Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Παράθυρο επίλυσης του γνωστού προβλήματος των μικροομολογιούχων του Δημοσίου που καταστράφηκαν από το PSI το 2012 άφησε για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση-τοποθέτησή μου που έγινε στις 06/02/2017 στις Βρυξέλλες κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωβουλής.
Ως γνωστόν το 2012 το περίφημο PSI που επέβαλε η τρόικα και η κυβέρνηση πέραν των άλλων κούρεψε κατά 53,5% τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία κατείχαν και οι μικροομολογιούχοι-φυσικά πρόσωπα, καταστρέφοντας έτσι 15.000 συμπατριώτες μας οι οποίοι έχασαν πάνω από 6 δις ευρώ. Για το υπόλοιπο 46,5% του κεφαλαίου τους η κυβέρνηση έδωσε στους μικροομολογιούχους ομόλογα EFSF διετούς διάρκειας σε ποσοστό 15% και το υπόλοιπο 31,5% του κεφαλαίου τους το αντικατέστησε με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου λήξεως από 2023 έως 2042. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξαιρέθηκε από το κούρεμα του PSI γλυτώνοντας ομόλογα ύψους 54 δις ευρώ. Έτσι οι Έλληνες μικροομολογιούχοι τελικά για να εξοφληθούν πλήρως θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2042, αν ζήσουν φυσικά μέχρι τότε.
Από την αρχή του κοινοβουλευτικού μου έργου, ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στήριξα τον αγώνα των Ελλήνων μικροομολογιούχων του Δημοσίου με πλήθος κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών αλλά και καταθέτοντας στις 24/04/2014 σχετική τροπολογία για την πλήρη δικαίωσή τους, τροπολογία η οποία δυστυχώς δεν έγινε δεκτή από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Εν συνεχεία, και ως Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής πλέον, εξέφρασα την πλήρη συμπαράστασή μου στο δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των μικροομολογιούχων του Δημοσίου.
Έτσι στο πλαίσιο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχα υποστηρίξει έμπρακτα τη σχετική αναφορά που υπέβαλαν οι μικροομολογιούχοι του Δημοσίου.
Δυστυχώς, όμως, οι μικροομoλογιούχοι δεν δικαιώθηκαν ούτε στο ΣτΕ ούτε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) το οποίο τον Ιούλιο του 2016 απέρριψε τις προσφυγές των 6.320 ομολογιούχων-φυσικών προσώπων κατά του «κουρέματος», υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία του PSI δήθεν δεν προσβάλλει ούτε το δικαίωμα στην περιουσία ούτε την απαγόρευση διακρίσεων καθώς μάλιστα το PSI δήθεν δικαιολογείται από επιτακτικούς και σπουδαίους λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Παραμένοντας πιστός στη δέσμευση που έδωσα δημόσια στις 28/1/2017 στους μικροομολογιούχους σε σχετική εκδήλωσή μου στο ΤΙΤΑΝΙΑ επανέφερα το ζήτημα στην Ευρωβουλή.
Έτσι τη Δευτέρα 6/2/2017 και στο πλαίσιο του νομισματικού διαλόγου που διεξάγεται με την ΕΚΤ στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέβαλα στον κ. Ντράγκι συγκεκριμένη πρόταση για την μερική έστω δικαίωση των μικροομολογιούχων του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησα κατά τη διαδικασία ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στην οποία σύντομα θα ενταχθεί η Ελλάδα, το Ευρωσύστημα και μάλιστα η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσουν εντός του 2017 στην άμεση αγορά και εξόφληση στο 100% όλων των ομολόγων των Ελλήνων μικροομολογιούχων λήξεως 2023-2042, ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ.
Παρότι ο Μ.Ντράγκι στην αρχή προσπάθησε να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα στη συνέχεια μετά από σχετική επιμονή μου απάντησε ανοίγοντας παράθυρο για την δικαίωση των μικροομολογιούχων η πλειοψηφία των οποίων σήμερα κυριολεκτικά πένεται και δεν έχει να αγοράσει ούτε φάρμακα.
Στη συνέχεια την ίδια ημέρα υπέβαλα και Γραπτή Ερώτηση προς τον Μ.Ντράγκι για το ίδιο θέμα, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα την Τετάρτη 8/2/2017 με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γ. Στουρνάρας μου επισήμανε ότι θα εξετάσει το ζήτημα εξεύρεσης σχετικής λύσης στο πλαίσιο της απάντησης Ντράγκι.
Οψόμεθα.»