς η Κρήτη – “Πετάει” η κίνηση στα αεροδρόμια του νησιού

Η φετινή χρονιά κλείνει με ένα νέο ρεκόρ για τον τουρισμό, τόσο στα έσοδα- τα οποία…

5 hours ago

Έφτασαν στην Ανταρκτική οι ερευνήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτη: Μελέτες για τον ανθρώπινο ψυχισμό και το χώρο σε ακραίες συνθήκες

Οι ερευνήτριες του TIE-Lab, Εύχαρις Γουρουντή και Χριστίνα Μπαλωμενάκη, διέσχισαν με επιτυχία το επικίνδυνο Drake…

5 hours ago

Taste Atlas: Το μπουγατσάδικο “Ιορδάνης” μέσα στα 100 εμβληματικότερα ζαχαροπλαστεία στον κόσμο

Ο διεθνής γαστρονομικός οδηγός συνεχίζει να απονέμει τα δικά του βραβεία λίγο πριν ολοκληρωθεί το…

5 hours ago

Ο Ψηλορείτης και ο Ομαλός «ντύθηκαν» στα λευκά – Μαγευτικές εικόνες από το χιονισμένο τοπίο

Ένα εντυπωσιακό λευκό πέπλο κάλυψε τον Ψηλορείτη, αποκαλύπτοντας το φυσικό του κάλλος σε όλο του…

5 hours ago

«Ναι» του Οτσαλάν στην πρόταση Μπαχτσελί για την επίλυση του Κουρδικού

Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, μετά τη χθεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας και Ισότητας των Λαών…

5 hours ago

This website uses cookies.