803 υγρότοποι, 75 νησιά, 9 χρόνια δουλειάς, χιλιάδες φωτογραφίες, 104.000 στρέμματα υγροτοπικών εκτάσεων, τεράστιος όγκος γεωγραφικής και όχι μόνο πληροφορίας… σε ένα μόνο κλικ! 3
Αυτό είναι το Υγροτόπιο, ο νέος διαδικτυακός τόπος του WWF Ελλάς που αποσκοπεί στην ενημέρωση και παροχή περιβαλλοντικής πληροφορίας, σχετικά με τους νησιωτικούς υγρότοπους. Μέσα από μία δυναμική βάση δεδομένων, ο χρήστης έχει πλέον τη δυνατότητα για ένα διαδικτυακό ταξίδι στα νησιά της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα, στα πλέον απειλούμενα οικοσυστήματά τους, τους υγρότοπους. Έτσι, όλοι οι πολίτες αλλά και ειδικότερα όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση, την έρευνα, την προστασία και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, αποκτούν ένα χρήσιμο εργαλείο πληροφορίας για τα οικολογικά αυτά διαμάντια, εμπλουτισμένο με στατιστικά, γεωγραφικά και άλλα δεδομένα, χαρτογραφικές απεικονίσεις, καθώς και αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες.
Με αυτόν τον τρόπο, το WWF Ελλάς συμπληρώνει ένα πάζλ πολυδιάστατης δράσης για την ουσιαστική προστασία των νησιωτικών υγρότοπων, η οποία ξεδιπλώθηκε τα τελευταία εννιά χρόνια. Μέσω της πίεσής μας, 53 μικροί υγρότοποι χαρακτηρίστηκαν «Περιοχές Ειδικής Προστασίας» στα τοπικά σχέδια χωρικής οργάνωσης (ΣΧΟΟΑΠ/ΓΠΣ), με ενδεικτική την περίπτωση της Πάρου. Παράλληλα, αναλάβαμε δυναμικές πρωτοβουλίες για την προστασία συγκεκριμένων υγρότοπων, όπως στον Αλμυρό Αγίου Νικολάου και τον ποταμό Μαλίων στην Κρήτη. Μια μεγάλη σημειακή νίκη υπήρξε και η περίπτωση του υγρότοπου Μορώνη στην Κρήτη, όπου απομακρύνθηκαν 12.000 κ.μ. μπάζων και ξεκίνησε από τον Δήμο Σούδας σοβαρό πρόγραμμα αποκατάστασης. Η Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών διαχειρίστηκε περισσότερες από 70 περιπτώσεις υποβάθμισης υγρότοπων, ενώ το δίκτυο εθελοντών που δημιουργήθηκε, συνεισέφερε ενεργά στις προσπάθειες προστασίας.
Με το Υγροτόπιο λοιπόν, το WWF Ελλάς παρέχει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια πολιτών, φορέων και αρμόδιων υπηρεσιών στη μάχη για ουσιαστική προστασία των νησιωτικών υγρότοπων, επιδιώκοντας τη συμβολή τους στην ορθολογική διαχείριση των ευθραύστων αυτών οικοσυστημάτων. Ένα όπλο απαραίτητο, καθώς παρά το μεγάλο πρώτο βήμα της υπογραφής – τον Ιούνιο του 2012 – του Π.Δ. για την προστασία 380 μικρών νησιωτικών υγρότοπων, οι περιπτώσεις υποβάθμισης συνεχίζονται καθημερινά, τόσο σε αυτούς, όσο και στους μεγαλύτερους. Επιχωματώσεις, μπαζώματα, αποστραγγίσεις, διανοίξεις δρόμων και δόμηση αποτελούν πραγματικότητα ενόψει και της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγρότοπων (2 Φεβρουαρίου). Το WWF Ελλάς θα συνεχίσει και αυτή τη χρονιά τις δράσεις του, κινητοποιώντας πολίτες και ασκώντας πιέσεις για την πλήρη και άμεση εφαρμογή των σχετικών διατάξεων για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.
«Οι νησιωτικοί υγρότοποι αποτελούν ένα σημαντικό φυσικό κεφάλαιο της χώρας μας και αξίζουν την ουσιαστική προστασία από πολίτες και Πολιτεία. Το Υγροτόπιο συγκεντρώνει όλη εκείνη την απαραίτητη πληροφορία και την προσφέρει με εύχρηστο τρόπο στην κοινωνία των πολιτών, ως ένα ακόμη όπλο στη μάχη υπέρ του φυσικού μας περιβάλλοντος και των μοναδικών αυτών οικολογικών θησαυρών», σημειώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς.
Ο Δήμος Χανίων πρωτοπορεί σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών έχει…
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η Ομπρέλα μου» της Κατερίνας Βαγιωνάκη. Σε μια κατάμεστη…
Η θεατρική ομάδα Ανάμεσα στο Φως και τη Σκιά παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Ζαν-Πολ…
Το ένα μετά το άλλο δέχεται τα «πυρά» ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Συρίας, Μπασάρ…
Του Νίκου Αγγελάκη Όλοι στα Χανιά γνωρίζομε τον αγαπητό και εκλεκτό επιστήμονα Ηλία Γ. Γαβριλάκη.…
Στην κορυφή του "βάθρου" σκαρφάλωσε ο Ηρακλειώτης Μάνος Παναγιωτάκης κατακτώντας την πρώτη θέση στον νεοσύστατο διεθνή μουσικό διαγωνισμό N.Scorpion…
This website uses cookies.