Ας ξεκινήσουμε με τον δήμο Καντάνου-Σελίνου.
Η Δημοτική Αρχή των «Έργων» εκ του αποτελέσματος φαίνεται να έχει «εκτοξεύσει» τον τόπο σε Υποδομές και Ανάπτυξη… Ας κάνουμε όλοι έναν απολογισμό αυτών των 3 ετών της Δημοτικής Αρχής κι ας δούμε προσεκτικά τί άλλαξε προς το καλύτερο στον Τόπο για το καλό των Δημοτών, αλλά και της Δημοτικής Αρχής. Η απάντηση μετά τον απολογισμό με περισσή μετριοφροσύνη είναι ΤΙΠΟΤΑ.– Βιολογικός καθαρισμός λυμάτων εφαρμόστηκε επί Δημαρχίας Γεωργίου Ζουριδάκη. Η Δημοτική Αρχή δεν έχει ποτέ απαντήσει για την τύχη αυτού.
-Βιολογικός στα Τροχαλού δεν έγινε.
-Βιολογικός στο Τηγάνι δεν έγινε.
Είναι ίσως πρωτοφανές μια Δημοτική Αρχή να έχει χώρο για βιολογικό (Τηγάνι, Ο.Τ. Γ-40) κι αυτή ακόμα να «ψάχνει» για χώρο. Να μην χρειάζεται μελέτες στον μοναδικό εγκεκριμένο χώρο για βιολογικό στην θέση Τηγάνι και στο Ο.Τ. Γ-40, κι αυτή να δίνει χιλιάδες ευρώ για «Μελέτες» στα Τροχαλού!
Ας πάμε τώρα στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ). Το σωστό Γ.Π.Σ είναι εργαλείο Ανάπτυξης για κάθε περιοχή. Μπορεί να δεχθεί ο κάθε τόπος σοβαρές Υποδομές δημιουργώντας οικονομικό κλίμα για την ανάπτυξη συνολικά ενός τόπου. Αντ’ αυτού η Δημοτική Αρχή έχει εκπονήσει το νέο και διορθωμένο Γ.Π.Σ το οποίο πραγματικά καταδικάζει τον τόπο σε «αιώνια» φτώχεια! Έχει αλλάξει τις Χρήσεις Γής παραλιακών περιοχών (Χώνες-Γραμμένο), θα έπρεπε να τις έχει Τουριστικές αλλά αντ’ αυτού τις έχει αγροτοκτηνοτροφικές! Μπορεί να κτίσει κανείς εκεί ένα ξενοδοχείο ή ένα σπίτι; Ας μας απαντήσει η Δημοτική Αρχή.
Στο Γυαλισκάρι, ανατολικά της Παλαιόχωρας έχει τοποθετηθεί μια μεγάλη έκταση NATURA η οποία ας μας απαντήσει η Δημοτική Αρχή εάν και σε περίπτωση που εγκριθεί το νέο διορθωμένο Γ.Π.Σ δύναται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο μέρος να συνεχίσουν να λειτουργούν;
Η Δημοτική Αρχή έχει τοποθετήσει τις ζώνες ΠΕΡΠΟ στο τέρμα του Κριού και στο Γραμμένο, ενώ για μια σωστή ανάπτυξη θα μπορούσε να μεταφέρει το ΠΕΡΠΟ του Κριού πιο δυτικά ή πιο βορειοδυτικά για πολλούς λόγους, καθώς και το άλλο ΠΕΡΠΟ να το εφάρμοζε στο Πλακάκι κι όχι στο Γραμμένο. Με τις κινήσεις αυτές, κι όχι μόνο, αποτρέπει μεγάλες επενδύσεις και στον Κριό αλλά και στο Πλακάκι. Ας μην ξεχνάμε ότι προσπαθούν χρόνια τώρα να επενδύσουν μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις στις θέσεις αυτές κι ένας από τους λόγους που δεν έχει γίνει τίποτα είναι και το Γ.Π.Σ με ότι αυτό συνεπάγεται! Έτσι, όλοι μαζί θα γεράσουμε βλέποντας τα πουρνάρια να μεγαλώνουν και τα νέα παιδιά να μεταναστεύουν.
Και συνεχίζει η Δημοτική Αρχή «βαπτίζοντας» τις Χώνες (εκεί δίπλα από τις τεράστιες σπηλιές δυτικά της Παλαιόχωρας) σε λατομείο ΜΥΛΟΠΕΤΡΑΣ! Επίσης, ένα κομμάτι από το Πλακάκι, σε αρχαιολογική ζώνη μη κηρυγμένη (Αρχαιολογία), με υποψία λέει λειψάνων Ρωμαϊκού Οικισμού που κανείς μας ποτέ δεν είχε υπόψιν του. Εδώ έρχονται αυθόρμητα τα εξής ερωτήματα: Μήπως η Δημοτική Αρχή κάνει τα πάντα για να αποθαρρύνει όποιον Επενδυτή θέλει να έρθει να επενδύσει σε αυτό τον τόπο «καταστρέφοντας» ή «μπλοκάροντας» κάθε προοπτική; Μήπως η Δημοτική Αρχή αποτελείται από συμφέροντα τα οποία επιθυμούν να μην γίνει τίποτα στον τόπο, ή οι επισκέπτες να παραμένουν «περιφραγμένοι» στα στενά όρια της Παλαιόχωρας; Ας μας απαντήσει.
Μια συνετή επόμενη Δημοτική Αρχή όλα αυτά θα πρέπει να τα ΑΚΥΡΩΣΕΙ, να ξεκινήσει από το «μηδέν» και να προωθήσει κάθε σπιθαμή αυτού του τόπου δημιουργώντας ένα νέο μεγαλύτερο οικονομικό κύκλο. Είναι αδιανόητο στην καταχρεωμένη Ελλάδα τη στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών «ψάχνει για μερικά ευρώ», να αποτρέπονται Επενδύσεις και να εμποδίζεται μια ουσιαστική προοπτική για τον ευρύτερο τόπο η οποία φυσικά και θα αποδίδει στο Κράτος έσοδα! Ας μην ξεχάσω εδώ να αναφέρω και τις αρρυθμίες που παρουσιάζονται για πιθανές αγροτικές καλλιέργειες λόγω των «δασικών εκτάσεων» κι ενός δασαρχείου που χαρακτηρίζει δάσος την πόα των 30 εκατοστών. Εάν λοιπόν αυτά δεν αλλάξουν θα συνεχίσει ο τόπος να βρίσκεται σε «αιώνια» φτώχεια, δεν θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, οι νέοι θα φεύγουν. Είναι τραγικό ένας τόπος με προοπτική να μην μπορεί να ζήσει τα παιδιά του. Άλλωστε είναι εντυπωσιακό όταν διάβασα ότι στην απογραφή του 2001, εάν θυμάμαι καλά, στο Σέλινο κατοικούσαν 7.500 περίπου άτομα και στην απογραφή του 2011 κατοικούσαν περίπου 5.000 άτομα!
Και κάτι τελευταίο. Ας μην εκβιάζει η Δημοτική Αρχή τους κατοίκους που δεν έχουν να αποδώσουν τις υποχρεώσεις τους. Στις φυσιολογικές Χώρες η είσπραξη φόρων πηγαίνει για Κοινωνική Πολιτική κλπ… Εμείς πιά εδώ στην Ελλάδα εισπράττουμε και σε λίγο θα κατάσχουμε για να πληρώνουμε τους ληστρικούς τόκους ας πούμε του 25% που δανείζονταν το Ελληνικό Δημόσιο και μάλιστα και τουλάχιστον ερήμην της γνώμης μας ή της θέλησης μας… Ας συμπλεύσουμε Αντιμνημονιακά βάζοντας ΠΑΝΩ από τους τόκους την Πατρίδα μας, την εργασία μας, την οικογένεια και την περιουσία μας. Όχι προτεραιότητα οι ληστρικοί τόκοι, με τις βασικές ανάγκες μας και τα αγαθά να έπονται αυτών!
Εις το επανιδείν
ΣΠΥΡΟΣ Θ. ΖΟΥΡΙΔΑΚΗΣ