18.3 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Wikileaks: Οι μεγαλύτερες αποκαλύψεις της σελίδας του Τζούλιαν Ασάνζ που ταρακούνησαν κράτη και εταιρείες

Ημερομηνία:

Τίτλοι τέλους πέφτουν στη δικαστική οδύσσεια 14 ετών που βίωσε ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος από σήμερα Τετάρτη (26/6) είναι και επίσημα ένας «ελεύθερος άνθρωπος», καθώς επικυρώθηκε η συμφωνία του με την αμερικανική δικαιοσύνη.

«Μπορείτε να βγείτε από αυτή τη δικαστική αίθουσα ένας ελεύθερος άνθρωπος», δήλωσε η δικαστής Ραμόνα Μανγκλόνα έπειτα από μια σύντομη συνεδρίαση του αμερικανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Σαϊπάν, στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους.

Ωστόσο ο Ασάνζ δεν μπορεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ χωρίς άδεια, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του. Από την πλευρά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε σήμερα «πολύ ικανοποιημένος».

Η συμφωνία του Τζούλιαν Ασάνζ με τις ΗΠΑ

Με βάση τη συμφωνία, ο 52χρονος Ασάνζ, ο οποίος κατηγορούνταν ότι δημοσιοποίησε χιλιάδες διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα τη δεκαετία του 2010, δήλωσε ένοχος για συνωμοσία με στόχο την απόκτηση και τη αποκάλυψη πληροφοριών που άπτονται της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Ενθάρρυνα την πηγή μου», την Αμερικανίδα στρατιωτικό Τσέλσι Μάνινγκ, πηγή της τεράστιας διαρροής, «να μου δώσει υλικό που ήταν διαβαθμισμένο», παραδέχθηκε ο Ασάνζ ενώπιον του δικαστηρίου.

Η συμφωνία αυτή προέβλεπε ότι θα δηλώσει ένοχος για μία από τις 18 κατηγορίες που τον βάρυναν, ότι «συνωμότησε για να αποκτήσει και να αποκαλύψει πληροφορίες που άπτονται της εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ. Καταδικάστηκε σε 62 μήνες φυλάκιση τους οποίους έχει ήδη εκτίσει.

Οι μεγάλες αποκαλύψεις του Wikileaks που ταρακούνησαν κράτη και εταιρείες

Το Wikileaks του Τζούλιαν Ασάνζ έχει δημοσιεύσει χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που καλύπτουν τα πάντα, από τη βιομηχανία κινηματογράφου μέχρι την εθνική ασφάλεια και τους πολέμους.

Για τους υποστηρικτές του, ο ιστότοπος καταγγελιών είναι βασικός παράγοντας στην αποκάλυψη μυστικών που οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες θα προτιμούσαν να κρατήσουν κρυφά.

Αλλά για εκείνους που βρήκαν τα έγγραφά τους εκτεθειμένα στο διαδίκτυο, πρόκειται για μια επικίνδυνη και απερίσκεπτη δύναμη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η δημοσίευση των αρχείων Wikileaks -που αποκάλυψαν πληροφορίες για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν- έφτασε στο σημείο να θέσει σε κίνδυνο ζωές.

Ακολουθούν μερικές από τις διαρροές που έγιναν πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο, όπως τις σταχυολογεί το BBC:

Η επίθεση με ελικόπτερο

Το 2010, το Wikileaks δημοσίευσε ένα βίντεο από ένα στρατιωτικό ελικόπτερο των ΗΠΑ που έδειχνε τη δολοφονία πολιτών στη Βαγδάτη, στο Ιράκ.

Μια φωνή στη μετάδοση προέτρεπε τους πιλότους να «την ανάψουν σε όλους» και τα άτομα που βρίσκονταν στον δρόμο δέχονταν πυρά από το ελικόπτερο.

Όταν ένα βαν έφτασε στο σημείο για να παραλάβει τους τραυματίες, δέχθηκε κι αυτό πυρά.

Ο φωτογράφος του Reuters Namir Noor-Eldeen και ο βοηθός του Saeed Chmagh σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Υπηρεσίες πληροφοριών του αμερικανικού στρατού

Το Wikileaks δημοσίευσε εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα που διέρρευσαν από την πρώην αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ.

manning_1cdb5.jpg

Τα έγγραφα που αφορούσαν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν αποκάλυψαν πώς ο στρατός των ΗΠΑ είχε σκοτώσει εκατοντάδες πολίτες σε περιστατικά που δεν είχαν αναφερθεί.

Περαιτέρω έγγραφα από τον πόλεμο στο Ιράκ αποκάλυψαν ότι είχαν σκοτωθεί 66.000 άμαχοι – περισσότεροι από όσους είχαν αναφερθεί προηγουμένως. Τα έγγραφα έδειξαν επίσης ότι κρατούμενοι είχαν βασανιστεί από τις ιρακινές δυνάμεις.

Μεταξύ των διαρροών ήταν περισσότερα από 250.000 μηνύματα που είχαν σταλεί από Αμερικανούς διπλωμάτες. Αποκάλυπταν ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να συλλέξουν «βιογραφικές και βιομετρικές» πληροφορίες -συμπεριλαμβανομένων σαρώσεων ίριδας, δειγμάτων DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων- βασικών αξιωματούχων του ΟΗΕ.

Υποκλοπές μηνυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου

Περίπου 573.000 υποκλαπέντα μηνύματα βομβητή που στάλθηκαν κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες δημοσιεύθηκαν από το Wikileaks.

Τα μηνύματα περιλαμβάνουν οικογένειες που επικοινωνούσαν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και κυβερνητικές υπηρεσίες που αντιδρούν στις επιθέσεις.

«Ο πρόεδρος έχει αλλάξει πορεία δεν θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον αλλά δεν είναι σίγουρο πού θα πάει», ανέφερε ένα μήνυμα.

Emails Δημοκρατικών

Το Wikileaks δημοσίευσε χιλιάδες χακαρισμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον λογαριασμό του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα, κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016.

Στα emails, ο Ποντέστα αποκάλεσε τον αντίπαλο της κ. Κλίντον, τον Μπέρνι Σάντερς, «ηλίθιο» επειδή επέκρινε τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Τα emails αποκάλυπταν επίσης ότι ένας συνεργάτης του CNN ενημέρωσε την εκστρατεία της Κλίντον σχετικά με μια ερώτηση που επρόκειτο να τεθεί κατά τη διάρκεια ενός ντιμπέιτ που φιλοξένησε ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Η χρονική στιγμή των διαρροών οδήγησε σε κατηγορίες ότι το Wikileaks προσπαθούσε σκόπιμα να δυσφημίσει την Κλίντον.

Ο ιστότοπος δημοσίευσε επίσης πληροφορίες που διέρρευσαν από τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Yahoo της Ρεπουμπλικανής Σάρα Πέιλιν το 2008.

Μέλη του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος

Το 2008, το Wikileaks δημοσίευσε τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τα στοιχεία επικοινωνίας περισσότερων από 13.000 μελών του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος.

Το μανιφέστο του πολιτικού κόμματος πρότεινε την απαγόρευση της μετανάστευσης από μουσουλμανικές χώρες και την ενθάρρυνση ορισμένων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου να επιστρέψουν στις «χώρες της εθνοτικής τους καταγωγής».

Σε ένα πρώην μέλος επιβλήθηκε αργότερα πρόστιμο 200 λιρών για τη διαρροή.

Το χακάρισμα της Sony Pictures

Μια διαρροή περισσότερων από 170.000 emails και 20.000 εγγράφων από το κινηματογραφικό στούντιο Sony Pictures δημοσιεύθηκε στο Wikileaks το 2015.

Η εταιρεία ψυχαγωγίας υπέστη κυβερνοεπίθεση λίγες εβδομάδες πριν από την κυκλοφορία της ταινίας The Interview, η οποία διακωμωδούσε τη Βόρεια Κορέα.

Τα emails αποκάλυψαν ότι οι ηθοποιοί Τζένιφερ Λόρενς και Έιμι Άνταμς έλαβαν χαμηλότερη αμοιβή από τους άνδρες συμπρωταγωνιστές τους στην ταινία American Hustle.

Υπήρχαν επίσης μηνύματα από παραγωγούς και στελέχη που πρόσβαλλαν διασημότητες όπως η Αντζελίνα Τζολί.

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο χαρακτηρίστηκε «κατάπτυστος» επειδή απέρριψε ρόλο σε ταινία της Sony Pictures.

Ο Ασάνζ δήλωσε ότι τα emails ήταν προς το δημόσιο συμφέρον επειδή έδειχναν την εσωτερική λειτουργία μιας πολυεθνικής εταιρείας και βρίσκονταν «στο επίκεντρο μιας γεωπολιτικής σύγκρουσης».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...