Ανοικτή επιστολή με την οποία καταδικάζουν την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να απαγγείλει κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και αξιωματούχων της κυβέρνησής του, υπογράφουν περισσότερα από 3.000 άτομα και οργανισμοί.
Μεταξύ των υπογραφόντων βρίσκονται ο δημοσιογράφος John Pilger, ο γλωσσολόγος Noam Chomsky, η πολιτική ακτιβίστρια Medea Benjamin, το πρώην στέλεχος της CIA και νυν πολιτικός ακτιβιστής Ray McGovern και η ηθοποιός Susan Sarandon.
Διαβάστε την επιστολή:
Ανοιχτή Επιστολή για την Καταδίκη της Υποκριτικής Δίωξης για Κατηγορίες Ναρκωτικών του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και Υψηλά Ιστάμενων Βενεζουελάνων Αξιωματούχων από την Κυβέρνηση Τραμπ
Εμείς, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι οργανισμοί και επιφανή άτομα, καταδικάζουμε τους ψεύτικους ισχυρισμούς των κατηγοριών της κυβέρνησης των ΗΠΑ εναντίον του προέδρου της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και άλλων υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων, με το πρόσχημα της φερόμενης συμμετοχής τους σε διεθνές εμπόριο ναρκωτικών.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσφέρει αμοιβή 15 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Αμοιβές 10 εκατ. δολαρίων προσφέρονται για τον πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης Ντιοσντάντο Καμπέγιο, τους στρατηγούς εν αποστρατεία Ούγκο Καρβαχάλ και Κλάιβ Αλκάλα, τον υπουργό Βιομηχανίας και Εθνικής Παραγωγής Ταρέκ Ελ Αϊσάμι, και άλλους Βενεζουελάνους. Οι διώξεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατηγορούν τους Βενεζουελάνους αξιωματούχους ότι συμμετείχαν σε «συνωμοσία ναρκω-τρομοκρατίας» με του Κολομβιανούς αντάρτες FARC για να «πλημμυρίσουν τις ΗΠΑ με κοκαΐνη».
Οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και έχουν προσπαθήσει να εγκαταστήσουν έναν της αρεσκείας τους, προς το παρόν τον Χουάν Γκουαϊδό. Αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ, είναι να διατάσσουν τη σύλληψη ηγετών που δεν εγκρίνουν, επικηρύσσοντάς τους.
Η απόφαση των ΗΠΑ αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση των καταναγκαστικών μέτρων ενάντια σε μία κυρίαρχη χώρα, που έχουν συμπεριλάβει κυρώσεις τόσο ακραίες που να συνιστούν εμπορικό αποκλεισμό, κοστίζοντας στη Βενεζουέλα 40.000 ζωές σε περίοδο μονάχα ενός χρόνου και 116 δισ. δολάρια σε χαμένα έσοδα.
Είναι καλά τεκμηριωμένο πως δύο κοντινοί και μακροχρόνιοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, οι κυβερνήσεις της Κολομβίας και της Ονδούρας, είναι βαθιά αναμεμειγμένες σε εμπόριο ναρκωτικών. Ο τελευταίος Λατινοαμερικάνος ηγέτης που οι ΗΠΑ κατηγόρησαν για εμπόριο ναρκωτικών ήταν ο Μανουέλ Νοριέγκα του Παναμά (που εμπορευόταν ναρκωτικά μαζί με τη CIA). Οι ΗΠΑ έπειτα εισέβαλλαν στη χώρα του και αργότερα τον φυλάκισαν στο Μαϊάμι.
Το Γραφείο της Ουάσινγκτον για τη Λατινική Αμερική (WOLA), που δεν είναι φιλικό προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, αναφέρει: «Τα δεδομένα του CCDB [Δια-υπηρεσιακή Βάση Δεδομένων κατά των Ναρκωτικών] δεν δικαιολογούν πολλούς από τους ισχυρισμούς όσων προωθούν την αφήγηση του «ναρκω-κράτους» για να περιγράψουν το οργανωμένο έγκλημα στη Βενεζουέλα σήμερα και επιχειρηματολογούν ενάντια στις προσπάθειες για την επίτευξη ενός μονοπατιού διαπραγμάτευσης προς τη δημοκρατική διακυβέρνηση στη Βενεζουέλα. Όπως σημειώνεται, οι αρχές των ΗΠΑ εκτιμούν πως το 93 τοις εκατό της κοκαΐνης με προορισμό τις ΗΠΑ διακινείται μέσω των διαδρομών της Δυτικής Καραϊβικής και του Ανατολικού Ειρηνικού, όχι μέσω της Βενεζουελάνικης ακτής της Ανατολικής Καραϊβικής».
Η μελέτη του WOLA βρήκε ότι τα δεδομένα της κυβέρνησης των ΗΠΑ δείχνουν πως η Βενεζουέλα δεν είναι βασική χώρα μεταφοράς για την κοκαΐνη με προορισμό τις ΗΠΑ. Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως πάνω από έξι φορές περισσότερη κοκαΐνη πέρασε μέσω της Γουατεμάλας το 2018 από ό,τι μέσω της Βενεζουέλας. Περίπου το 90% της κοκαΐνης με προορισμό τις ΗΠΑ διακινείται μέσω των διαδρομών της Δυτικής Καραϊβικής και του Ανατολικού Ειρηνικού, όχι μέσω των Βενεζουελάνικων θαλασσών της Ανατολικής Καραϊβικής.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις για να τεκμηριώσει της κατηγορίες για εμπόριο ναρκωτικών. Η δίωξη από την Ουάσινγκτον μοιάζει να έχει πολιτικά κίνητρα. Στον απόηχο πάνω από έξι χρόνων αμερικανικών κυρώσεων και πάνω από ενός χρόνου αποτυχημένων προσπαθειών πραξικοπήματος, η πλειοψηφική υποστήριξη των κατοίκων της Βενεζουέλας για την δημοκρατικά εκλεγμένη τους κυβέρνηση δεν έχει κλονιστεί.
Εμείς οι υπογράφοντες απαιτούμε η κυβέρνηση των ΗΠΑ:
- Να αποσύρει τις αβάσιμες διώξεις κατά του πρόεδρου Μαδούρο και άλλων.
- Να άρει τις κυρώσεις ούτως ώστε η Βενεζουέλα να αγοράσει ζωτικά φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό για να καταπολεμήσει την πανδημία του κορονοϊού που απειλεί ολόκληρο τον κόσμο.
- Να επαναφέρει τις κανονικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, βασισμένες στην ειρήνη και τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας.