Για «διαζύγιο» Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάνει λόγο σε σημερινό της άρθρο η Wall Street Journal.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, την ώρα που εκπρόσωποι και των δύο πλευρών συναντιούνται στο τέλος της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον ώστε να συζητήσουν για την ανάγκη της Ελλάδας για επιπλέον κεφάλαια και για ελάφρυνση του χρέους, οι διαφωνίες που είχαν καλλιεργηθεί τα τελευταία τρία χρόνια ανάμεσά τους κορυφώνονται.
«Το διαζύγιο μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ είναι πραγματικό. Το Ταμείο θα επιστρέψει στις φυσιολογικές δραστηριότητες. Είναι ένας οργανισμός που συνήθως κάνει μόνος του κουμάντο». Αυτό δήλωσε ο πρώην Ευρωπαίος διευθυντής στο ΔΝΤ, Αντώνιο Μπόργκες, τον περασμένο Ιούνιο, μήνες προτού χάσει τη μάχη με τον καρκίνο.
Σύμφωνα με τη WSJ ο Μπόργκες εντάχθηκε στο ΔΝΤ το Νοέμβριο του 2010, έξι μήνες μετά από τη συμφωνία για την πρώτη διάσωση της Ελλάδας. Έφυγε, όμως, 12 μήνες αργότερα εξαιτίας προβλημάτων υγείας. Ο ίδιος, ωστόσο, σε συνέντευξή του αποκάλυψε πως ο πραγματικός λόγος ήταν η περιθωριοποίησή του για το σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος των 73 δισ. ευρώ.
Όταν η ομάδα του ΔΝΤ έφθασε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2010, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος περιέγραψε την κατάσταση εκεί «σχεδόν όπως όταν φθάνει το αμερικανικό σώμα πεζοναυτών σε εμπόλεμη ζώνη. Το Ταμείο και η τεχνογνωσία του ήταν απαραίτητα», δήλωσε.
Με βάση το δημοσίευμα, εντούτοις, οι εντάσεις δεν άργησαν να φανούν. Σύμφωνα με τον Μπόργκες, το ΔΝΤ «πήρε ένα έτοιμο πρόγραμμα από το… ράφι», παραλείποντας να λάβει υπ’ όψιν ότι οι επιλογές της τακτικής στην Ελλάδα ήταν αυστηρά περιορισμένες, λόγω της συμμετοχής της στο ευρώ.
«Η Ελλάδα είναι η πιο θλιβερή περίπτωση όλων. Το πρόγραμμα ήταν λάθος από την αρχή», είχε δηλώσει τότε ο Μπόργκες.
Και τώρα, τρία χρόνια μετά, επιτελικά στελέχη της Τρόικας αφηγούνται πώς ενεπλάκησαν σε «κοκορομαχίες» για τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, την αναδιάρθρωση των τραπεζών και τα ποσοστά χρέους ως προς το ΑΕΠ.
«Έπρεπε να διαπραγματευτούμε τα στοιχεία. Αυτός δεν ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο», τόνισε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφερόμενος στις πολύωρες συζητήσεις για τις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας το 2013.
Μια μεγάλη πηγή έντασης υπήρξε, ακόμη, η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ, η οποία βασίζεται κυρίως στις προβλέψεις για το ποσοστό του χρέους έναντι του ΑΕΠ. Οι κανόνες του ΔΝΤ αποτρέπουν το Ταμείο από το να δίνει βοήθεια σε κράτη που δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους, επομένως αυτή η ανάλυση ήταν κρίσιμη για να εξασφαλίσει ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να δανείζει.
Όμως, δεν είδαν όλοι με… καλό μάτι την ανάλυση. Αξιωματούχος του ΔΝΤ την αποκάλεσε «αστεία», αξιωματούχος της Κομισιόν «παραμύθι για να πηγαίνουν τα παιδιά για ύπνο», και στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών «επιστημονικά γελοία». Ο Μπόργκες, από την άλλη, τη χαρακτήρισε ευγενικά ως «πολύ υποκειμενική»…
Στο Ποδηλατοδρόμιο του Δήμου Χανίων στα Καθιανά βρέθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, με…
Συνελήφθη, χθες (14.11.2024) το απόγευμα στα Χανιά, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης του Τμήματος…
Ξεκίνησε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηρακλείου,…
Σωματεία εργαζομένων στα Χανιά καλούν σε συγκέντρωση την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, τιμώντας την επέτειο του…
51 χρόνια μετά, η λάμψη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι παντοτινή. Όσο κι αν προσπάθησαν…
Το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας (IBO) της Περιφέρειας Κρήτης κατέκτησε μια σημαντική διάκριση, στα Ευρωπαϊκά Βραβεία…
This website uses cookies.