Οι έρευνες του ρομποτικού οχήματος Perseverance σε έναν αρχαίο κρατήρα στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη απέδωσαν έναν θησαυρό: Δείγματα οργανικής ύλης, που ίσως αποτελούν καθοριστικά για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπήρχε κάποτε ζωή στον κόκκινο πλανήτη, όπως λένε επιστήμονες της NASA.
Όπως γράφει το CNN, τα τελευταία δείγματα που έχει συλλέξει το διαστημικό ρομποτικό όχημα περιλαμβάνουν και οργανικά υλικά από τον κρατήρα Τζεζέρο, που πιθανολογείται ότι κάποτε ήταν μία λίμνη, στην οποία κατέληγε ένα ποτάμιο δέλτα.
Τα υλικά αυτά είναι τα πιο σημαντικά που έχουν εντοπιστεί στη διάρκεια της αποστολής του Perseverance και από τη μελέτη τους οι επιστήμονες θα μπορέσουν να κρίνουν κατά πόσο στον κρατήρα πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια επικρατούσαν συνθήκες που δυνητικά μπορούσαν να είναι κατάλληλες για την ύπαρξη κάποιου είδους ζωής.
«Τα βράχια που ερευνούμε στο δέλτα έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση οργανικών υλικών που έχει βρεθεί μέχρι τώρα στη διάρκεια της αποστολής», δήλωσε ο Κεν Φάρλεϊ, επιστήμονας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Πασαντίνα, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα του Perseverance.
Στο πλαίσιο της αποστολής του ρομποτικού οχήματος, που άρχισε στον κόκκινο πλανήτη πριν από 18 μήνες, αναζητούνται ενδείξεις για αρχαία μικροβιακή ζωή και γι αυτό συλλέγονται δείγματα βράχων που θα μπορούσαν να έχουν διαφυλάξει βιο-υπογραφές που θα ξεκλειδώσουν το παρελθόν του πλανήτη.
Δώδεκα δείγματα βράχων
Μέχρι τώρα το Perseverance έχει συλλέξει δώδεκα δείγματα βράχων.
Τα δείγματα αυτά θα έλθουν στη Γη στη δεκαετία του 2030, με μία σειρά αποστολών που αποκαλείται Επιστροφή Δειγμάτων από τον Άρη.
Η περιοχή όπου εστιάζονται οι έρευνες είναι ο κρατήρας Τζεζέρο, σημείο τεράστιου ενδιαφέροντος για τους επιστήμονες της NASA, καθώς εκεί κατέληγε το δέλτα ενός ποταμού και σχηματιζόταν μία λίμνη.
Τα στρώματα του εδάφους του κρατήρα, που στην αρχαιότητα ήταν ένα υδάτινο περιβάλλον, μπορεί να κρατούν τα μυστικά της ιστορίας του Άρη.
Στο έδαφος του κρατήρα έχουν εντοπιστεί ενδείξεις ηφαιστειακών πετρωμάτων και στη δεύτερη φάση της αποστολής, εντοπίστηκε βραχώδες υπόβαθρο, όπου ελπίζεται ότι θα βρεθούν νέα στοιχεία για το κλίμα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες στον Άρη.
Ένα από τα βραχώδη πετρώματα που είναι στο μικροσκόπιο των επιστημόνων πήρε το προσωνύμιο «Wildcat Ridge» και πιθανολογείται ότι δημιουργήθηκε όταν λάσπη και άμμος έμειναν ως ιζήματα στον πυθμένα μίας λίμνης με αλμυρό νερό, η οποία εξατμίστηκε σταδιακά πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.
Διαπιστώθηκε συγκεκριμένα ότι σε ένα δείγμα υπάρχουν ίχνη οργανικών μετάλλων, πιθανώς αρωματικά, ή σταθερά μόρια άνθρακα και υδρογόνου, τα οποία συνδέονται με θειικά άλατα. Τα θειικά ορυκτά, που συχνά βρίσκονται μέσα στα στρώματα των ιζηματογενών πετρωμάτων, διατηρούν πληροφορίες για τα υδάτινα περιβάλλοντα στα οποία σχηματίστηκαν.
Τα οργανικά μόρια στον Άρη έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή αντιπροσωπεύουν δομικά στοιχεία της ζωής, όπως ο άνθρακας, το υδρογόνο, το οξυγόνο, το άζωτο, τον φώσφορο και το θείο.
Κυνήγι θησαυρού στον κόκκινο πλανήτη
«Για να το πούμε απλά, αν κάνουμε ένα κυνήγι θησαυρού για πιθανές ενδείξεις ζωής σε έναν άλλο πλανήτη, τα οργανικά υλικά είναι μία απόδειξη. Και έχουμε ολοένα και πιο ισχυρές αποδείξεις καθώς συνεχίζουμε την έρευνα στο δέλτα», δήλωσε στο CNN η Σουνάντα Σάρμα, επιστήμονας της NASA, που έχει εξειδίκευση στο πρόγραμμα με βάση το οποίο λειτουργεί ο ερευνητικός βραχίονας του ρομποτικού οχήματος.
Ωστόσο θα χρειαστεί να περάσουν ακόμα αρκετές εβδομάδες για να τοποθετηθούν με ασφάλεια τα δείγματα αυτά σε ειδική θήκη του διαστημικού οχήματος και αρκετά χρόνια μέχρι να έλθουν στα χέρια των επιστημόνων στη Γη, όπου και θα βγουν τα οριστικά συμπεράσματα για την ιστορία του κόκκινου πλανήτη.