Tα «κόκκινα δάνεια» βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα και τις επόμενες ημέρες το εν λόγω θέμα αναμένται να βρεθεί στο επίκεντρο. Η διαχείρισή τους μπορεί να μην εντάσσεται στα «προαπαιτούμενα», ωστόσο το «ξεκαθάρισμα» τους, σε συνδυασμό με τους πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών, αποτελεί έναν από τους εννέα όρους που φέρεται να έχει θέσει η τρόικα στη κυβέρνηση για να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωση του χρέους.
Ως ένα από τα σενάρια που εξετάζονται για τα «κόκκινα δάνεια» αναφέρεται η δημιουργία μιας «κακής τράπεζας», στο πλαίσιο του ιρλανδικού μοντέλου που εφαρμόστηκε από το Δουβλίνο κατά την χρηματοπιστωτική κρίση στην Ιρλανδία.
Τι προβλέπει το μοντέλο της Bad Bank
Βάση αυτού του σχεδίου αποτελεί η δημιουργία μιας «κακής τράπεζας». Πρόκειται για ένα «τραπεζικό γουρουνάκι» που αγοράζει όλα τα κόκκινα δάνεια από τις υπόλοιπες τράπεζας και στη συνέχεια τα διαχειρίζεται αναλόγως. Στην περίπτωση της Ελλάδας το σχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια» αφορά στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, Πειραιώς, Eurobank, Εθνική και Alphabank. Η εξαγορά των «κόκκινων δανείων» γίνεται σε αξία κατώτερη του δανείου, και ειδικότερα, σε τιμή μειωμένη κατά τον κίνδυνο επισφάλειας.
Το σενάριο της «κακής τράπεζας», που σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» προωθείται από κυβέρνηση και τραπεζίτες, προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Αναλυτές, μιλώντας στο Tvxs.gr, υπογράμμισαν το ζήτημα της χρηματοδότησης, δηλαδή που θα βρεθούν τα χρήματα ώστε να εξαγοράσει η «κακή τράπεζα» τα «κόκκινα δάνεια» από τις συστημικές. Σύμφωνα με το ιρλανδικό μοντέλο πρόκειται για κρατική τράπεζα, ωστόσο σε εκείνη την περίπτωση τα απαιτούμενα ποσά δόθηκαν μέσω της συμφωνίας του Δουβλίνου με την τρόικα και αποτέλεσαν τα μνημονιακά δανειακά πακέτα προς την Ιρλανδία. Επιπλέον η Ιρλανδία, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα του «Έθνους» δεν αντιμετώπιζε δημοσιονομικό πρόβλημα, όπως η Ελλάδα, και μπορούσε ευκολότερα να υποστηρίξει ένα τέτοιο σχέδιο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 75 δις ευρώ, ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν στο Tvxs.gr πως το πραγματικό μέγεθος είναι πολύ μεγαλύτερο. Πως λοιπόν θα βρεθούν τα δεκάδες δισεκατομμύρια που απαιτούνται για να απαλλαχθούν οι συστημικές τράπεζες από τα «κόκκινα δάνεια». Μια πιθανή πηγή χρηματοδότησης θα μπορούσε να είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως από το Ταμείο δεν πρόκειται να αντληθούν χρήματα πριν ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά Stress Tests.
Η λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού
Ένα δεύτερο σενάριο που φαίνεται να εξετάζεται για τα «κόκκινα δάνεια» είναι η λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Όσοι υποστηρίζουν αυτό το σενάριο αποκλείουν το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας», καθώς κάτι τέτοιο ενδέχεται να δημιουργούσε ένα κλίμα οδηγώντας και τους συνεπείς δανειολήπτες να σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους. Παράλληλα, πηγές από την ΤτΕ που επικαλείται το Capital, αναφέρουν πως το σχέδιο της «κακής τράπεζας» εξετάστηκε πριν από δύο χρόνια και απορρίφθηκε, προσθέτοντας ότι σήμερα κάθε τράπεζα έχει τις δικές της δομές.
Σύμφωνα με το Βήμα, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας φέρονται να εργάζονται στο σχεδιασμό των αλλαγών του πτωχευτικού κώδικα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών υπέρ των τραπεζών. Παράλληλα μελετώνται νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν τον εξωδικαστικό διακανονισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες, ενώ με την ίδια ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα στους πιστωτές που έχουν χορηγήσει κυρίως προς επιχειρήσεις μεγάλα δάνεια και έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους την πλειοψηφία των χορηγήσεων στη συγκεκριμένη επιχείρηση να παίρνουν τις αποφάσεις.
Εν αναμονή των αποφάσεων
Το ζήτημα των αλλαγών στο Πτωχευτικό Δίκαιο και τα «κόκκινα δάνεια» αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας με το Συμβούλιο Διαχειρίσεων Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο απαρτίζεται από τους υπουργούς Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, Ανάπτυξης Ν. Δένδια, Εργασίας Γ. Βρούτση, και Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου. Το Σάββατο η τρόικα είχε επαφές και με αρμόδια στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας, μλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, υπογράμμισε πως «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να συζητήσουμε το μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων». «Η αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δίκαιου είναι βασικός άξονας στη συζήτηση που διενεργείται για τα «κόκκινα» δάνεια», πρόσθεσε.
tvxs.gr