Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Συμπληρώθηκαν έξι χρόνια μνημονίου και η Ελλάδα έχει μετατραπεί πλέον σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο. Και όμως η τρόικα συνεχίζοντας το γνωστό business as usual επέβαλε ενόψει της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης νέα μέτρα ύψους 9 δις ευρώ! Με άλλα λόγια, το Eurogroup της 9ης Μαΐου συνέχισε τη γνωστή αποτυχημένη μνημονιακή πολιτική που υπηρέτησαν πιστά οι διαδοχικές Ελληνικές κυβερνήσεις, από τον Παπανδρέου μέχρι τον Τσίπρα. Την πολιτική της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, της μερκελικής λιτότητας, της φορολεηλασίας της μεσαίας τάξης και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας αντί πινακίου φακής.
Η Απόφαση του Eurogroup αποκλείει για άλλη μια φορά ρητά και κατηγορηματικά το κούρεμα του Ελληνικού δήθεν χρέους και δρομολογεί υπό όρους και προϋποθέσεις και με πολλά «εάν» την «αναδιάταξη» (reprofiling) του, με ενδεχόμενη επιμήκυνση της διάρκειάς του και των περιόδων χάριτος, χωρίς όμως μείωση των επιτοκίων ή μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά. Αντίθετα λοιπόν με αυτά που διαδίδουν τα κυβερνητικά παπαγαλάκια, το Eurogroup της εβδομάδας που μας πέρασε αποτελεί έναν νέο κοινωνικό Αρμαγεδδώνα, ένα μνημείο κυνισμού της τρόικας και των δανειστών απέναντι στον φτωχοποιημένο Ελληνικό λαό.
Η κυβέρνηση, σαλπίζοντας «ισπανική υποχώρηση» απέναντι στις παράλογες και εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών έδειξε για μία ακόμη φορά την ανικανότητά της, σε μια φάση μάλιστα που για το χρέος της Ουκρανίας αποφασίστηκε «κούρεμα» και εξόφληση με ρήτρα ανάπτυξης. Η ενδεχόμενη και υπό όρους υποσχεθείσα από το χθεσινό Eurogroup αναδιάταξη του Ελληνικού δημοσίου χρέους αποτελεί στην πραγματικότητα στάχτη στα μάτια του Ελληνικού λαού προκειμένου να αποδεχθεί αγόγγυστα τα νέα σκληρά μνημονιακά μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ήδη ψηφίστηκαν μέτρα 5,4 δις ευρώ που ολοκληρώνουν τη διάλυση του εισοδήματος των νοικοκυριών, ενώ την ίδια στιγμή μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές για την θεσμοθέτηση του περίφημου «κόφτη», ή άλλως του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής, και την επιβολή «μέτρων-κάβα» ύψους 3,6 δις ευρώ. Συνολικά το νέο μνημονιακό πακέτο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ανέλθει στα 9 δις ευρώ, ποσό το οποίο είχε προκαθορίσει άλλωστε με σαφή τρόπο ο «πολύς» Τόμσεν.
Η κυβέρνηση, που όφειλε προ πολλού να επιδιώξει την ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων όπως έχω ήδη αναλύσει (Επίκαιρα 15/1/2016), τελικά υπερψήφισε ένα αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Ταυτόχρονα, τα μνημονιακά παπαγαλάκια έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι η πώληση των “κόκκινων δανείων” αποτελεί δήθεν μνημονιακή υποχρέωση. Όμως, όπως προκύπτει και από Απάντηση του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσα στις 26 Φεβρουαρίου το μνημόνιο σε κανένα σημείο δεν υποχρεώνει τις Ελληνικές τράπεζες να πωλήσουν τα «κόκκινα δάνεια». Στο πλαίσιο αυτό έχω καταθέσει πρόταση, αφού ενταχθούν τα δάνεια αυτά σε «καλάθι» τιτλοποιημένων απαιτήσεων (ABS) που να πληρούν τους κανόνες αποδοχής της ΕΚΤ, να δοθούν ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ ώστε να μην πωληθούν στα κοράκια. Η λύση αυτή άλλωστε δρομολογείται ήδη στην Ιταλία υπό της ευλογίες του Ντράγκι.
Τέλος, η συγκυβέρνηση όφειλε να ζητήσει την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών μελών της Ευρωζώνης επί των Ελληνικών ομολόγων (SMP’s and ANFA’s) εδώ και τώρα. Μέχρι στιγμής εκκρεμεί η επιστροφή στην Πατρίδα μας των κερδών του έτους 2014 (ύψους 1,9 δις ευρώ) και του 2015 (ύψους 1,5 δις ευρώ), ενώ για το 2016 το ποσό επιστροφής των κερδών υπολογίζεται σε 1,7 δις ευρώ. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση αντί να απαιτήσει την άμεση είσπραξη των 3,4 δις ευρώ για τα κέρδη 2014 και 2015, ποσό που βρίσκεται κατατεθειμένο σε ειδικό λογαριασμό του ESM περί άλλων τυρβάζει, και οι δανειστές, αθετώντας τις υποχρεώσεις τους, παραπέμπουν το ζήτημα στις καλένδες, για μετά τo 2018. Μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ όλα τα παραπάνω κέρδη της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης θα πάνε ξανά πίσω στις τσέπες των δανειστών προκειμένου δήθεν να μειωθεί το Ελληνικό δημόσιο χρέος. Και όμως η Ελλάδα θα μπορούσε εντός του 2016 να έχει στη διάθεσή της 5,1 δις ευρώ από τα παραπάνω κέρδη των ετών 2014, 2015, 2016. Ποσό το οποίο, αξιοποιώντας το Σχέδιο Γιούνκερ και κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα μπορούσε να αποφέρει πενταπλάσια μόχλευση κεφαλαίων και να αποτελέσει ένα επενδυτικό πακέτο 25 δις ευρώ που, ως ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ θα είχε τη δυνατότητα να απογειώσει την Ελληνική οικονομία.
Όλες αυτές οι προτάσεις έχουν κατατεθεί έγκαιρα από πλευράς μου και θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί σε αυτήν την τόσο κρίσιμη στιγμή. Ωστόσο, οι διαπραγματευτική δεινότητα του κ. Τσίπρα και του επιτελείου του φαίνεται να είναι περιορισμένη σε επικοινωνιακά τερτίπια για το θεαθήναι. Όμως ο λαός μας δεν πρόκειται να ανεχτεί άλλο την φτώχεια, την εκμετάλλευση και την ταπείνωση και σύντομα θα πετάξει την τρόικα και τους δανειστές έξω από την Πατρίδα μας για να ξαναπάρει πίσω την Ελλάδα.»