14.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Έρευνα: «Σούπερ μικρόβια» θα σκοτώνουν έναν άνθρωπο ανά τρία δευτερόλεπτα το 2050

Ημερομηνία:

«Σούπερ μικρόβια» (superbugs, όπως χαρακτηρίζονται στην επιστημονική αργκό) θα σκοτώνουν έναν άνθρωπο ανά τρία δευτερόλεπτα ως το 2050, εκτός και αν ληφθούν άμεσα μέτρα, σύμφωνα με το Review of Antimicrobial Resistance.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η εν λόγω αναφορά παρουσιάζει ένα σχέδιο για να αποφευχθεί μια επιστροφή της Ιατρικής πίσω στον μεσαίωνα, που απαιτεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη για μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα αντιβιοτικά, και μια μεγάλης κλίμακας καμπάνια για την ενημέρωση του κόσμου.

Οι αντιδράσεις ήταν ανάμεικτες, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, καθώς η μάχη εναντίον μολύνσεων που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα είναι μια μάχη που χάνεται- με αργούς ρυθμούς μεν, χάνεται δε- και έχει χαρακτηριστεί «το ίδιο μεγάλος κίνδυνος με την τρομοκρατία».

Το πρόβλημα, όπως σημειώνεται, είναι πως δεν αναπτύσσονται το ίδιο γρήγορα νέα αντιβιοτικά, καθώς και το ότι χρησιμοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα τα ήδη υπάρχοντα. Χαρακτηριστικά, από την έναρξη του Review on Antimicrobial Resistance το 2014, πάνω από ένα εκατ. άνθρωποι έχουν πεθάνει από τέτοιες μολύνσεις, διάστημα κατά το οποίο γιατροί έχουν εντοπίσει βακτήρια που μπορούν να αντέξουν το φάρμακο – «τελική λύση», την κολιστίνη, οδηγώντας σε προβληματισμούς ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας εποχής «μετά τα αντιβιοτικά».

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη αναφορά, η κατάσταση θα χειροτερεύει, με 10 εκατ. ανθρώπους να αναμένεται να πεθαίνουν κάθε χρόνο από «σκληρές» μολύνσεις ως το 2050. Το οικονομικό κόστος των ανθεκτικών σε φάρμακα μολύνσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 100 τρισ. δολάρια μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Αυτά που προτείνει η έρευνα είναι τα εξής:

  • -Μια άμεση και μεγάλης κλίμακας καμπάνια παγκόσμιας ενημέρωσης, καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τους κινδύνους.
  • -Δημιουργία ενός Global Innovation Fund, ύψους 2 δισ. για σκοπούς ερευνών.
  • -Βελτιωμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και πιο καθαρά νοσοκομεία για να αποτραπεί η εξάπλωση των μολύνσεων.
  • -Μείωση της μη απαραίτητης χρήσης αντιβιοτικών στη γεωργία, περιλαμβανομένης μιας απαγόρευσης σε αυτά που είναι «πολύ σημαντικά» για την ανθρώπινη υγεία.
  • -Βελτιωμένη παρακολούθηση της εξάπλωσης της αντοχής στα φάρμακα.
  • -Ανταμοιβή ύψους ενός δισ. δολαρίων στις εταιρείες για κάθε νέο αντιβιοτικό που ανακαλύπτεται.
  • -Οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη νέων τεστ ώστε να μην δίνονται αντιβιοτικά όταν δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα.
  • -Προώθηση της χρήσης εμβολίων ως εναλλακτικών στα φάρμακα.
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ