Μπορεί ακόμη να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και να βελτιώσει τη μνήμη
Έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν πέρα από την ηλικία των 70 ετών
Οι μεσήλικες γυναίκες που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή ή παρόμοια μπορεί να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους, να αποφύγουν τη σωματική ή νοητική αναπηρία και χρόνιες ασθένειες σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Annals of Internal Medicine.
Η μεσογειακή δίαιτα ακολουθεί τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που ζουν στην Κρήτη, πολλά μέρη της Ελλάδα και της Νότιας Ιταλίας. Σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο, η διατροφή αποτελείται κυρίως από υψηλές ποσότητες φυτικών τροφών, φασόλια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και σπόρους, ψάρια και πουλερικά και ελαιόλαδο ως κύρια πηγή του διατροφικού λίπους.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή αυτή παρουσιάσει πολλά οφέλη για την υγεία, ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και ότι μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τις ικανότητες σκέψης.
Όπως μας ενημερώνει ο ειδικός παθολόγος Mιχάλης Παπαχαραλάμπους, για να προσδιορίσουν οι ερευνητές τον τρόπο που επηρεάζει η μεσογειακή διατροφή τη γήρανση, ανέλυσαν στοιχεία 10.670 γυναικών που συμμετείχαν στη Μελέτη Υγείας των Νοσηλευτριών.
Μεταξύ 1984 και 1986, οι γυναίκες συμπλήρωσαν ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο που αφορούσε τη συχνότητα κατανάλωσης μιας κανονικής μερίδας συγκεκριμένων τροφών. Περίπου 15 χρόνια αργότερα οι ίδιες οι γυναίκες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα δεύτερο ερωτηματολόγιο σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, ή μια παρόμοια δίαιτα, είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να ζουν πέρα από την ηλικία των 70 ετών, σε σύγκριση με εκείνες που δεν ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή.
Επίσης δεν βρέθηκε να υποφέρουν από τα 11 χρόνια νοσήματα που εξετάσθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής ανεπάρκειας, του καρκίνου (εκτός από καρκίνο του δέρματος), του διαβήτη τύπου 2 και της νόσου του Πάρκινσον. Δεν είχαν φυσικές αναπηρίες, δεν υπήρχαν ενδείξεις γνωστικής εξασθένισης ούτε ψυχολογικά προβλήματα.
Συνολικά, κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες φυτικών τροφών, δημητριακών ολικής αλέσεως και ψαριού ή ωμέγα 3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, ενώ έπιναν και λιγότερο αλκοόλ.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, προκειμένου να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους και να βελτιώσουν τη γενική τους υγεία.